Info
15.11.2023.
14:58 > 18:21
Dešava se često, a posebno u poslednje vreme se nekako namestilo da sam naletela na veći broj komentara o tako strašnim dečijim pravima koja uništavaju društvo, nas roditelje i decu.
  • Јован

    21.11.2023 16:42
    NS Boy,

    Причаш којешта. Родитељима су одузета права да децу васпитају. Није свако дете ни истог темперамента ни истог карактера па им и исти приступ не доноси исто васпитање. Далеко је то од теорије и истине. Очигледно да немаш децу или имаш ону идеалну. Учитељи у школама стално понављају да су генерације све горе и горе, није то случајно.... паралелно је са све мањим правима родитеља.

    Физички стопираш нежељено понашање детета... ето ти полиције. Силеџија, насилник. Деца сведоче против родитеља, користе своју моћ јер немају свест о последицама. Видео како дете против воље родитеља одлази из Дома здравља уз невероватно хладну и безобразну опаску оцу. Нешто му није било по вољи. Шок и неверица. Како му исти није очитао буквицу уз васпитну не знам, али је ситуација била понижавајућа. Дете од девет, десет година је понизило свог оца и још је одмахнуло руком да не хаје за оно шта је отац рекао. Отац може само да остане у месту. Ништа не сме да уради. Мали је заслужи такве батине да би их памтио до краја живота, али, неће их добити. То му није награда, веруј ми... то му је највећа казна коју је могао да добије. Последице ће осетити и он и сви ми, тј. они коју буду живели у овом друштву. Нису родитељи ортаци са својом децом. Родитељ је родитељ, а систем функционише тако да је родитељ заправо финансијер одрастања и ништа више.
  • Prijatelj dece

    17.11.2023 15:23
    Bravo!
    Sjajan tekst! U metu! Dodala bih samo da deci mi odrasli "ne dajemo prava" kako se to često predstavlja, već da se deca rađaju sa tim pravima, kao i mi odrasli, uostalom.
    Potpuno nepoznavanje korpusa ljudskih prava, jasno je vidljivo u našoj javnosti, a desničarski narativ je sve upadljiviji.
    Koje pravo bi oponentni dečjih prava zapravo osporili? Obrazovanje? Zdravstvenu zaštitu? Identitet? Detinjstvo bez nasilja? Participaciju? Život u porodici? Dostojanstvo?
    Glavni protivnici prava deteta, pojma nemaju šta ona uopšte podrazumevaju. Zato su ovakvi tekstovi neophodni. I da ima ko da ih (zaista) pročita.
  • MK

    16.11.2023 21:58
    nastavnici
    @ Milan
    A šta mislite da nastavnici mogu da rade kad naiđu na neki, kako Vi kažete problem? Skočiće branitelji dečjih prava, a dečica će im izmicati stolice? Ne sećam se kako se to završilo - izmicanje stolice. Čini mi se nikako, bez posledica za jadnu nezaštićenu decu! Samo ne znam od koga ih štitimo - od roditelja, od nastavnika? Samo još da smislimo kako da se mi odrasli zaštitimo od neke dece! Ona deca čiji roditelji još nisu postali tako prosvećeni zaštitnici dečjih prava i nisu zaboravili da postoje i kazne (naravno ne premlaćivanje deteta) naučiće u porodici da s pravima uvek idu i obaveze!
  • Anonymous

    16.11.2023 07:40
    Konvenvija o pravima dece sigurno je proizasla iz zelje da se svoj deci, malim ljudima, obezbedi upravo sto se u njoj navodi a odnosi se na situacije iz kojih deca izrastaju u nehumane ljude. Kada to pravnici banalizuju to ispadne upravo ovako kako ga i dozivljamo, a onda i nastavnici ono sto ni sami ne razumeju nesavesno prenesu deci od 1-4 razreda ukljucujuci i savete da deca mogu da tuze roditelje ako roditelji krse ta prava ne upustajuci se u objasnjenja da prava donose i obaveze. A usput ljudska vrsta se hvali da je ispred primata po mogucnosti komunikacije. Elem, volite svoju decu i naucite ih da budu dobri ljudi i necete pogresiti.
  • Fox

    16.11.2023 07:33
    Trebalo bhp
    Potrebna je konvencija i o obavezama deteta, pa da vidimo da li će tako često koristiti svoja prava.
  • NS boy

    16.11.2023 04:41
    Današnja deca...
    ...su razmažena, bezobrazna i nevaspitana..krivci za to su roditelji..bitno je sesti u neku baštu, buljiti u telefon, a dete neka se samo zanima..previše je tepanja i ugađanja, dok se histerikusi valjaju po zemlji i kmeče..za sve su krivi roditelji, instant mamičke i japi tatičke..velika čast malom broju izuzetaka.
  • Vera

    15.11.2023 22:43
    prava
    Tekst je napisan vrlo jednostrano, verovatno sasvim svesno i namerno izbegavajući da se i pomenu neka "prava" o kojima čitamo da se u nekim zemljama promovišu (uglavnom, ili isključivo zapadnim) svakog dana! Naravno da niko normalan, i ko ima i ko nema decu neće osporiti ni osuditi nijednu reč iz konvencije koja je pomenuta i tako detaljno iznesena.
    Mislilo se, uverena sam na "prava" tipa biranje, odnosno menjanje pola maloletnog deteta bez saglasnosti roditelja i slična prava! Treba ipak biti korektniji u tekstovima o ovako važnim i delikatnim temama!
  • Milan

    15.11.2023 21:25
    Izgovori...
    "Dečija prava" su izgovor i roditeljima i nastavnicima kada nešto zabrljaju.
    Roditelji se žale na dečija prava, ali zato kada neko drugi njihove prinčeve i princeze (opravdano) ne tretira kao prinčeve i princeze krenu u ničim izazvanu "odbranu" tih prava.
    Nastavnicima i ostalom osoblju u školama dečija prava su izgovor da ne rade ništa kada naiđu na neki problem.
    Ostalima je pominjanje dečijih prava izvor da pokažu koliko su neuki i ograničeni.
  • Ivan

    15.11.2023 21:14
    @Nataša: tako je, gde je lista odgovornosti i šta ako ih se ne pridržavaju?

    Naravno da svoju decu pitam za mišljenje, šta žele, šta ih interesuje, tako da u tom smislu "učestvuju u odlučivanju". Ali nisu oni zreli i svesni dugoročnih posledica svojih odluka, pa da mogu da me "preglasaju" kad su neke stvari u pitanju. Hoće li da učestvuju u odlukama tipa: učiću matematiku / igraću igrice, ješću slatkiše / redovan obrok, biću fizički aktivan / buljiću u ekran, slagaću / reći ću istinu i sl?
    Bojim se da moderni psiholozi previše kredita daju deci i njihovoj sposobnosti da donesu najbolju odluku za sebe. Mnogi odrasli rade na svoju (dugoročnu) štetu, a kamoli deca.
  • Ssy

    15.11.2023 20:59
    Takvi smo
    Kopiramo i dobre i loše stvari sa zapada. Mnogo više loših nego dobrih, a i te dobre često izvitoperimo.
  • Logicno

    15.11.2023 20:20
    I?
    Šta je tu lose? Ne puše, ne piju, ne voze dizelase, ne tuku žene ne pozajmljuju pare i lazu da će ih vratiti.
    I treba da imaju veća prava od matoraca koji uništavaju ovu planetu!
  • Nataša

    15.11.2023 18:57
    Prava i odgovornosti
    Slažem se sa autorom teksta.Deca moraju imati prava.Međutim,kod nas je uvek sve nekako naopako postavljeno,pa su apsolutno zapostavljene obaveze,odgovornosti ,tako da imamo decu dobro upoznatu sa svojim pravima,a da nisu shvatili da su prava i odgovornost jednako važne.I zato postoji dečak koji je bio edukovan kako ne podleže krivici za ubistva,samo zato što je dečak i zato što ima prava,a da ga niko nigde nije uspeo naučiti šta su i odgovornosti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna