Info
29.12.2011.
14:40
Potpredsednik PUPS-a Milan Krkobabić upozorio je na sve veće potiskivanje ćirilice i neravnopravan tretman u Srbiji i pozvao nadležne državne organe i operatere mobilne telefonije da što pre nađu način da ćirilicu stave u ravnopravan položaj s latinicom.
  • rade

    27.12.2019 11:32
    modernoj kornjaci
    da se objasni modernoj kornjači da ne daje sebi previše za pravo i od informatike i osnovnih informacionih koncepata pravi nuklearnu fiziku ili možda kombinatoriku, numeričku matematičku i sl, i mnogi drugi ljudi znaju tu kratku priču o kodnim skupovima i da malo bolje razmisli kada procita neki tekst. Dakle:
    Za mnogolike narcisoide НОНАМЕ ТИПОВА koji ce se vjerovatno naci uvrijedjeni(jer nisu savršeni narcisi), ПОДРЖАВАМ И ЗАХТЈЕВАМ ЗАШТИТУ ЋИРИЛИЦЕ.
  • Mrgud

    29.12.2011 23:00
    Sve to može da se uredi da se piše ćirilicom samo to u našoj državi nikoga ne interesuje jer tu nemož da se klepi lova. Da im odgovara i da umaju proviziju po karakteru pislai bi mi i kineski ako treba jer "tehnika bi samo tako dozvoljavala". More gluposti nem prodaju pa i ovu. Sve se ože samo je pitanje da li se hoće.
  • Deki

    29.12.2011 17:21
    Kao što reče Noname
    u pitanju je tehnička "poteškoća" (svako ćirilično slovo je barem 2 ili čak 3 bajta, latinični šuškavci su 2 bajta) koja direktno utiče na zaradu preduzeća mobilne telefonije.

    Mogu oni odlučiti da prepolove cenu SMS poruke, ali će latinica i dalje biti povlaštena u odnosu na ćirilicu jer je tako uslovljeno tehničkim karakteristikama svih mobilnih uređaja.
  • Joe

    29.12.2011 16:15
    Ћирилица је званично писмо у Србији
    Ко не зна да чита и пише ћирилицу, а живи у Србији је неписмен.

    Уколико држава жели да заштити ћирилицу, треба да почне да примењује своје законе и Устав РС.
  • Noname

    29.12.2011 14:59
    ...i u svoje kljuse....
    Mogao bi Krka da se pozabavi tehnologijom svog vremena... ( dimnim signalima!? )

    A sada malo teorije, koju neko treba galapagoskoj kornjaci da objasni:

    SMS sistem je predvidjen da koristi ASCI kod, i da u njega stane 160 karaktera ili 140 bajta. Dakle ukoliko koristite cirilicu ili latinicna slova kao sto su " č ć š đ ž " to vise nije ASCI vec UNICODE ili UTF-8, te sama slova zauzimaju vise "mesta" u SMSu, tako da vam jedan SMS nije 160, nego recimo 100 karaktera, jer se na nivou sistema ne broje karakteri, vec se gleda velicina poruke u bajtovima.
  • Vlady

    29.12.2011 14:57
    Bljak
    Hvala ali ne ćirilica.Meni se odavno ogadila ćirilica kada je svaki nepismeni četnik počeo da mi pridikuje da treba da je koristim i ja baš neću kao čto ni moja deca neće pisati ćirilicu.Neće se ni izjašnjavati kao Srbi jer nam se i to ogadilo.
  • 156

    29.12.2011 14:55
    Ма није могуће
    И од вас кркана-Бабића да чујем нешто паметно!!!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna