Autor: Nova.rs, 021.rs

Info
18.04.2024.
08:34
Đaci u Srbiji uče iz udžbenika različitih izdavača, te se neretko dešava da lekcija koja je kod jednog izdavača među prvim temama, kod drugog bude na sredini knjige ili čak poslednja.
  • Ана Михаљица

    20.04.2024 07:51
    Истина је једна
    ...и полако долази на видело
  • Karanđika

    18.04.2024 16:33
    Činjenice
    Činjenica je da je "Ravnogorski pokret" generisan kao antiokupacioni... ali je "oktobarska tragedija" izmenila njegov prvobitni karakter... Kako je tokom leta i jeseni 1941. došlo do prvih oblika saradnje između ovog i partizanskog pokreta, "oktobarska tragedija" je dovela i do prekida njihove saradnje... Četnički pokret se odlučuje na "pasivnu rezistenciju" (čekati povoljan trenutak), a partizanski nastavlja sa "aktivnim otporom"... Različite koncepcije nastavka ratovanja, kao i potpuno oprečni stavovi u pogledu državnog uređenja, rezultirali su međusobnim sukobom, tj. građanskim ratom zasnovanim na ideološkoj, a zatim i nacionalnoj i verskoj osnovi...
  • Хомер

    18.04.2024 15:45
    Чињеница
    Генерал Драгољуб Михаиловић, министар је војни међународно признате владе. Води покрет отпора, породица му је до краја 43 у конц логору, као и његовим сарадницима Калабићу итд. На Бањици и логорима су побијене хиљаде припадника ЈВуО. По вама они су држали стражу у логору јел? Дража ЈЕСТЕ рехабилитован и није то у питању само процедура оног времена јер се по закону не може злочинац рехабиловати . Овде сам прочитао смехотресне тврдње. Иначе генерала Михаиловића је одликовао председник САД, Де Гол, Пољска , Чехословачка.. Комунисти су тоталиристичка паравојна формација која је узела власт иза леђа црвене армије и убијала све редом а поготово богате. У уџбенику је све тачно наведено.
  • zm

    18.04.2024 13:16
    @zm
    Sada je iz političkih razloga poništeno suđenje. Tada se sudilo na osnovu dokaza. Procedura samo tada nije bila po današnjim standadima pa su na to igrali. A dokaza je bilo na tone, kao i svedoka. Dražini fanovi neće da pokrenu pravi proces rehabilitacije, jer bi se obrukali.
  • Da,da,da,aha,aha,aha

    18.04.2024 12:47
    A slike cetnika sa otsecenim glavama, slike grljenja cetnika sa nemcima, slike draze sa nemackim oficirima, nemacke novine u kojima pise kako nisu svi lokalci protiv njih a kao ilustracija - pazi sad, cetnici...
  • Tataratatira

    18.04.2024 11:33
    lemi @ Vecina spomenicara je svabe videla prvi put u Bulajicevim filmovima sezdesetih.
  • @zm

    18.04.2024 11:30
    Ne može da se nekome sudi pa čak ni preminuloj osobi da bi se "dokazalo" da nije kriv. Ne čudi međutim ta vaša ideja da nečija nevinost treba da se "dokazuje" nakon što ste ovako lepo naglasili kako je montirani sudski postupak na kojem je iz političkih razloga i bez prava na pravično suđenje ova osoba ubijena, osporen "iz političkih razloga". E vidite taj sudski postupak obožavaoci komunista neće nikada pokrenuti jer bi ga izgubili, i to ne čak ni zbog krivice ili nevinosti ubijenog!!! Imam i ja uskličnike.
  • vet-patriot

    18.04.2024 11:26
    Patriota
    Draža je bio saradnik okupatora (Nemaca) i borio se protiv svakog komuniste pa bili to i Srbi, mnogo je Srba pobijeno kao da su bili komunisti ili pomagači, nikakav sud ovoga vremena ne može to promeniti, nego je i dalje problem nacionalizam u Srbiji, ako su još na vlasti još gore. Nacionalisti nisu patriote, oni veličaju samo jedan narod. Ova država treba da se edukuje oko tih razlika.
  • lemi

    18.04.2024 11:22
    četnici i vermaht
    jel ima i jedna bitka u II svetskom ratu na području Jugoslavije gde nisu partizana bili protiv vermahta i domaćih kvislinga (četnika, nedićevaca, ustaša...)? Jel ima i jedna bitka u tom istom II svetskom ratu gde četnici nisu bili zajedno s vermahtom protiv partizana? nema...
  • zztop

    18.04.2024 10:50
    Još će reći i napisati da je draža i sa staljinom sarađivao i da nije ubijen nego deportovan u grčku ...
  • Voja

    18.04.2024 10:45
    Istina
    Činjenica je da je Draža pogubljen istog dana kao i Dragi Jovanović, prvi čovek tajne služba Majsera.Puno je nejasnih stvari iz tog perioda i nema puno dokaza da Draža nije sarađivao sa agresorom.Poznato je da grupe Pećanca i Ljotića jesu.Teško da je on bio jedini koji nije.
  • Leteći taxi

    18.04.2024 10:42
    Čujem, priča se, kako je zapravo Draža oslobodio Beograd.
  • zm

    18.04.2024 10:38
    Pre svega, Draža Mihajlović nije rehabilitovan!!! Samo su osporili sudski postupak iz političkih razloga. Onaj postupak koji su pratile desetine stranih novinara i diplomata i nisu imali zamerke. Za rehabilitaciju je potrebno novo suđenje gde bi bilo dokazano da nije kriv, i tek onda bi bio rehabilitovan. Taj sudski postupak obožavaoci Draže neće nikada pokrenuti jer bi izgubili.
  • Opozicija

    18.04.2024 10:23
    Opozicija
    Država hitno da istrazi komunističke zločine,hitno!Da se otvore tajne arhive odmah!
  • Nikola

    18.04.2024 10:20
    Nikola
    Nije nam do pesme ali vec kada smo poneli harmoniku…Kralju Petre pisi iz Londona kolko treba bataljona…i tako do drugih petlova posle u jatake i bezaniju! Draza i Cetnici su zauvek osramotili Srbe kao i njihov malodobni Kralj u bekstvu!
  • vito

    18.04.2024 10:01
    Istina
    Zašto je teško reći deci istinu. Borci za titu su se borili da otmu tuđe kuće na Dedinju. Ustanak u Srbiji je podigao đeneral Mihailović 13. maja 41. Ono što je istorijski tačno treba da piše u udžbenicima
  • Laloš

    18.04.2024 09:41
    Pokušaj revizije istorije na lokalnom nivou za 6 miliona.
    Ali ne mogu da lažiraju nemačke i britanske arhive. Nemci kao ultrapedantni imaju arhiviran svaki metak koji su isporučili četnicima a da se ne govori o događajima u kojima su rame uz rame pokušavali da unište partizanski pokret. I Englezi kad su shvatili ih napuštaju zbog toga i prestaju da im šalju pomoć koju prebacuju partizanima u celosti. Zato ovi udžbenici predstavljaju najjeftiniji toalet papir za 6 miliona Teletabisa.
  • М.ч

    18.04.2024 09:38
    М.ч
    Оно што сам имао прилике да прочитам о Дражи и Четницима је да их је организовао Мустафа Голубић одредивши смернице Герилског ратовања за ослобођење Србије. 1942 долази до заокрета у Равногорском Покрету где се стављају у служби Нацистичке Немачке уз обећање за повратак Монархије где чине велике злочине над народом. Крајем 1943 НОБ добија апсолутну подршку у народу и од стране савезника првенствено Енглеза. Тада се Равногорски Покрет у потпуности растура и делују разбојнички гледајући да побегну из Србије или се прикључе НОБ-у. Да би 1944 прогласом Краља Петра 2 који се јавно одрекао Круне и Монархије позвао све да се ставе у служби НОБ-а и Врховног Команданта ТИТА. Овде неможе и несме бити прекрајања и фризирања Историје.
  • Petar

    18.04.2024 09:28
    falsifikati
    Prestavljanjem Draze Mihailovica kao borca protiv okupatora obesmisljava se antifasisticki pokret u Srbiji.Cetnici su se borili protiv partizanskog pokreta u saradnji sa Nemcima,Ne postoji ni jedna znacajnija bitka koju su cetnici vodili protiv Nemaca.Poznati su i njihovi zlocini nad Muslimanimau Crnoj Gori i BiH.O nedelima i pljacki cetnika pricali su mi roditelji koji su ,iako Srbi, osetili cetnicki teror.
  • Opozicija

    18.04.2024 09:26
    Opozicija
    Bravo za Logos najbolji ste!A odgovor ste dali sami:
    Viši sud u Beogradu 2015. godine rehabilitovao je Dragoljuba Dražu Mihailovića i vratio mu građanska prava koja su mu bila oduzeta u procesu komunističkog režima 1946. godine. Sud je utvrdio da je sporna presuda doneta u nezakonitom procesu iz političkih i ideoloških razloga.
    Ajmo sad komunisti navalite da pljujete!
  • Ej istino

    18.04.2024 08:56
    Sramno
    Zna se jako dobro kakav je doprinos bio ovog "junaka", ali neprijatelju i okupatoru.
  • savche

    18.04.2024 08:55
    Izdajnik
    Za mene ostaje lažni patriota i izdajnik Srba, ideolog manipulator.
    Poznate su izjave nacista da bez njega i njegovih četnika, Nemci nebi lako pokorili Srbiju. Da nije partizana, bila bi četnička vlast 70 godina i davno uništena Srbija.
    Danas njegovo izdajničko delo nastavlja aktuelni "vrhovnik" Srbije i opet huška brata na brata ako se ne slaže sa ideologijom i uništava poslednje tragove civilizovane Srbije.
  • B. Š.

    18.04.2024 08:48
    Hvala za članak!
    Mogu da zamislim udžbenik iz istorije, ali za starije razrede, gde su zastupljeni odlomci iz istorijskih dokumenata koji različito predstavljaju ili tumače neki događaj ili ličnost. To mi je u redu.
    Nije mi u redu indoktrinacija u nižim razredima, niti manipulativna upotreba reči, kao što bi u ovom slučaju moglo biti sa reči „nepravedno” koja bi trebalo da, pored reference na legalnost procesa suđenja, poništi i tvrdnju da je sarađivao sa neprijateljem.

    Predlog za sledeći članak je upoređivanje kako je predstavljen S. Milošević.
  • Marko

    18.04.2024 08:44
    Marko
    Ovo je zaista velika Sramota za Srbiju,da jednog saradnika Nacista sa dokazima,stavljaju u udžbenike OŠ i predstavljaju kao borca za slobodu i sl.! Posle se neko ljuti i negoduje,kada kaze da su Srbi,fasisti i skloni genocidima i sl.! Cetnici i njihov Draža su bili,zlotvori koji su ubijali Srbe i ne Srbe,u Saradnik sa Nacistima i to treba samo pisati i kraj price,zauvek!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna