Info
22.06.2023.
09:39
Ovih dana me jedna tema posebno muči.
  • Vladimir

    22.06.2023 11:17
    Viber odavno deca ne koriste
    Viber je odavno prevazidjen kod dece. Moji tinejdzeri kazu, “tata, samo nam ti saljes poruke na viber”

    Odluka da se deci ne daje mobilni telefon je kao kad je moja baka bila protiv da se otac skoluje za elektricara. Jer ce ga sigurno struja ubiti.

    Naravno, baka nije razumela sta je naizmenicna struja, napon…
    I logicno je da se plasila nepoznatog uticaja na zivot njenog jedinog muskog deteta.

    Da li je resenje zabraniti elektornske uredjaje deci?
    Naravno da nije.

    Ali, da li je dozvoliti im da se nekontrolisano zabavljaju na tiktoku,, da snepuju u ponoc… naravno da nije dobro

    I tu dolazimo da kljucnog pitanja
    Gde je mera?

    I mera i odgovornost ja na nama roditeljima koji moramo uciti da razumemo svet oko nas samih.

    Nalkase je reci, svom detetu necu dati telefon. Mnigo je teze razumeti da postoje mocni alati koji cuvaju decu od loseg digitalnog sadrzaja. I mnogo je teze nauciti ih koristiti.

    Lakse je gledati u oblake i biti u saglasju sa prirodom i ne ukazivati deci na lose sadrzaje praveci se da ne postoje.

    Postoje mnoooogo losi digitalni sadrzaji… nasilja, samoubistva, seksualnog zlostavljanja.

    Ali kao sto smo gorku pilulu popili u Ribnikaru i morali da konacno sednemo sa decom i da im objasnimo sta nije dobro, tako moramo prolaziti sa njima kroz digiralne sadrzaje i objsnjavati kako da zauzmu kriticki stav prema losim stvarima.

    I zato dragi roditelji,
    Nema vise roditeljstva po kome mozemo samo pustaati decu u prasinu. Nazalost je tako.
  • moscowmigrant

    22.06.2023 11:16
    Problem nije u telefonu
    Problem je u pristupu društvenim mrežama čiji sadržaj jednostavno nije moguće kontrolisati. Svrha društvenih mreža je zadržati vaše dete unutra i povećati vreme provedeno na njima. Ciljevi kao što su obrazovanje, kultura, tolerancija, samosvest i inteligencija smanjuju vreme provedeno na društvenim mrežama. Dakle, svaka društvena mreža koja ima za cilj da zaradi više novca ne može si postaviti ciljeve da dete učini boljim. To je u suprotnosti sa ciljevima Facebooka, Vibera, YouTube-a, Instagrama, TikToka, Twittera, LinkedIn-a, WhatsApp-a i drugih. Štaviše, pristup velikog broja korisnika mobilnim telefonima čini društvene medije idealnim izvorom propagande i manipulacije. U stvari, kao čovečanstvo, ranije nismo imali sličnu tehnologiju i nemamo kulturne i moralne mehanizme za zaštitu od neprikladne upotrebe društvenih medija. Što se tiče Vibera - kada sam došao u Srbiju, bio sam izuzetno iznenađen popularnošću Messengera, koji prodaje korisničke podatke trećim licima i ima izuzetno nizak nivo zaštite. Loša je situacija što cela Srbija koristi takav nezaštićeni glasnik. Siguran sam da će ovo sigurno dovesti do problema u budućnosti. Međutim, neću pokušavati ubediti ljude da je potrebno komunicirati putem drugih sredstava ili da se okrenu decentralizovanim društvenim mrežama jer to je beskorisno.
  • Stojan

    22.06.2023 11:09
    G
    Bravooooooo
  • Ispravno

    22.06.2023 10:58
    Ako najbogatiji ljudi na svetu, ne daju deci telefon pre trinaeste godine, ne dam ni ja.
  • Vule

    22.06.2023 10:51
    Mada,i deo kad dete od 10 god ne moze da izadje napolje po kisi vec mu za to treba pomoc odraslih je dovoljno uznemirujuc.
  • Tajna

    22.06.2023 10:38
    Moje dete je završilo četvrti razred i nema mobilni telefon. Samo satić smartić. Hvala na razumevanju.
  • VZ

    22.06.2023 10:26
    odlican tekst
    Pridivan tekst, potpuno Vas podrzavam, nadam se da ćete izdrzati. To što većina ima neko mišljenje, ne znači da su u pravu, primera ima i suviše, od ravne zemlje, geocentričnog sunčevog sistema, inkvizicije, do niza modernih zabluda.... Sve dok se i Vaše dete sa tim slaže, nemate razloga da menjate svoju odluku.
  • MB

    22.06.2023 10:26
    Istina
    Žena je sve lepo rekla, ako ne daš detetu od 2, 3 godine telefon malo youtube da gleda napadaju te kao da si pao sa kruške, slatko industrijsko, sladoledi svi se ponašaju ma malo da proba mani domaće kolače sa jabukama, višnjama . .. jel to neće da prave isto je i sa ekranima tesko je roditeljima da se igraju sa decom ili da idu u prirodu
  • Pff

    22.06.2023 10:16
    Viber je za nas bumere. Deca komuniciraju preko Instagrama. Ja sam se isto tako prsio kako držim dete pod kontrolom dok nisam provalio da ima Instagram i Tiktok, a to saznao od tih mama koje deci nisu branile. Deca otvore tako da mi ne znamo, deca su deca, a mi smo budale ako verujemo da je naše najbolje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna