Info
29.09.2014.
16:06
Srbi su apsolutni rekorderi po broju lažnih bolovanja i izostajanjima s posla, ne samo u regionu već i u Evropi.
  • Srbija

    12.11.2015 10:25
    O bolovanju ne mogu da maštaju ni oni koji rade u državnom sektoru ali po ugovoru - mladi. Uništiti što pre mlade ljude, zašto da oni budu zdraviji od onih pred penzijom. Dok sam radila u telekomu, za mesec dana umrlo je pet tridesetogodišnjaka. Tamo se godinama radi po ugovoru u koji je uneseno niže radno mesto i minimalac. Ali zato oni koji su došli preko veze na bolovanju provode više od 50% vremena i dobijaju plaćene sve stručne kurseve bez obaveze da nekome prenesu to znanje i tako sve dok ne odu da rade u inostranstvo, kada jadnici koji nisu imali vezu a koji su već izrađeni i psihofizički bolesni sa svojih 30, moraju nekako da se snađu da preuzmu njihov posao... A tako je svugde. Svako se onome ko je mlad i zdrav sveti za zlo koje je njemu naneseno.Po logici "kad nisam mogao JA - e nećeš vala ni TI " . To su naši krajnji dometi.
  • Srbija

    12.11.2015 10:18
    U ekstremima
    Najtužnije je što zbog onih koji su bolovanje zlouotrebljavali, danas oni kojima stvarno treba bolovanje ne mogu da ga koriste. Drugi plaća našu grešku, mi plaćamo tuđu grešku, niko ne plaća svoju grešku.
  • Limanka

    01.10.2014 22:20
    Anonimus - @Kalibar
    O čemu ti Anonimuse pričaš? Vidi, svuda na zapadu, u normalno uređenim državama, radnik može da koristi mobilni u pauzama. Jer, tačno je to, za vreme rada on-radi. On ne mora svom detetu da diktira domaći preko telefona, zbog toga što mu dete nije samo kući, nego je zbrinuto u školi dok se on ne vrati sa posla. Takođe, kada su neke vanredne situacije, taj isti radnik ima pravo da zbog deteta ide na bolovanje koliko god treba.
    I šta još hoćeš da kažeš?! Da je većina privatnika pošteno?! Hajde, molim te! Pođi samo od toga da gomila njih ima radnike na crno, da radnike prijavi na minimalac a oni "dobri" im daju još neku kintu u kešu. U jednoj zapadnoevropskoj zemlji kazna za rad na crno je 50.000 eura pa kome se isplati-nek' izvoli.
    I da, nisu svi stvoreni da budu privatnici u Srbiji. Jednostavno nemaju stomak za to.
  • 30.09.2014 11:29
    @Kalibar
    haha.Probaj da odeš kod švabe u proizvodnju i da odatle diktiraš detetu domaći i gde mu je ručak pa poljubio bi kapiju prvog dana.Ja ne kažem da sam žrtva samo mi je nejasno što ti i tebi slični nećete da budete žrtve i da imate para nego celog života plačete nad svojom sudbinom i gledate u tudje dvorište da čim neko ima pare on je automatski lopov i krade radnike.A niko od vas neće to da postane verovatno zbog poštenja i morala.Ustvari bolje je celog života kriviti druge nego se pomučiti i rizikovati
  • kalibar

    30.09.2014 10:17
    @jo
    haha a siroti vi privatnici, stvarno ste najvece zrtve... da ti u startu uzimas nekom mobilni, na to nemas prava ali ajde malo razmisli da za tebe radi neka majka deteta. ne kazem ja da zena sme ili treba da provede pola radnog vremena na tel ali da nije u stanju da bude u kontaktu sa mozda malom decom...pa izvini. ti privatnik jesi ali Bog nisi. nego lepo kad vidis da neko koristi mob tokom radnog vremena, pridjes i kazes da upotreba istih nije dozvoljena i amin.
    ne, mislim, jer pored sto ostavlja telefon jel treba mozda i da ti placa kiriju?
  • jo

    30.09.2014 07:45
    Promena svesti
    Ja neću ovo,ja neću ono,ja vredim toliko,mene malo plaćaju,nemačke plate,meni kradu od plate,gazda lopov,tajkun,on ima a ja nemam.To sam i ja sve pričao do 2007 dok sam radio za " gazdu ".I onda prelomim u sebi i otvorim svoju firmu i opet nemam bolovanje,godišnji,nemačku platu ali znam jedno.Sad mi niko nije kriv ako nemam za leba,zdravstveno osiguranje,za hranu i odeću.Umesto pljuvanja i kukanja celog života probajte kako je lepo biti svoj gazda da ne zavisiš od nekog lopova(čitaj privatnika).Ja sam dva meseca tražio radnika plata 30000 hiljada na vreme plus doprinosi a niko nije hteo jer je uslov bio da se mobilni ostavi u garderobi za vreme rada.Onaj " pera " je potpuno u pravu hoćemo nemačke plate a srpske obaveze
  • NS

    30.09.2014 07:27
    Pa, nije baš tačno, ja sam uvek davala sve od sebe i na kraju ispadala teška budala, jer dodje neko preko veze ko dobije posao ili neko ko ne radi ništa, osim što pravi spletke i ljubi vrhovno du.pe i dobije veću platu i bolji polozaj, a ja malo morgen.
    Ja se sada vodim sledećom politikom: koliko mene poštuje poslodavac, toliko i ja njega i posao- ukoliko nema poštovanja, tražim novi posao, pa dok ne nadjem.
  • ns

    30.09.2014 06:43
    @anonimus
    naravno da i nemaš motivaciju to je normalno, tebi posletakvog tretmana treba pravda, da sabereš i snimiš sve gde su ti prava uskraćena i da tužiš gazdu, drugačije preostaje da se ćuti dok se ne prsne. jeste na kraju će gazdi zatvoriti radnju i niko pa ni ti nećeš imati posao ali i to što imaš nije posao kao što kažeš već robija, kod nas su dvoje tužili firmu i posle par godina dobili sve plate za to vreme što nisu išli na posao, imali mu*a ljudi, to fali narodu a ne parola "samo da nije gore" zato se gazde tako i ponašajukad znaju da je svet uplašen!
  • Obrad

    30.09.2014 06:01
    Naručen tekst
    Ne mogu oni tako malo da me plate koliko ja malo mogu da radim. Baš me interesuje koji je to radnik priznao nekoj agenciji za istraživanje da ne radi ništa i beži sa posla.
  • ПатриЈот

    30.09.2014 05:35
    @пери
    Да перо, договорили су се послодавац и радник да радник ради за 20.000 динара мјесечно (а не да чека два-три мјесеца). Али заборавио си да споменеш да се нису договорили да услове за рад обезбјеђује радник већ послодавац, да радник не мора доносити репро материјал, од своје плате, за рад као и да радник није дужан плаћати рату кредита послодавца који је потрошио за љетовања и зимовања, добра кола, шопинге којекуда,...
    20.000 је 20.000 а не 15.000.
  • 30.09.2014 01:10
    Realno
    Kao radnik u jednom objektu brze hrane,izgubio sam 7 - 8 kg,sav sam se usukao,covek od 23 godine kao saraga,nemogu kantu kečapa više da podignem a da se ne zadišem...Slobodan dan jednom u 2 nedelje,jednom prilikom celih mesec dana bez pauze...I sada neka mi neko od vas genijalaca objasni kako da izvučem motivaciju iz sebe da radim posao koji niti volim niti me interesuje,i da mi prioritet bude "interes gazde"?! Neko je dole lepo napisao koliko para - toliko muzike,pa neću uz sve gore navedeno da radim za 200 evra,meni je moje zdravlje prioritet,a vi poslodavci nađite nekog novog da jašete kako vam je volja,jer ja ovo što radim ne mogu više ni fizički ni psihički da istrpim...
  • kalibar

    29.09.2014 23:21
    @pera
    upravo to sam i napisala ali ti ne razumes ili si privatnik.kad nam je povecao trudile smo se jos vise. da bi video da nije pogresio sto nam je povecao. ali prc, posle mesec dana je smanjio. za to sto ja radim 40 000 bi trebala da mi bude plata i to najmanje. i sad kad radim minimalno polomim se od posla. zamisli kad bi dala sve od sebe,on bi imao pazare od 200 000 a mene bi na nosilima vodili kuci. da dam svoje zdravlje zbog 20 000 mesecno? NECU!
  • Boki NS

    29.09.2014 23:20
    Ma naravno da ima neradnika, većina ih prima najdeblje zarade, i oni najviše ne rade za najveće pare, zato smo tu gde smo!

    Nego me fascinira koliko ima ove gamadi što je orna da pljuje i skaradi po sebi, i sad je za propast ovog društva odgovoran onaj ponižen sloj radnika koji je najugnjetaniji, onaj što ima najmanju platu, koji nosi svo breme - za prezlu, koji je džabe učio, koji džabe ide na Biro, koji nema pravo na prijavu, niti da se razboli, ima dete kojem treba nega ili mu je neko od starih na samrti...

    Pa sad je on taj koji je "neradnik" i "treba mu promena svesti"...!?

    Ta potlačena radna snaga te drži u to malo (ekonomskog) života, što uzima (zelenaške) potrošačke kredite i "održava" tajkunske trgovinske lance kroz "dozvoljeni minus"...

    "Srbi su stoka, neće da uginu ni za 200 evra" - jel to poruka?!

    Sram vas bre bilo! Samo se igrajte!
  • del

    29.09.2014 22:43
    Napravite profil srpskog poslodavca,spisak izgovora sto plate nema, sto se radi prekovremeno, sto den plate ide na ruke...
    Jel ovo tekst o državnom poslu?
  • 29.09.2014 21:03
    Ljudi ne uzimaju bolovenje zato što su lenji, već zato što im je neophodan još jedan posao da bi preživeli. Naravno da je i to problem, ali predstaviti našeg radnika kao lenjog je potpuna nebuloza i stvara pogrešnu sliku o uzroku problema, a time nema ni nade za njegovo rešavanje. Ja nisam pravio statistike i ne mogu da kažem šta je prosek, ali mogu da kažem iz ličnog iskustva i iskustva kolega da recimo kada odu u Nemačku imaju problem što rade previše u odnosu na Nemce i to se njima nikako ne sviđa.
    Što se tiče komentara da su radnici nestručni, mogu da primetim samo da je taj komentar nestručan. Radnici su stručni onoliko koliko poslodavac ulaže u njihovo usavršavanje! Poslodavci koji to znaju imaju šansu da uspeju, a ostatak propada pre ili kasnije, a posle su im svi redom krivi: od države do radnika.
  • pera

    29.09.2014 20:57
    ..
    Kakav je srpski radnik? Evo ga primer @kakibar. Dogovori se da ce da radi za 20000, i onda ne radi. A kao radila bi da je veca plata. Pa kao sto ste lagali svog poslodavca da cete da radite za 20000, tako sad lazete nas da bi radili da je plata veca. To je vecinom srpski radnik. Laze i krade.
  • kakibar

    29.09.2014 20:13
    koliko para toliko muzike
    ja radim kod privatnika i prosle godine nam je sam, nicim izazvan povecao platu za 5000. eto kao, pazari su dobri, vidim da se trudite, zasluzile ste. i stvarno, posle tog povecanja dala sam sve od sebe i jos vise, da opravdam to. i nije mi bilo tesko. medjutim cim je stigao porez na plate, vratio nam je stari minimalac i od onda me mrzi da ustanem. radim kad bas bas moram. bolovanje nikad nismo uzimale nego smo dolazile polumrtve na posao. sad sve razmisljam zasto? zbog koga? koliko sam placena treba samo da se pojavim i otvorim. neka mi da pristojnu platu pa cu visiti sa lustera ako treba. ovako - radim minimalno
  • 29.09.2014 20:06
    Lenstine, lazovi i lopine.
  • Boki NS

    29.09.2014 19:00
    Naravno! Platite plate a ne 1/5 nemačke socijalne pomoći, pa će da se radi!
  • kakav

    29.09.2014 18:54
    takav
    Ode srpski radnik u Euro bank digne 100.000 dinara i za godinu dana vrati 110.000 dinara,direktor gasa digne milion dinara za mesac dana i nevrati nikom nista,eeee takav je Srpski radnik.
  • Pera

    29.09.2014 18:11
    Najveci broj radnika u Srbiji bez razlike da li rade kod privatnika,za drzavu ili javnom preduzecu je prilicno lenj. Zaposleni kod privatnika su uglavnom prilicno nestrucni, vole da kradu, nije im interes gazde na prvom mesti vec samo njihov licni interes. Razmisljaju o tome koliku platu treba da dobiju a ne koliko treba da rade da zarade platu...
    Sto se tice javnog sektora situacija je negde gora neko kod privatnika a negde bolja. Zavisno od toga cime se bave i kakvo je rukovodstvo.
  • 29.09.2014 17:46
    @Teca
    Neverovatno rettkooo pametan a glup covek.
  • JustinaNS

    29.09.2014 17:06
    Još jedan grend slem
    Bravo za nas! Pravi lideri. Niko bolji od nas. Dugo slušam iste ljude s istom pričom: Kad spojim vikende, pet dana godišnjeg od prošle godine (i uvek imaju tih 5 dana!!!) i UZMEM bolovanje... dobijam ospe i baca mi se pegla. Mi smo lenj, neodgovoran, folirantski narod. Vredni smo na Zapadu, jer na prvoj stepenici kad pokažemo 'meru' naše vrednoće i ozbiljnosti - popijemo otkaz.- "Moj tata je najbrži: radi do 16.00 časova a u 12.30 je već kod kuće..."

  • Limanka

    29.09.2014 17:03
    "Državni posao"
    Poražavajuća statistika. Samo ste jednu "sitnicu" izostavili: u ogromnom broju slučajeva, radnici zaposleni u privatnom sektoru ne mogu da pomisle ni na šta od svega gore pobrojanog: utvrdjenog radnog vremena, bolovanja (čak i pravog a kamoli lažnog), slobodnih dana za sve i svašta...Ovo sigurno, čak i više od toga, važi za državni sektor...
    A da pišete malo kako radnici kod privatnika dirinče?! Da pišete kako nemaju ni radno vreme, ni vikende, ni godišnje odmore?! Da pišete malo o tome kako se mobinguju i ne smeju da odbijaju nijedan posao jer "puna je berza rada onih koji hoće da rade"?! Ili da pišete malo o tome kako isti ti radnici ne smeju ni da pitaju kada će biti plata iako ona kasni ko zna koliko?!
    Da pišete malo o tome koliko je zapravo pravi srpski radnik, onaj koji dirinči kod novokomponovanih biznismena, prevredan?!
    A ovi lezilebovići, oni i nisu radnici već-upravo to što sam napisala....
  • Teča

    29.09.2014 16:53
    Istraživanja su verovatno pravljena u JKP i državnom sektoru, pošto šljakeri iz privatnog sektora mogu samo da sanjaju o bolovanju! Pravo pitanje je kakav je srpski poslodavac ? Naročito poslodavci po megamarketima !
  • ns

    29.09.2014 16:42
    ja mogu za svoju firmu da kažem, državni posao, nas 11oro od toga dva pred penziju oni stižu dobrano pre radnog vremena i odlaze kad svi dođu, ostali u okviru dva sata od početka radnog vremena dođu od kad se lagano kreće na izlaženje, kafica, cigara, doručak, katastar, banka, socijalno... negde pred kraj radnog vremena nekih pola dođu sa zadatka odsede malo i kući a drugih pola ostade izgubljeno u prevodu ili u kafani, mada posao bude odrađen uvek u roku jedino što posla nema koliko ima astala i ljudi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna