Info
13.05.2014.
16:47 > 17:28
Predsednik Pokrajinskog odbora DSS Milenko Jovanov najavio je da će ta stranka formirati "jezičke patrole" kojima će utvrditi u koliko naseljenih mesta, posebno na severu Bačke, građani mađarske nacionalnosti, kako tvrdi, ne govore srpskim jezikom.

Komentari 165

  • Нимбус

    16.05.2014 13:48
    Поздрав за цео насмејани Темерин
    " 13:12 • 16.05.2014. Vlada - @Нимбус
    Leči se više budalo matora, ceo Temerin ti se smeje."
    Ко што рекох: Поздрав за цео насмејани Темерин. Били за Тита, па били за Слобу, па за Шешеља, па ево сад за Вучића.
    Честитам на весељу.

    Тако да се знамо.
  • Vlada

    16.05.2014 11:12
    @Нимбус
    Leči se više budalo matora, ceo Temerin ti se smeje.
  • Kala

    16.05.2014 07:48
    Ne znam sto se cudite, kad ovde ni Srbi ne znaju srpski...usmeno, pismeno...kupijo, bijo, troduplo..
  • 15.05.2014 13:11
    Hahahahahahaaha
    A nije problem sredine kada se stoji u Subotici ispred ambasade za iste te Madjarske pasose!! To je ok??
  • Brus Vilis

    15.05.2014 07:40
    @Mlada Vojvođanka...
    U pravu si.... Inače narednog jutra u Štipu na postrojavanju komandant obilazi vojnike, gleda jesmo li podšišani, obrijani, uredni i stane pred mene: "A be Vilisu, što ovi tvoji rabote, a?" Makedonski poručnik je kanda dobro znao šta nam sledi, za razliku od mene. Pojma nisam imao o jogurtima, revoluciji i posledicama koje će ubrzo osetiti svakoliki živalj u Jugoslaviji. Posle par meseci komandant kasarne dobio je čin pukovnika i uz unapredjenje dobio raspored u skopsku komandu. Bio je to Ratko Mladić.
  • NSgusztav

    14.05.2014 20:43
    "Anoniman
    Ja bih njima i skole na Madjarskom ukinuo. Otvorio bih samo jednu skolu u Bg pa neka idu tamo da uce. Nesto ne verujem da u Madjarskoj ima skola na Srpskom jeziku kao kod nas. I zasto onda Srbi koji hoce da uzmu Madjarski pasos moraju da znaju da pricaju Madjarski. Ovo je zemlja Srbija i Srpski jezik se mora znati!!!"

    Uuu kakav fašizam...prvo da znaš da Srba u celoj Mađarskoj ima manje nego Mađara u Sremu, a ni jedan razred mađarski nema u Sremu. Jezik srpski po zakonu se nemora znati jer Mađari su autohtono stanovništvo na ovom području, drugo je da Mađar iz Segedina ili Pešte hoće srpski pasoš naravno da bi morao da zna srpski jezik. I u Nemačkoj Lužički Srbi ne moraju da znaju nemački jezik.
  • Нимбус

    14.05.2014 19:42
    Аутошовинистичка фарса
    Понекад слика говори заиста више од хиљаду речи

    https://www.facebook.com/photo.php?fbid=663885867028101&set=a.181234985293194.45593.146173642132662&type=1&theater
  • mlada vojvođanka...

    14.05.2014 19:09
    hej Brus VIlis
    - da te podsetim - fašizam je u Srbiji počeo jogurt revolucijom baš u Vojvodini!...I evo dokle smo stigli! Ni posla, ni normalnog života od silnog politikanstva ovih što ni senzus ne pređoše! Ovde kažemo za takve: Dokon pop i jariće krsti, a ovi su dokoni do zla boga! Po kojoj god prljavoj privatizaciji južno od beogradskog pašaluka zagrebete, ispliva neko od DSS-a! I umesto da se pokriju ušiima i ćute oni FURTOM KOD NAS ZAKUVAVAJU I KO KANDA ZNADU SAMO TAKO DA DIVANU: sve posvađaju pa mire! Mi smo u našoj Vojvodini većma u miru i slozi svi banaćani,bačvani,sremci i ostali narodi živeli bolje i duže neg što su oni preko Dunava živeli sa svojim prvim komšijama! TA MANTE NAS VEĆ JEDARED...zdravo nas jedite, i to pak na koncu konca neće dobro biti!
  • Sanja

    14.05.2014 17:23
    Madjarsko drzavljanstvo
    Da li znate da stanovnistvo madjarskog porekla u Subotici mora da polaze madjarski jezik da bi mu madjari dali pasos. Cak ne i drzavljanstvo, pasos, na pet ili deset godina samo. Da li mislimo da je OK da madjari imaju srpsko drzavljanstvo a ne znaju srpski?
  • Sanja

    14.05.2014 17:19
    Palic i Madjari
    Pre par dana sam bila kod frizerke na Palicu, nova sam u sredini, usla je devojka da joj frizerka uradi korekciju. Posto se terminologija razlikuje nisam znala na sta misli.
    Ispostavilo se da je devojka pre mesec dana diplomirala na odseku geografije i sada je napisala CV za posao u nekoj turistickoj agenciji, da bi bila neki vodic... Devojka je profesor geografije. A korekcija o kojoj se radilo je bila korekcija CV-ja. Rodovi su bili komicni, o padezima da i ne govorimo, reci nepostojece... Ipak, takav sistem skolstva ne bi trebalo da bude prihvatljiv u zemlji Srbiji. Diplomirala pre mesec dana i jedva govori, polupismeni srpski, frizerka ispravlja...
  • Nešto se

    14.05.2014 15:37
    pitam ...
    A da nema možda ova ogorčenost gospodina Jovanova veze sa mađarskim pasošima?

    Tako je i naš komšija,koji je nakon apliciranja za mađarski pasoš, odbijen zbog nepoznavanja mađarskog jezika,odjednom postao ogorčen i ljut(sindrom "kiselog grožđa")pa sada u svakom ko želi da ode iz Srbije uz pomoć tog pasoša,vidi separatiste...

    A zapravo komši ni ne treba taj pasoš jer je isto stranački čovek sa debelom platom pa je njemu i ovde dobro na budžetskoj sisi...
  • Anonimus

    14.05.2014 12:08
    Dobro je da se neko setio za ovu anketi i da poset
    Dodjite ima da se osecate kao da ste u Madjarsku posebno na severu Backe.Udjite u radnju u abulantu u postu u bilo koju ustanovu nece da vam progovore Srpski ......Ma koja manjina mi Srbi smo ovamo na sveru manjina mi nemamo tolika prava kao sto oni imaju.Fala Bogu da ste se setili da i ovamo Srbe zive.Madjari i oni koji znaju Srpski nece da progovore.I pitajte stanovnike
    Madjarske nacionalnosti zasto prete Sbima da hoce da ih isele.Posetite Kanjisku opstinu i okolinu bice vam sve jasno.......Sramota je da u nekim krajevima na severu Backe da nema Srpska skola Srpske crkve.....
  • 021

    14.05.2014 12:03
    konacno i ova suluda stranka da predlozi nesto pametno,sramota je danas u 21 veku ne znati jezik drzave u kojoj si rodjen.










  • slusaj sad ovog

    14.05.2014 11:10
    @Scotch Bonnet
    vidi, nema sta da se adaptiraju, ljudi ovde zive bar vek. ja iskreno do sada nisam imao slucajeva gde ne mogu da se sporazumem, niti neke ekscese.
  • Radnik

    14.05.2014 10:52
    Ajte, man'te se... Ubacili su nam tu budalastinu da ne bismo primetili kad nam proguraju onakav nakaradan zakon o radu kojom ce od nas da naprave ne kineze na pirincanim poljima nego pirinac.
  • Tja

    14.05.2014 10:50
    @Булевар: ja dobro znam da su bacani i Madjari pod led, dobro znam da su i Srbi bili fasisti i kolaboratori i ne pravim se glup. To sto ti radis je klasicna predrasuda, jer su za tebe svi Madjari fasisti, a Srbi nikako nisu bili, a to je nista drugo no pocetak fasizma. Danas Srbi crtaju NF simbole i svastike, nose majice, tetovriaju Hicu i naci ikonografiju po telu, pa me mani te tvoje price za malu decu. Bas vi koji ste iskljucivi u krivici i krivicu lepite za nacionalnost jeste puni predrasuda. A sad idi do Keja da procitas prezimena, posto ti je to bitno. I ti si mi neki novosadjanin, blage veze nemas sta se desavalo, neko ti je reko ispred radnje dok ste pili mlako pivo sve to, jel da? Ne vidim nijedan drugi razlog zbog cega bi neko imao sundjer umesto mozga.
  • 14.05.2014 10:46
    @Булевар
    Niko te ne tera da ucis madjarski.
    Kazes pamtis ko je bombardovao grad sa tvrdjave-to znaci da imas otprilike 200 godina i da te pamcenje jos dobro sluzi, svaka cast.
    Kazes-Зна се врло добро ко су били фашисти,Срби сигурно нису...bili su i Srbi fasisti,pored ostalih naroda,samo te mozda nisu obavestili o tome.
    Ende
  • Limanlija

    14.05.2014 10:43
    @Komentator
    "Baš zato što mi je mađarski maternji jezik znam da me je ,,matica" zvala prljavi južnjak, odnosno delvidek."

    "Délvidék" na mađarskom znači "južni kraj", "južna zemlja", "južni predeo". Za one koji bi mogli nasesti na provokacije umobolnog "Komentatora".
  • Goran

    14.05.2014 10:32
    MADJARSKI JEZIK OBAVEZAN
    ... kao preduslov za drzavljanstvo Madjarske!

    Takodje, asimilacija nemadjarskog stanovnistva u Madjarskoj se vrsi geometrijskom progresijom.

    interesantno je kako deklarisani nacionalisti gledaju na ovu problematiku http://www.ndnv.org/?page_id=6929
  • Gustavus

    14.05.2014 10:29
    Re Bulevar
    Obnovi gradivo iz istorije. Upravo si vojvođanske Mađare izjednačio sa mađarskim fašistima i okupatorima.
    1. bombardovanje Novog Sada sa Petrovaradinske tvrđave je usledilo, pošto su se Srbi pridruđili u slamanju revolucije.
    2.u Budimpešti je pre par godina otvorena spomen soba nastradalim Srbima, pobijenim u raciji. Svake godine se pojavljuje predstavnik Mađarske na komemoraciji. Zločin se desio, mrtve ne možemo vratiti, ali možemo odavati počast.
    3. baš zbog te racije, na kraju rata, ispaštali su vojvođanski Mađari,pobijeno je oko 40.000 Mađara (koja hiljada dole ili gore)bez da su imali suđenje, a mnogima se ni grob ne zna.
  • Scotch Bonnet

    14.05.2014 09:56
    Vojvodina Republika
    Mi u Vojvodini nikad nismo imali probleme sa jezicima jer je domicilno stanovnistvo u mesanoj sredini uvek pricalo barem 2-3 lokalna jezika. Mozda nivo znanja tih jezika nije bio na akademskom nivou ali je bio dovoljan za osnovno sporazumevanje i komunikaciju. Takodje, niko nije imao nista protiv latinice i cirilice jer su obe pisma bila jednako zastupljena. Dolaskom cupaca brkova koji su danas najveci serBski patriJoti jezici postaju problem bas kao i sva ostala Vojvodjanska bogata raznolikost.

    U ostalom Vojvodina ima 5 zvanicnih jezika i svi bi trebali budu u ravnopravnoj upotrebi. Ovi The PatriJots sto im smeta Vojvodina, Vojvodjani i Vojvodjansko bogatstvo sa njenom raznolikoscu su samo dokaz da se nisu adaptirali u sredinu u kojoj zive i svojim uskim pogledima i jako ogranicenim znanjem pokusavaju da promene je promene i time stvaraju tenzije.

    Ako nisu u stanju da se adaptiraju u sredinu u kojoj zive kako onda ocekivati od njih nesto mnogo slozenije i na visem nivou!?
  • 14.05.2014 08:51
    Svi zlonamernici koji se pozivaju na različitost, multietničnost i sl. u Vojvodini, neka vide kako to funkcioniše u "najdemokratskijim" zemljama. Niko ne zanbranjuje upotrebu drugih jezika i maternjeg jezika lokalnog stanovništva, ali u javnoj komunikaciji svako mora da zna jezik zemlje u kojoj živi.
  • Булевар

    14.05.2014 08:30
    Ја нисам заборавио ко ми је са Петроварадинске тврђаве бомбардовао град,ја нисам заборавио ко ми је стрељао и бацао суграђане под лед.Ја нисам заборавио ко је Лајуш Кошута,Миклош Хорти.
    Зна се врло добро ко су били фашисти,Срби сигурно нису.
    Не морамо се волети,али се требамо поштовати и поштовати устав Републике Србије,пред њиме смо сви једнаки.


    Ја Мађарски нећу учити јер живим у Србији-Војводини а не у Мађарској,нисмо ми мањине него сте ви.
    Енде
  • Georg

    14.05.2014 08:18
    Počinje sa jezičkim patrolama a završava sa patrolama smrti!!!
  • 14.05.2014 08:14
    Lenka
    Svi koji rade u državnom sektoru moraju znati srpski jezik i sva komunikacija u drzavnim institucijama mora biti na srpskom. Al ove provere i patrole su glupost...
  • KOmša

    14.05.2014 08:08
    gluposti
    Razuman čovek će znati jezik države u kojoj živi. Sramota je da to nije tako. Da živim u Mađarskoj/Španiji/Nigeriji bilo bi me sramota da ne mogu da komuniciram sa ljudima tamo.
    Koji glupan ne želi da zna jezik i ne želi da ima mogućnost komunikacije? Da žive u svom selu, malom getu, izolovani?
    akaradno je da se organizuju "jezičke patrole" to je bujanje fašizma.
    Koliko ljudi smisleno imaju mogućnost i pravo da znaju "naš" jezik, toliko imaju pravo i da budu glupani i da ne znaju.
  • Mile2

    14.05.2014 08:06
    Ovaj dečko na slici, kao što se jasno vidi, je pun mržnje koja mu kipti na usta. Savetujem mu da svoju mržnju zadrži u okviru svoje uže rodbine, neka je ispoljava prema tašti, tastu, pašenozima svastikama a može i prema braći i sestrama, u skladu sa srpskom tradicijom vezanom za podelu nasleđa (a u slučaju Vojvodine podelu plena opljačkanog od nepodobnih koji ne pričaju lepo srpski a po njegovom ukusu).
  • Deki

    14.05.2014 07:58
    Prošle godine sam pisao o tome kako mnogo SRBA, uzima mađarsko državljanstvo, iz ovog ili onog razloga - ne bitno.
    Pitam se, koliko će ih još uzeti u narednih 10god(što je za istoriju jako malo vremena) i šta ako za 10god, npr. Mađarska kaže:"hajde da se malo prebrojimo, hajde da vidimo koliko ima mađara u Vojvodini"... a dalje sve već znate kako ide, sećate se Kosova, Ukrajine(Krim)... I šta mislite na čijoj strani će biti EU članice i NATO?
    Po nekim informacijama oko 350.000 je uzelo državljanstvo Mađarske(pre svega), Slovačke, Češke...
    Samo se pitam, ne sudim. Ovo je potpuno realna opasnos za destabilizaciju Srbije u narednom periodu.
  • 14.05.2014 07:53
    Gospodo iz DSS, pretvarate se u SS.
    Bogatstvo Vojvodine je baš u različitostima i trebalo bi da vaspitavamo decu da to poštuju i neguju. U moje vreme, a to baš i nije bilo tako davno, nije se gledalo ko si i šta si, bilo je bitno da si normalan i interesantan. A uz to učio se i jezik sredine pa smo još i u vrtiću učili mađarski jezik.
    Opasne stvari vam padaju na pamet
  • 14.05.2014 07:37
    za @Miki i sl.
    Nemojte, molim Vas, menjati teze!

    Jedna je stvar kada se traži prijem u nečije državljanstvo (pa moraš učiti njen jezik), a sasvim je druga stvar državljanstvo stečeno rođenjem!!!!!

    Taj mađar koji ne zna srpski, a koji je državljanin Srbije jer je rođen tu, ima POTPUNO ISTA PRAVA kao svaki srbin u ovoj zemlji. Ali ima i veliku sramotu, što ne zna jezik zemlje u kojoj je rođen i veliki "hendikep" jer je imao laganu priliku da zna još jedan jezik više, a nije je iskoristio!
  • dr prosper

    14.05.2014 07:31
    a čirokezi?
    inače, ovu je praksu dss uveo pre mnogo godina u južnoj srbiji, takozvanoj pokrajini kosovo, gde su udarne trojke dss-a obilazile mesta i notirale ko sve ne govori srpski, kažu da su se albanci, goranci, aškenazi, egipćani, mulati, čirokezi, hotentoti, buri i maori - dakle svi autohtoni stanovnici kosova - use....vali od straha kad bi vidli dss trojnu falangu, odma bi uzimali gramatiku i počinjali da uče srpski. čak su i srbi s kosova koji ne znaju srpski naučili srpski! dakle, ima efekta, živele dss jezičke trojke
  • 14.05.2014 07:21
    Što volim vojvodjanske lokalpatriote čiji su se komunistički dedovi i očevi doselili sa poteza Prokletije-Manjača,dobili stanove i iste otkupili za 10 maraka,ili još bolje uselili se u oduzete i otete kuće i stanove iz kojih neće da izadju kao da su im dedovi iste doneli sa sobom, pozapošljavani u JKP i dr. državnim firmama i danas nam drže pridike o Vojvodini. Nema većih autonomaša od Bosanaca, Ličana i Crnogoraca...Zaboravih Hercegovce...Ostavite vi svoje pridike o Vojvodini. Ovde su uvek živeli Srbi koji su se borili za ujedinjenje sa svojom maticom. Tako je i nasatala Vojvodina. Nastala je kao srpsko vojvodstvo. I živeli su u slozi i poštovanju sa svojim komšijama Nemcima, Jevrejima, Madjarima, Slovacima... I bili su ponosni na to što su... I Srbi i Madjari i Nemci.. A vi svoj komplekse o svom vojvodjanstvu lečite na drugi način... Vojvodina je nastala kao želja Srba za ujedinjenjem uz poštovanje svojih sugradjana Rusina, Madjara, Jevreja, Slovaka...
  • Dusan

    14.05.2014 07:08
    @Anoniman:

    E moj gari, nisi ti bio u Madjarskoj kanda. Ajd jednom umesto sto ces otici na Cecin koncert ili na Marakanu, uplati sebi put do Peste, idi malo obidji, poseti Sent Andreju itd. Inace u Budimpesti se nalazi JEDINA skola van Srbije gde ima nastave na srpskom jeziku, u zvanicnim obrazovnim sistemima. I ne zaboravi sta ti je u centru grada ovde u Novom Sadu, da te podseti da ovaj grad nismo mi izgradili. Da bi postovao svoje, moras i tudje, ali ne mozes mi reci kako ti kao postujes, a ovde bljujes mrznju.

  • Petar

    14.05.2014 07:02
    savet
    Gospodine Jovanov, Milenko, nadji ribu!
  • alo,alo

    14.05.2014 06:57
    prvo
    da se provere stanovnici veternika,futoga,backoj jarka,vajske,baca.......!!!!
  • dragi

    14.05.2014 06:32
    sto se ne sekiraju za srbiju nego stalno za vojvodinu,
  • 14.05.2014 06:24
    @Komentator
    To sto ti imas leci se lako,pilulicama.
    Délvidék je geografski pojam.
    Da ti je madjarski maternji, znao bi to.
  • /

    14.05.2014 06:13
    @Anonimus
    Pokušavaš da aludiraš na bosanski akcenat a nemaš pojma da se Ovčar i Kablar nalaze kod Užica, Republika Srbija!
  • Mudrijas

    14.05.2014 05:53
    Man'te se corava posla
    Ovako pocinju ratovi, dve male skupine bolida nezavisno pocnu da isteruju svako svoju bozansku pravdu.

    Gde su ljudi - ljudi jezik nije bitan, ako zele sporazumeju se i da ne znaju isti jezik.
  • set

    14.05.2014 05:48
    Nisam za jezičke patrole ali sam za to da bar razumete većinski jezik države u kojoj živite. Nisam siguran da tradicionalne manjine u Madjarskoj, Češkoj ili pak u Francuskoj ne govore većinske jezike u državama u kojim žive. Ako postoje prava, moraju postojati i obaveze. Moja tašta je madjarica i često idemo u posetu njenoj sestri u Kanjiži. Tamo sam se zaista susretao sa problemom da u prodavnici kupim ćerki sladoled ili da naručim kafu u kafiću. Odgovor im je bio nemtudom. Iako je rodbina rekla da svi razumeju srpski ali ga deo njih jednostavno ne želi da govori. I kada neko pa makar na ovako nesretan i nespretan način pokrene ovo pitanje on je zagovornik govoro mržnje i sl... Hajde malo da se stvari gledaju i na drugačiji način. Što govori činjenice da deo ljudi koji govori ili razume većinski jezik odbija da se sa njime posluži u situaciji kada njegov sagovornik ne razume njegov jezik? Ja nisam pobornik nekih nacionalističkih ideja ali sam pobornik ideje da svako treba da se služi svojim maternjim jezikom ali svi treba da poznaju državni jezik. U madjarskoj je to madjarski, u Nemačkoj je to nemački a u Srbiji je to srpski
  • Mislilac

    14.05.2014 05:05
    Predlog
    Bolje vašu patrolu pošaljite na njivu da vidite koliko treba kopati,pa odmah uzmite ašove u ruke!!!
  • Narcisa

    14.05.2014 04:19
    Sad ste se setili
    Kako niste bili tako azurni kad je Korhec samoinicijativno formirao svoje "jezicke patrole"?
  • 14.05.2014 03:56
    Zoltan
    Pozdravljam odluku DSS. Sramota je živeti u Srbiji i ne znati Srpski!
  • 14.05.2014 03:35
    kako stoji u Zakonu tako mora da bude u realnosti.Van zakona ne može niko ma koliko da to želi.
  • RR

    14.05.2014 02:23
    Moramo se sloziti da deca iz madjarskog braka i jos u madjarskom naselju ( u 90% su i baka i deka madjarkse nacionalnosti, i bliza rodbina), jedino mogu nauciti srpski u skoli. Imam neke prijatelje sa fakulteta, kojima je bio problem otici iz osnovne skole u srednju, a jos veci na fakultet i uciti na srpskom ( oni su iz naselje gde madjara ima u velikoj vecini). I svi do jednog su imali isti odgovor, da u skolskom sistemu treba drugcije uciti srpski kao nematernji jezik! Nezainteresovanost profesora ( koji su neretko madjarkse nacionalnosti), da se udube u gradivo i nauce decu, koja zele uciti. Ima naravno i onih koji nece da uce, ali isto tako ima i dece koja nece da uce matematiku, geografiju... 8 godina osnovne, i 3-4 godine srednje skole bi trebalo biti itekako dovoljno da se savlada osnova srpskog jezika, sa dobrim programom i dobrim profesorima! Tako da bi mozda u tom pravcu trebalo krenuti, i preurediti program nastave, a ne da se osnivaju kojekave patrole, koje nece doneti nista dobro, nikome, osim onome ko ce biti clan istih, i dobijati dnevnice... Nazalost ima DALEKO vecih problema u drzavi, koju posteni gradjani ( srbi, madjari, rumuni, hrvati, rusini, itd.) trpe iz dana u dan!
  • 14.05.2014 02:04
    Gmizavac se trudi da opravda pare koje maznjava...
  • *****Stefan*****

    14.05.2014 01:51
    Tako i treba,podrska za "jezicke patrole"
    Pa dokle vise? Na severu Banata odes u pekaru i prvo sto ces cuti bice "tesik" ili ti na Madjarskom "izvolite".Pa gde smo mi,u Madjarskoj ili u Srbiji.Kakva je ovo drzava.Hajde neka mi neko nabroji jedno mesto u Madjarsko gde ce ulaskom u pekaru,radju niije bitno cuti "izvolite".
  • B

    14.05.2014 01:36
    Igranje vatrom
    Ovakve najave DSS-a su igranje vatrom. Teritorija koju Srbi zovu Vojvodina dodeljena je Srbiji Trijanonskim Ugovorom uz uslov poštovanja prava manjina. Mađari to znaju, Srbi ne znaju ili se prave.
    Velike sile mogu Srbiji uzeti Vojvodinu isto kako su joj je i dale. 1999. smo bili na korak od toga.
    Vreme je da se definišu vojvođanske vrednosti. Evo mog predloga: tolerancija prema svima koji su tolerantni; preduzetništvo i pošten rad na korist zajednici; poštena, odgovorna i stručna javna služba i politička delatnost. Dopunite ako imate dobrih predloga.
    Svaki onaj ko deli te vrednosti dobrodošao je u multinacionalnu, multikulturnu, multikonfesionalnu Vojvodinu.
  • 14.05.2014 01:30
    Cist fasizam!!!!
    Da smo pravna drzava, ti bi od sutra pa narednih 20 godina bio u zatvoru a tvoja d SS stranka zabranjena....
  • Nin

    14.05.2014 00:11
    DSS
    NE POSTOJI u parlamentu - koja je ovo akcija udruzenih ljudi i da li je ona zakonski odobrena??? Da li mozemo i mi (nas nekolicina popur njih da se suprotstvimo ovoj lakrdiji i izmislimo novu kontra akciju???
  • Nin

    14.05.2014 00:04
    @ Anonimuas od,15:57 • 13.05.2014 Srpski jezik
    "pa nek ide negde drugo." Na srpskom jeziku se kaze "negde drugde". Prvo vi naucite Srpski , pa onda trazite od drgih da ga govore!
  • Nin

    13.05.2014 23:49
    More MARS
    Patrola ko kako prica? MARS iz moje kuce = pricam onako kako su me ucili, a znam i 3 druga jezika! Koji si ti ocin da me prozivas i konreolises?!?!
  • v

    13.05.2014 23:15
    @Komentator - @Lotre - @Komentator
    Baš zato što mi je mađarski maternji jezik znam da me je ,,matica" zvala prljavi južnjak, odnosno delvidek. Baš zato što sam pametan nemam nameru da bežim iz moje zemlje jer nemam rezervnu.Lepo mi je ovde. Kad god odem u ,,maticu" gledaju me kao građanina drugog reda, ovde sam svoj na svome.


    tevi da je mađarski maternji jezik znao bi da se ne piše Delvidek več Délvidék , a takođe bi znao da ista reč znači južna zemlja, a ne prljavi južnjak jer za tako nešto slovi Piszkos déli!
  • cartman

    13.05.2014 23:01
    fašisti
    A pa kontam ja šta je ovo. Pošto je priča sa "kolevkom srBstva i svetom srBskom zemljom" doživela svoj kraj, sada bi se valjalo usresrediti na osvajanje novih "tržišta" za promociju zatucanih patriJotskih priča i teorija zavere (čitaj: zakuvati u Vojvodini). Ja ruku dajem da ove patriJote NAMERNO provociraju netrpeljivost, stvaraju lažnu atmosferu večitog straha i opasnosti od neprijatelja (kako spoljnih tako i unutrašnjih), jer samo te i takve okolnosti obezbeđuju plodno tle za opstanak njihove kvazi ideologije. Dakle, ne treba nasedati na ovakve jadne provokacije. Te profesionalne sejače mržnje smo prebrojali sada na izborima i videli smo kako su se pokazali. Nadam se da će zauvek ostati na tom nivou, ako ne i nižem. Naravno, ko god se pobuni - odmah je on "neprijatelj srBstva, strani agent i izdajnik", što je već viđena matrica.
  • Miki

    13.05.2014 22:58
    uzbuna
    Pitam vas da li u Nemačkoj ili nekoj drugoj evropskoj zemlji možeš raditi a da neznaš jezik te zemlje. Logično je da službeni jezik moraš znati kao i zakone i ustav države u kojoj živiš. Zašto naši polažu u Americi njihov ustav za državljanstvo. Mi se sami sebe odričemo kao što smo se odrekli i naše prošlosti.
  • Anoniman

    13.05.2014 22:47
    Ja bih njima i skole na Madjarskom ukinuo. Otvorio bih samo jednu skolu u Bg pa neka idu tamo da uce. Nesto ne verujem da u Madjarskoj ima skola na Srpskom jeziku kao kod nas. I zasto onda Srbi koji hoce da uzmu Madjarski pasos moraju da znaju da pricaju Madjarski. Ovo je zemlja Srbija i Srpski jezik se mora znati!!!
  • Toma

    13.05.2014 22:40
    kretenizacija srbije
    vol 2
  • slovak

    13.05.2014 22:32
    o cemu se prica
    i mi smo stvarali vojvodinu i srem i banat i placali sve dazbine i sluzili vojsku a sad dodje neka piiiiiip da pit
    a dali znam srpski bolje znam od njega
  • 13.05.2014 22:07
    Ha, pa u Novome Sadu ne mereš srpski čut, svi pričaju'nako sa Ovčara i Kablara. Što ćemo stim, jarane?
  • 13.05.2014 21:37
    @Lažov
    "Bio u Leskovcu nisam video jednu tablu na cirilici,"

    Da si bio, video bi. Pošto nisi bio nisi ni mogao da vidiš.
  • 13.05.2014 21:29
    autonomaš
    Šta ćemo sa dođošima? Ne znam kojim jezikom oni pričaju, ali znam da to nije Srpski. Da li će i oni biti meta ovih "patrola"?
  • 13.05.2014 21:22
    Zaista neverovatno kako se niko u ovoj laprdiji od države ne bavi fasšistima... Treba im dati jedno ostrvo negde u Pacifiku i tamo natovariti bulimentu sa svih strana, pa nek prave sopstvenu Severnu Koreju.
  • iskusan

    13.05.2014 21:17
    ne smemo da prećutimo
    Da li će patrole da dele i žute trake onima koji ne znaju srpski? Mislili smo da će posle povlačenja njihovog autističnog predsednika postati moderna desnica, kad ono, još gore... Neće oni nikad više preći cenzus. Nadam se.
  • RobiNS

    13.05.2014 21:07
    @Komentator zaboravio si da napomeneš...
    Ta ista Srbija nas je vodila i u samoubilačke ratove,besplatno!
  • Komentator

    13.05.2014 21:07
    @Lotre - @Komentator
    Baš zato što mi je mađarski maternji jezik znam da me je ,,matica" zvala prljavi južnjak, odnosno delvidek. Baš zato što sam pametan nemam nameru da bežim iz moje zemlje jer nemam rezervnu.Lepo mi je ovde. Kad god odem u ,,maticu" gledaju me kao građanina drugog reda, ovde sam svoj na svome.
  • v

    13.05.2014 21:04
    znači pošinje fašisoidno orcanje južnjačkog klera nad vojvodinom. Ponovo su žedni i gladni pravljenja nereda još im to samo u vojvodini nije pošlo zarukom ma koliko oni pokušavali ali neka se sete gde god su orcali dobili su po p...i pa ne vidim zašto bi voša bila izuzetak za iste!
  • Телевизор

    13.05.2014 20:54
    ok
    Još jedna "vest" koja ima za cilj mlaćenje prazne slame, čisto da se ljudima skrene pažnja sa bitnijih stvari.

    Neko je napisao "opet zakuvavaju, e pa nećete nas zavaditi!", ne, ne mislim da ta vrsta zakuvavanj u pitanju, jedino što se ovde zakuvava tj. potpaljuje je rasprava oko gluposti, dokaz za ovu tvrdnju je broj kometara ispod ove "vesti".

    Šta je sledeće? Na primer naslov "Nenad Čanak: Novi Sad bi trebalo da se zbliži sa Beogradom"
    Zatim sledi ispod 100 komentara, sa jedne strane komentari tipa "Tako je Nenade, samo zajedničkim radom možemo u EU!", sa druge "Prodao si se, nekad smo ti verovali izdao si Vojvodinu RAORRR!!", neko treći će napisati "Svi vi političari ste isti" itd.. i tako u krug, u krug, blejimo na netu ja i drug.
  • coco

    13.05.2014 20:52
    Ko ovo rodi?
    Probam da smislim neku veliku glupost, barem približnu ovoj…
    Bez obzira na višegodišnje iskustvo, jednostavno nema šanse!
    Za ovako nešto, treba se roditi!
  • Bodiroga

    13.05.2014 20:47
    Podrska ideji da se formira "jezicka patrola",mislim da je to trebalo i ranije uvesti,ovo je multietnicka pokrajina ali mislim da treba da svako zna jezik zemlje u kojoj zivi.
  • Boki NS

    13.05.2014 20:44
    Mislim da ovde ne treba izmišljati "rupu na saksiji"...!

    Treba primeniti pravilo vezano za državljanstvo, koje važi u skoro svim evropskim državama, kao npr. Austrija, Nemačka, Engleska, Mađarska i druge...

    Dakle, vreme je za usvajanje "evropskih" vrednosti!
  • 13.05.2014 20:30
    okante se vi nas mi se lepo zivimo
    okante se vi nas mi lepo zivimo sa nasim komsijama madjarima rusinima slovacima ciganima .......prvo naucite one BEOGRADJANE ups pa to nisu ljudi to su bepgradjani
  • Нимбус

    13.05.2014 20:29
    Војвођанерске полиглоте
    "Сима Стра'ота - @ Милос ... и остале патриЈоте
    Не писе се прицаце те него прицацете. Седи један, сакриј се кад видис патролу."

    Цеститам ти на писмености.
    ...

    "Дјордје - србијанци
    Да вас цујем дјубрад србијанска из Војводине да ли неко од вас зна Мадјарски или било који други језик насих Мањина"

    А бре Дјордје, немо се ачиш. Да те Србијанци нису ослободили још би се чудио како је свет велик кад изађеш из штале.
    ...
    Враћамо се у стара времена кад неко живи у Темерину, заврши факултет у Новом Саду а не зна српски ни речи. Онда се запосли у Општини, прима већу плату од колега због "познавања језика средине" а не ради ништа, јер не зна језик средине.
    ...
    Да се разумемо, знање језика је увек добро и пожељно, али ово је ћорсокак.
    Јер, да се постигне пуна равноправност сви становници Војводине би морали знати беше седам или девет језика, исправићете ме. Ако се исти принцип равноправности примени на целу Србију, онда би сви морали знати више од десет језика.
    Увиђате да је таво залагање бесмислица.
    Дакле, мора постојати један обавезни службени језик да би друштво могло нормално да функционише.
    На страну друго питање оних који (чак и на пијаци) знају српски али се праве да не знају, по цену лошије зараде.
  • Svi normalni

    13.05.2014 20:12
    su već otišli...

    Kada vidim,pored sveg siromaštva i problema sa kojima se zemlja muči,kako razne stranke troše energiju i novac nas poreskih obveznika na gluposti,dođe mi da molim za bilo čije državljanstvo samo da što pre pobegnem iz ovog Pakla...
  • Anti naci NS

    13.05.2014 20:11
    D-SS Patroldžije
    Ustavotvorni, legitimistički DSS?
    Zar se njima omakao fašistički performans u vidu šetnji jezičkih patroli a kao tobožnji odgovor na glupost njima sličnog desničarski orjentisanog komšije?
    Da li ikome normalnom treba objašnjenje zašto je ovo glupost ogromnih razmera? DSS je ovim napravio iskorak u svet ultra desničarskih organizacija i sasvim sam siguran udario još jedan klin u mrtvački sanduk sopsvenog bitisannja na političkoj sceni Srbije.
  • tokio

    13.05.2014 19:53
    Mi japanci učimo srpski
    Nacionalne manjine se nisu doselile na teritoriju Srbije.
    Ovde su živele .
    Ove teritorije su posle 1918 pripojene kraljevini.
  • Mare

    13.05.2014 19:45
    komentar od "Komentator"
    Ne nasedajte,klasičan provokator
  • Lotre

    13.05.2014 19:43
    @Komentator
    Jako si providan. Da ti je madjarski maternji znao bi da te matica nije zvala ''prljavi juznjak''.
    Da ti je madjarski maternji, itekako bi uzeo madjarsko drzavljanstvo posto svaki pametan covek gleda da pobegne iz ove zemlje gde neko nekaznjeno moze da najavljuje sturmtrupen i jurisne patrole...

    Na kraju, nema tog Madjara koji moze da sroci ovako tipicno dSS pismo.

    Niste se usaglasili sa SPO i ostalim cetnicima. Spin sa chikicom iz Zmaj Jovine nije uspeo tako da ste vi prerano krenuli u akciju.... :D
  • Jovana

    13.05.2014 19:35
    Diskriminacija
    Od kako su dosli ovi poslednjim vozom od tada se u Vojvodini vise ne pricha pravilno. Od tada je diskriminacija starosedeoca. Sta mi da radimo sa njihovim obichajima a crkve sto su nam stavili pod nos u svaki deo grada. Ranije onaj ko je hriscanin slavi sta god da slavi jedan dan a ovo 3 dana . Pa dajte molim vas. Nikad nisam bila u tim mestima odakle su oni pa sam opet od njih pokupila akcenat i nacin izrazavanje. I onda ko ovde treba kome da se prilagodi dosli s brda i prichaju jos uvek tako. A sad kao da sam i ja njihova kad sam pokupila njihov nachin govora. I sta ima da se gleda da li su Vojvodjani Madjari ili ne ako mogu da budu Bosanci sa dvojnim pasosem neka budu i Madjari i ko god moze. Oni su se nasli pametni. Samo nek nediraju domace ljude kojoj god nacionalnoj manjini pripadali. Podrska svim Vojvodjanima!
  • nije sve tako jednostavno

    13.05.2014 19:25
    mnogi greše, a napadaju druge
    Nemojte odmah suditi, ni jednom ni drugom, pojedinačno.
    Da ne postoji jedan, ne bi bilo ni drugog. Međusobno se hrane.

    Pošto Pastor tvrdi da nije obavezno znanje jezika države u kojoj živiš, što je nebuloza za iole razvijen mozak, zato i Jovanov dolazi do izražaja.
    Kao što rekoh, da nema jednog, ne bi bilo ni drugog.

    Iz mog iskustva, istina je da u Senti i Kanjiži, gde sam poslom boravio i po više dana zaredom, bar trećina mađarskog stanovništva ne govori srpski, da li što ga ne zna ili što neće? Topola i Subotica, iz mog iskustva, nisu takvi. Ja sam naučio neke osnove mađarskog da bi se uopšte mogao sporazumeti u radnji kad nešto kupujem.

    Ove "jezičke patrole", ako ih tako već nazivaju, nemaju nikakvog rezonskog smisla jer protiv negativne pojave u društvu, što je svakako neznanje jezika države u kojoj živiš, nikako se ne bori drugom negativnom pojavom, istovremeno se pozivajući na zakone. DSS je izgleda izgubio kompas u Vojvodini, ali ko ih vodi, to i ne čudi.

    Ali, opet da ponovim, da nema jednih, ne bi bilo ni drugih. Da domaći Mađari znaju jezik države u kojoj žive, DSS bi prdeo u prazno. Da sam Pastor ne tvrdi da to nije obavezno, iako se zdravorazumski podrazumeva, Jovanov bi mogao da se pokrije ušima.

    Razmislite malo o ovome!
  • Odgovor

    13.05.2014 19:24
    madjarima
    Pola Kosova govori srpski a i ovi mladji ce ga za zivota nauciti samo polako!
  • 13.05.2014 19:22
    Stav starosedelaca
    Anonimus - Pitanje
    Razumem ja priču o jeziku, državi i zaštiti Srba. I ja smatram da treba da postoji jedan službeni jezik, a da on bude jezik većine. Nije to problem. Problem je to što za takvu administraciju postoji i drugačiji put-lepši, lakši, bezbolniji i pristojniji (posebno kada je reč o Mađarima, Vojvodina je pre manje od 100 godina bila u sastavu njihove matične države). Kao što rekoh, iza ove magle koju podižu nad Vojvodinom, kriju se prljavi poslovi. Neko pokušava da nas zavadi. Mi Vojvodinu delimo vekovima, a neko sada želi da izbiju neredi i da se time okoristi. Plašim se da ovo rade bitange koje bi da trguju našom zemljom. Već neko vreme Vojvodina je svima u ustima. Nemojte da mislite da to nismo primetili. Živim u sredini gde nema puno manjina, ali ne vidim da ima nekih problema sa ovima koje poznajem.
  • 13.05.2014 19:21
    Orban = DSS
  • 005

    13.05.2014 19:18
    Istina je da madjari ne žele da pričaju na srpskom,većina njih ne zna ni jednu reč da kaže a imaju više prava nego sami srbi..to se većinom odnosi na zaposlenje,nećeš dobiti posao ako nisi madjar ili bar ako ne pričaš perfektno (evo idite u SAD i budite uvredjeni što oni ne pričaju na srpskom,ili u Austriju-Beč pa zahtevajte srpski jezik i bunite se svom snagom pa da vidite kako ćete proći)Ja sam može se reći isterana iz stonoteniskog kluba jer sam srpkinja i osetila sam na svojoj koži kada je neko prokleti šovinista!Samo da napomenem moj dečko je madjar,imam prijatelje madjare,moja mama perfektno govori madjarski (iako nije madjarica) nisu ni svi madjari isti ali nazalost većina razmišlja isto, ne razumem u čemu je problem da oni nauče jezik zemlje u kojoj žive ako već mi pričamo njihov.
  • realno

    13.05.2014 19:16
    hmmm
    Koliko "moralista" ovde, wow... Prosto se prokenjam kad na ovakvu i slicnu vest citam ove komentare.. A sad idite objasnite Madjaru u Madjarskoj ili Francuzu u Francuskoj da je oke da drzavljani te zemlje ne znaju jezik u zemlji u kojoj zive.. A sad odo u wc, proteralo me.. Bolje nego laksitiv :D
  • Lalos

    13.05.2014 18:57
    podrzavam
    Neobavesteni su ovaj put napravili pravi potez,u subotici udjes u prodavnicu i na srpskom kazes dobar dan a on tebi tesik na madjarskom...










  • aha

    13.05.2014 18:35
    možemo da počnemo od vranja, pirota i tih tu delova... tamo im nešto slabo ide
  • Sima Stra'ota

    13.05.2014 18:19
    @ Milos ... i ostale patriJote
    Ne pise se pricace te nego pricacete. Sedi jedan, sakrij se kad vidis patrolu.

    Nego, moze li bosanski da prodje kao srpski? Savet crnim trojkama da prvo provere pijace po NS i overe sve dje s', baaaa, sta imaaaa kao nepoznavanje srpskog. Steta, ostadose one sume, oni pasnjaci, ona ljepota tamo nedje ...
  • miki

    13.05.2014 18:17
    smesno
    Kakav debilizam.Bolje formirajte patrole za hvatanje lopurdi iz DSS-a,a to srbovanje ostavite nama srbima koji zivimo u bratskim odnosima sa manjinama u Vojvodini....
  • Komentator

    13.05.2014 18:06
    Meni je mađarski maternji jezik ali u svim poslovnom kontaktima koristim isključivo srpski, čak i kad radim sa Mađarima. Republika Srbija me je besplatno školovala do fakulteta, i dala mi besplatnu zdravstvenu zaštitu do kraja studija. Hvala joj na tome, za dalje ću se sam snaći u životu. Republika Mađarska mi nudi državljanstvo koje ne vidim zašto bih uzeo. Oni su moje pretke zvali ,,prlajvi južnjaci " i to im neću zaboraviti.
  • Nemanja

    13.05.2014 18:05
    Novi Sad
    Bio u Leskovcu nisam video jednu tablu na cirilici, u novom sadu ne vidis latinicu vise onda ko je veci patriota juzno od BGa ili toliko o tome..
  • Lusi NS

    13.05.2014 17:49
    @Transcedentni,M,Nemanja i ostale patriJote:
    ni vi ne znate osnovna pravila gramatike, srpskog jezika.
  • cudno

    13.05.2014 17:49
    kako
    manjine terorisu vecinu u jos cudnijoj zemlji
  • 13.05.2014 17:45
    Bolje da se proveri u koliko škola i odeljenja na mađarskom jeziku đaci dobijaju nerealno visoke ocene naspram pokazanog znanja. Najpre to treba uraditi zbog samih tih đaka, kojima se čini medveđa usluga.
  • Labud

    13.05.2014 17:38
    Potpuno naopako
    Ovo je skroz naopako. Pa ja bi ih ohrabrivao da ne uče srpski jezik. Treba ih sokoliti da nikad ne nauče srpski jezik i onda kad dođu do fakulteta nek peglaju za Peštu pa nek tamo studiraju odande se sigurno neće vratiti da živi u Orom ili Kanjižu. Ovi što nisu za školu ti nek ostanu i ceo život provedu u svom selu.
    Za 2-3 generacije ovakvim principom oni su na toj teritoriji potpuno izumrli.
    Ovaj pajac koji u svom mestu nije kadar 3% da osvoji bolje da ćuti i ne talasa jer potpuna budala koja ne zna ni šta hoća a onda naravno to ne zna ni kako da sprovede.
  • jovanov

    13.05.2014 17:37
    mora da je
    potomak onih silnih madj.zrtava vekovima.sada oslobodjen vraca?
  • rada

    13.05.2014 17:23
    jezicke patrole
    cemu to? Vojvodina koja je bila primer medjunacionalnih dobrosusedskih odnosa, ne sme dozvoliti provokacije ma koje vrste.
  • 13.05.2014 17:18
    ovi fasisticki kretenoidi bi uveli i SS trupe da patroliraju kada bi mogli
  • Nebojša

    13.05.2014 17:17
    jujujuju....
    Ne mogu da verujem šta čitam. Mrš iz Vojvodine Hitlerovci prokleti. Idite u Apsurdistan da gajite mačke. MRŠ!
  • Игор

    13.05.2014 17:14
    Било би ме срамота да живим у некој земљи дуже од годину дана, а да не савладам језик те земље. А да не говорим о томе да поједини живе по 20, 40, 70 година и не науче језик. СРАМОТА!!!
  • Bole

    13.05.2014 17:12
    koje boje
    ...uniformi ce nositi te patrole?Crne?Braon?Jel mi to moramo da se spremamo za neko vece Sr..e?
  • pawlle

    13.05.2014 17:05
    vi iz dSS jedite govna
  • Juliška

    13.05.2014 17:03
    @Telep
    Mađarski stanovnici Vojvodine, nisu došli u Srbiju i zatražili državljanstvo, oni žive stolećima ovde, ako znaš na šta mislim.I ja sam mišljenja da bi svako trebao da zna jezik države u kojoj živi, ali zbog samog sebe.
  • 13.05.2014 16:53
    Pitanje
    Da li smatrate da je u redu da ako neko ko je Srbin i državljanin Srbije, sticajem okolnosti živi u nekom mestu u Srbiji gde preovlađuje jezik neke nacionalne manjine mora da poznaje jezik sredine.Mislim da ne mora jer je on državljanin Srbije i logično je da zna Srpski jezik i ne sme mu se silom naturati jezik sredine jer on ipak živi u Srbiji gde je službeni jezik srpski a da li je korisno da zna i jezik neke lokalne sredine gde preovlađuje neka druga nacija to je pravo njegovog izbora.Dakle ovde se zamenjuju teze zarad priče o ugroženosti nacionalnih manjina.Naime pripadnici nacionalnih manjina koji su državljani Srbije i žive u Srbiji moraju poznavati jezik zemlje čiji su državljani jer kao državljani Srbije treba da poštuju njene zakone.Naravno da im niko ne sme da brani da se služe i svojim jezikom ali to što su oni na nekom području sticajem istorijskih okolnosti većina, ne daje im za pravo da ne moraju da znaju i jezik koji je u službenoj upotrebi u državi čiji su državljani.Ovo je sasvim logično i koliko znam važi u većini evropskih zemalja,pa i u Mađarskoj.Naravno da nema načina da nekog silom naterate da govori jezik koji je u službenoj upotrebi ali isto tako ne može se osporiti pravo državi da svoj službeni jezik zaštiti.I to nije diskriminacija po nacionalnoj osnovi već stvar normalog funkcionisanja države.Sve ostalo su podmetanja.Način na koji DSS želi da "zaštiti" srpski jezik je krajnje provokativan nedgovoran i opasan i ne treba ga podržati jer može izazvati podele,strah a zna se čemu je to vodilo u ne baš dalekoj prošlosti.
  • djordje

    13.05.2014 16:52
    srbijanci
    Da vas cujem djubrad srbijanska iz Vojvodine da li neko od vas zna Madjarski ili bilo koji drugi jezik nasih Manjina
  • Saša

    13.05.2014 16:52
    Znam dosta Srba koji ne govore srpski.
  • panonius

    13.05.2014 16:52
    zašto ????
    Zašto ovakvim pridavati ikakav medijski prostor kada ni cenzus nisu mogli dohvatiti ??!!
    Stalno ti #&%$! čačkaju mečku , pocrneće od nacionalizma i šovinizma - to im je pogonsko gorivo. Nikad ništa konstruktivno od njih čuti !
  • Nemanja

    13.05.2014 16:48
    Fala ti Boze da se neko setio, pa stvarno je smešno da pojedini ljudi neznaju srpski jezik, svako ima pravo da komunicira na maternjem jeziku ali mora da se zna i poštuju jezik zemlje u kojoj živi...
  • 13.05.2014 16:47
    Za @anonimusa
    nešto drugo je kod tebe diskriminisano, a tu ti niko ne može pomoći!!
  • 13.05.2014 16:44
    E sad kad je Kosovo postalo država i ima svoj jezik - albanski, svi Srbi sa Kosova treba da prione da umesto srpskog nauče albanski jezik - kao svoj maternji jezik, u skladu sa učenjem malog Jovanova i njegove D SS centrale. A sa Mađarima u Vojvodini ćemo lako. Naučiće oni već srpski pored toliko preduzetih mera da im se onemogući korišćenje mađarskog jezika, od prebijanja po raznim Temerinima u Vojvodini do drugi vaspitnih mera, u skladu sa učenjem malog Jovanova.
  • Đura

    13.05.2014 16:39
    Fašista
    A šta će da rade onima koji ne znaju srpski?Jel to kažnjivo?Zbog ovoga bi tužilaštvo trebalo da podigne optužnicu.Zastrašivanje građana Srbije koji ne znaju srpski.Dosta je više prećutnog odobravanja fašizma.Smrt fašizmu.
  • dacha

    13.05.2014 16:38
    a koja patrola će utvrditi koliko budala dobija medijski prostor u Srbiji?
  • hoce

    13.05.2014 16:38
    li
    biti obelezavanja na rukavima
  • 13.05.2014 16:24
    Stav starosedelaca
    Ne znam šta da kažem. Ako su moji preci mogli da žive na teritoriji Vojvodine pre 300 godina bez obaveze znanja jezika, zašto ja to da tražim na istoj teritoriji koja je sada u mojoj matičnoj državi? Lepo bi bilo da imamo jedan službeni jezik (i jedno pismo), ali za to je potrebno vreme i dobra volja predstavnika manjina. Mađara mi je najžalije u svemu tome. Prošli su kao Srbi na Kosovu. Ono što mene živo zanima, jeste šta ste se latili moje Vojvodine? Malo-malo, pa neki nikogović iz mamine soli o Vojvodini, ugroženim pravima, statutu?! Ostavite nas na miru! Napravili ste rat gde ste stigli, pokušajte ovde-neće vas manjine ni pipnuti-dobićete od Srba.
  • Dacha

    13.05.2014 16:22
    Recimo, hipotetički, sutra u 8.00 svi mađari/ce u Vojvodini progovore srpskim jezikom!

    Hoćemo li mi od 8.01 biti veći ljudi, hoće li nam biti bolje, šta kome od nas znači, da li mađar/ica govori srpski jezik ili ne... iskreno bole me uvo....

    Pa valjda je u interesu manjine da zna jezik većine, zbog lakšeg života etc... a ako neće, njihova stvar i da budem potpuno iskren, njihova šteta i veliki gubitak, jer poznavati bilo koji drugi jezik, je bogatstvo, a pogotovo poznavati srpski jezik kao jedan od najlepših jezika na svetu... pa još ako i živih u Srbiji, pa kud ćeš više!



    o DSSu ne treba trošiti reči, žele da posvađau narod i da povrate koju šaku glasova... jadno i bedno, ako mene pitate... tako će im i biti...

    mi nastavljamo saživot kao i ranije, mnogo gori od dss-a su probali da nas zavade pa nisu uspeli!!!!
  • B54

    13.05.2014 16:19
    Srbin iz Srema
    Bitango šovinistička ti ćeš mene da svađaš sa mojim komšijom, ne znate više od besa i šovinizma šta ćete, nego bi se prebrojavali.
    Da Bog da vas......
  • Lotre

    13.05.2014 16:17
    @Anonimus
    Dosta smo mi Srbi bili diskriminisani u svojoj domovini!

    Diskriminisan si ti kad su delili mozak.

  • Rastko Nemanjic

    13.05.2014 16:13
    iz mesovitog braka
    A szerb szomszéd mindig beszél szerb, és srBenda szándékosan nem fog beszélni.
  • goran

    13.05.2014 16:12
    pitaj ih na kom god hoćeš jeziku, svi bi radije živeli u bilo kojoj drugoj državi nego u ovoj i ovakvoj Sbiji.
    kao i ja (uostalom).Crnogorac u Vojvodini kojem je preko glave srbendi i patriotizma
  • Tja

    13.05.2014 16:08
    Nasli se nasi fasistoidi da se mere sa istim takvima preko. Shvatite, isto ste vi smece. Stara prica, "drugi su retardi, pa ajde i mi da budemo reciprocno". Da nije tako, vi biste rekli da je to i u Madjarskoj normalno, ali sami kazete da nije. Prakticno priznajete da ni vi niste. Pa ako nije problem, lepo se skupite svi zajedno i pobite se negde na poljani da vas samo preoremo pa da nastavimo normalno da zivimo.
  • 13.05.2014 16:08
    Milee
    Ne znam da li je zakonima definisao da lica u firmama koja imaju kontak sa klijentima moraju da znaju srpski jezik, ako nije tako onda je ova dezava smesna.
  • 13.05.2014 16:05
    "Ako se za godinu-dve kojim slučajem zapitate, ovako je počeo fašizam u novijoj srpskoj istoriji."

    Poceo je pre koju deceniju ili dve.
    U drugacijim odelima, frizurama i bajkama.
    Ovo je samo nastavak.
  • Anti Bot

    13.05.2014 16:01
    Samo zakuvavaju, onda se debelo smeju i bogate na tome. Boli ih briga kako običan narod živi. Lažne patriote. Jednom rukom ti pokazuju kako si ugrožen a drugom rukom trpaju u džep. Treba da odgovaraju za svoje postupke.
    Obezbedite da narod pristojno i dostojanstveno živi pa će sve biti sve biti u redu.
  • 13.05.2014 15:58
    Dosta smo mi Srbi bili diskriminisani u svojoj domovini!
  • Isailo

    13.05.2014 15:48
    Spremte se, spremte....
    Hoce li te patrole ici u trojkama?

    Bas me zanima sta ce da rade sa zlocincima koji nece da nauce srpski.
    Hoce li da ih kuvaju u ulju ili samo da im urezu 3 na celo?

  • Телеп

    13.05.2014 15:47
    Што је дозвољено Римљанину...
    Браво г. Пастор. Грађани Србије, ако су мањине, не морају да говоре српски језик, али зато, грађани Мађарске морају да говоре Мађарски. Не може се тражити захтев за држављанство без познавања језика.
    Ко је сад ту по вама нормалан? Или је то што је у Мађарској нормално, у Србији се третира као фашизам? Мађарима у Србији мора бити омогућно да се у јавним установама споразумевају на матерњем језику, али не мора Србима у Србији! Ви лепо питате: где пише да мора?
  • Милош

    13.05.2014 15:44
    подршка
    Рођени сте овде, причаће те са Србима званичим језиком Србије - српским језиком.
    Доста више дискриминације над Србима!

    Ја сам доживео пре пар година да ми аутомеханичар иначе мађар, у Темерину каже да не прича српски, није хтео да нам поправи ауто зато што лафо не разуме српски еј бре он каже да не разуме српски, није да не разуме и не зна, него НЕЋЕ ДА ПРИЧА!
    Кршите устав Републике Србије!
    http://www.sllistbeograd.rs/documents/ustav_republike_srbije_lat.pdf
  • Y

    13.05.2014 15:44
    @M
    Nije "ne primereno", nego: neprimereno. Toliko, Srbine!
  • Brus VIlis

    13.05.2014 15:30
    Ako se za godinu-dve kojim slučajem zapitate, ovako je počeo fašizam u novijoj srpskoj istoriji.
  • ksenija

    13.05.2014 15:29
    opet iz početka!
    Strašno je ovo što se ponovo kuva u Vojvodini! To se zaista namerno radi!Nikada nije bilo važno da li ; kada zajmite od komšije; kažete : hleb, kruh, kenjeret, brot ili bilo kojim jezikom koji se ovde govori. Komšija je razumeo da ste gladni! I mi smo sve razumeli: i one koji su došli iz Hrvatske i one iz Bosne i one sa Kosova. Delili sa njima hleb i kruva ,njihovu muku i tako do dana današnjeg!Ovo kada počne može da potraje!KO su o odakle ti mladi puni tolike mržnje i besa za svoje susede. I ja se uplašim od svih ovih reči i poruka ,i ako pripadam većinskom narodu.Kakvo mi poštovanje imamo za prema našim susedima može se videti u samom centru, pored katoličke crkve ,koju mi novosađani zovemo"katedrala". Pogledajte kafić naslinjen na sam zid verskog objekta,pa najnovije crveni kiosk sa viršlama i narodnjacima nekoliko metara od ulaza u bogomolju. Pitam se da li je to jedna od metoda grada da oni koji ne znaju dobro srpski ipak uz Cecu propevaju. Šta bi svi ovi poput mladog patroldžije Jovanova rekli da se to postavi pored Vladičanskog dvora ili Saborne crkve!!! DSS nije do kraja rekao šta će biti sa onima kojim sa utvrdi da ne znaju srpski? Kako će ih obeležiti??? Možda trakama!? Kada dobro razmislim ,ipak ću i ja stati u red za Mađarski pasoš ,sledeća "patrola" može da prebrojava prave Novosađane , a onda nemam kud!!!









  • 13.05.2014 15:26
    naopako
    Malo me ovo podseca na novo radno vreme skola.Treba Madjari da znaju srpski zbog pre svega zbog sebe ali ne treba toliko insistirati na tome ako svi u nekoj sredini govore madjarski da ih neko tera na silu da govore srpski i da im tako pravi porblem.
  • 13.05.2014 15:25
    pera
    Podrska da se formiraju jezicke patrole za engleski jezik u Cikagu, svedski jezik u Malmeu i nemacki u Minhenu i Cirihu.
  • Vojvođan

    13.05.2014 15:24
    Opet ovi iz d-ss! Zar još nisu ukinuti??
  • 13.05.2014 15:23
    Tsunami
    Konju tetovirani, pa tvoj problem je kod ministra prosvete !
  • Spark

    13.05.2014 15:18
    Brzo lekara!
  • 13.05.2014 15:18
    undead @ Nemanja
    Vidi, ne znas ni ti srpski. Ne kaze se fala nego hvala od 1836. kada je Vuk (Karadzic), uveo ovo slovo u reformisanu azbuku a negacija glagola se pise odvojeno Ne znaju a ne neznaju. Tako da kada sledeci put krenes u nacionalnu mrznju, bar lepo to znas da srocis.
  • preacher

    13.05.2014 15:12
    nem tudom
  • Teča

    13.05.2014 15:12
    Prvu patrolu neka naprave u Belom dvoru pa kada utvrde koliko dobro govori jezik Acika onda nek' se prave pametni. Nego, kada će se napokon utvrditi politička pozadina ubistva premijera Đinđića ?
  • Ne- manje mozga

    13.05.2014 15:07
    Ne znaju se pise razdvojeno.Ti bi nekog da ucis nesto a ne znas ni sopstveni jezik...
  • pitam se

    13.05.2014 15:00
    samo šta je sa?!
    samo se pitam da li će te iste jezičke patrole obići jug srbije i dss-ov birački pontencijal i proveriti da li oni govore srpskim jezikom i kakvim?!
  • 13.05.2014 14:55
    Neka dodje kod mene, mogu da mu kojesta kazem i na mom i na njegovom maternjem jeziku! A moze jos pride koja rec i na drugim jezicima...
  • ZoranNS

    13.05.2014 14:55
    Da bi se ovo legalizovalo treba menjati Ustav koji
    Da bi se ovo legalizovalo treba menjati Ustav koji garantuje korišćenje svog maternjeg jezika.
  • Lepa

    13.05.2014 14:55
    Podrška


    Nisam glasač DSS.a ali podržavam ideju jer imam iskustva sa severa Bačke da Mađari uprkos tome što odlično znaju srpski, jednostavno neće da govore taj jezik, jer znaju da imaju sva prava i niko im ništa ne može,Samo gospodine JOvanov dockan Vam je ta ideja-Do pre neku godinu bi Vas podržao i Vučić, ali danas Savez Vučićevih Mađara ima veći politički kapacitet.A ovo je samo početak onoga što će sve da traže i rade.Zar Vas ne zabrinjava malo koalicioni sporazum sa naprednjacima?ZMO
  • 13.05.2014 14:54
    druze
    nemas cenzus
  • yz

    13.05.2014 14:47
    Bolje da zakupe prostor gde bi ceo dss cuvao macke i bavio humanitarnim poslom,nego da potpiruju nesto sto netreba,kako ne patroliraju kod rumuna slovaka,rusina,roma,hrvata,goranaca,albanaca,ceha,slovena,nemaca....Pa zar u ovoj zemlji ima bas toliko politickih budala?
  • RZ

    13.05.2014 14:46
    Predlog
    Predlozio bih besposlenom kadru DSS da prvo krene u juznu pokrajinu , ili ako im nije bas do hard-corea, bar do Bujanovca-Preseva-Medvedje pa tamo mogu da dozive jos vece patrolno-jezicko-erotsko uzbudjenje nego u Kanjizi, npr.
  • 13.05.2014 14:46
    Nekada se to ucilo u skoli.
    A jezik sredine?
  • Aleks

    13.05.2014 14:42
    Eto...
    Taman covek pomisli sta ce novo smisliti Dveri ili Nasi 1987, kad ono DSS ih opet preduhitri bizarnoscu svojeg vaskolikog patriotizma !!!
  • eho

    13.05.2014 14:40
    !
    Patroliraj na Kosovu malo!
  • Scotch Bonnet

    13.05.2014 14:37
    U potpunosti se slažem sa najavljenim. Nedavno sam bio u Orom-u i niko NIKO ne govori srpskim jezikom.
  • -

    13.05.2014 14:35
    -
    patroliraj na kosovu
  • vlks

    13.05.2014 14:29
    tačno ili istrgnuto
    Zanima me kakav je original njegove izjave... Možete ubuduće da stavljate i snimak kako bismo se mogli uveriti u tačnost.
  • Anita

    13.05.2014 14:18
    Dobro ste se setili!!!
    Poznajem vise nego dovoljno Madjara koji ceo svoj zivot zive u Srbiji i ne govore srpskim jezikom, naravno ne uce ga u skoli... Mislim da je to nedopustivo, zive u Srbiji, imaju srpsko drzavljanstvo, srpsku licnu kartu, i ne znaju ni rec srpskog jezika.... alo Srbijo... Pa znam Madjara koji je rodjen u Srbiji, ceo zivot tu zivi, krenuo na fakultet u Srbiji i upisao ga na engleskom jeziku jer je odeljenje tog fakulteta na madjarskom jeziku bilo popunjeno, a on nije znao ni rec srpskog jezika !!!!
  • odgovor

    13.05.2014 14:17
    ustav
    dss je poznat po odbrani ustava, pa kako to da ne zna da je ustavom zagarantovano pravo da manjine koriste SVOJ jezik i nacin izrazavanja. pozz vojvodini
  • mikica_havaji

    13.05.2014 14:15
    svidja mi se
    Generalno zamisao mi se svidja. Treba duboko uci u problem, analizitari ga i resiti na adekvatan nacin koji je prihvatljiv za sve. Samo napred Milenko
  • m

    13.05.2014 14:13
    To je sasvim normalno!
    Svaki gradjanin nase drzave koji je vlasnik drzavljanstva Srbije mora znati srpski jezik. Smesno je i ne primereno da nasi gradjani ne znaju nas jezik.Za takve stvari bi trebalo ili oduzimati drzavljanstvo ili vise poraditi na edukaciji gradjana koje ne znaju maternji jezik.Bez obzira na mrznju i ostalo maternji jezik se mora znati.Pa makar on bio i srpski!
  • 13.05.2014 14:04
    Tako i je i Hitler govorio, samo je imao vise hari
    Ju,ju,ju kolko fasizma... Tolike godine smo ziveli u miru, multietnicka Vojvodina. Sad ce mali Kostunicin iz garde kraljevih nam cetnika da objasni kako treba da se zivi??
    I ovakav govor moze da prodje???
    I Hitler je slicno govorio.
    Dajte ljudi da mi njima objasnimo sta se moze a sta se ne moze...
  • Petar

    13.05.2014 13:59
    Huz d faking dSS?
  • Pera

    13.05.2014 13:59
    Bravo Milenko tako se to radi
  • 13.05.2014 13:57
    -
    pa u pravu je covek, nemam ja nista protiv toga da neko prica na svom maternjem jeziku (znam i ja svoj), ali treba i da zna jezik drzave u kojoj zivi. Imao sam jednom situaciju da je covek dosao kod mene u radnju i trazio (prilicno neljubazno)da bolje naucim madjarski (znam nesto malo) kako bi se sporazumeo samnom posto on ne zna srpski, ili nece vise dolaziti. Ljubazno sam ga zamolio da se okrene i zatvori vrata za sobom, pa nek ide negde drugo.
  • Transcedentni

    13.05.2014 13:54
    Akcija je stvarno dobra i smislena kada se malo zadubite u nju.Zasto da svaki narod drzi do svog jezika nacionalnog identiteta i kulture osim Srba?Ovo su sitnice,medjutim videcete kada Vojvoidna podpadne pod Madjarsku vlast sto ce se desiti u narednih 30godina garantovano onda ovakve ideje i inicijative necete smatrati glupim
  • Boki

    13.05.2014 13:45
    Pitanje za dotičnog:
    Hoće li Srbi na Kosovu naučiti albanski jezik?
  • mile

    13.05.2014 13:42
    Da li u ovoj državi postoji neki tender za političare gde se utvrđuje koliko ti mozga fali pa je ovaj lik pobedio na njemu?
  • VVV

    13.05.2014 13:40
    Smrt fasizmu!
    Motikom pa u glavu.
  • Branko

    13.05.2014 13:40
    mir brate mir
    "Kuda svi nemoj i ti".

    Nije pitanje tudjeg nepoznavanja srpskog jezika, vec male plate i los rad prosvetnih ranika.
    Kako neko moze da ne zna jezik ako je to obavezan predmet u svim skolama, ne bitno koja manjina je u pitanju.
  • sve su straže sve su straže

    13.05.2014 13:38
    A patrole a patrole Kalabić Nikole,
    I 3 puka i 3 puka Draškovića Vuka :-))

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna