Novi Sad
05.08.2010.
04:10 > 07:33
Novi Zakon o predškolstvu predviđa mogućnost upisa u vrtiće za bebe stare šest meseci, ali kapaciteti za njihov smeštaj još uvek ne postoje.  
  • ivana

    28.11.2014 15:17
    Ja radim u Austriji u vrticu.ne znam za Bec ali u donjoj austriji je zakon takav da deca ne mogu pre dve i po godine u vrtic.iako znam da je to noviji zakon do skoro nisu mogla ispod 3 godine u vrtic. Svi imamo decu iz razlicitih razloga i razlicito ocigledno postupamo sa njima, ali svaka malo obrazovanija majka koja ima dete iz ljubavi je prvo razmislila i stvorila neke uslove za to dete pa ga rodila... i naravno procitala bilo koju knjigu o psihickom razvoju dece jer u svakoj pise ISTO da se detetova licnost formira do TRECE godine zivota.
  • ca

    25.11.2010 19:25
    Ja radim u Kanadi sa bebama!
    Ja radim u Kanadi sa bebama u jaslicama...ovde je dozvoljeno da beba od 6 nedelja dodje u jaslice! Takodje, ovde bebe ne piju mleko koje je podgrejano (mislim na malo starije bebe od godinu dana, koje vec mogu da piju mleko zivotinjskog porekla) nego direktno iz frizidera! Ovde u Kanadi to postoji odavno, d bebe dolaze u obdaniste tako male. Iskreno reeno, ja sam bila uzasnuta kad sam videla malu bebu od 2 meseca koja je morala da ostane samnom u vrticu zato sto mama mora da ide da radi, a ona je samohrani roditelj! Ali sta ce ta zena,koji izbor ona ima?!
  • jasna

    05.08.2010 20:54
    Da, deca radjana 60-tih i prve polovine 70-tih kretala su i sa tri meseca u jaslice! O humanosti tog cina ne treba raspravljati. Tek nije u redu osudjivati nikoga koga ni ne poznajes, a time nemas pojma u kakvoj je on situaciji! U drzavi gde je natalitet ispod svake granice, bilo bi divno kad bi se pojavila neka zdravorazumska osoba pa zavela neki red, ali ko zna zasto je to dobro, pa tek niko i ne brine o tome. Jedino cega imamo u suficitu jesu glupost i ego, a kako se ego leci patnjom predodredjeni smo da, bogme, debelo patimo!
  • cuclica

    05.08.2010 19:16
    svašta
    Rodila sam se u vreme kada je porodiljsko bilo šest meseci. U petom mesecu sam krenula u jaslice (znate, i tada je bilo privikavanja).
    Mislim da me niko neće okarakterisati kao emotivno i psihički nezrelu. A i majku mi obično opisuju kao "majku lavicu", nikako kao psihičkog bolesnika.
  • ponosni roditelj

    05.08.2010 15:54
    @ vas dvoje nenormalnih
    Oboje moje dece je krenulo u vrtić sa nepunih godinu dana tj u septembru pošto tad jedino i može. Odakle vam pravo da osuđujete nekog ko dete pošalje u jaslice koje i služe za to? I odakle vam pravo da nekoga nazivate izopačenim jer nije besposlen nego mora da zaradi za hranu za istu tu decu. Pa ne živimo svi od babine i dedine njive niti nam robdina iz majčine šalje lovu i hranu. Jako sam revoltiran neverovatnom samoživošću i primetnoj gluposti kuju ste iskazali ovim komentarima. Mislite da mi našu decu volimo manje??? A vi što ih držite pod staklenim zvonom i po babama i dedama srećno vam bilo kad dete uđe u zajednicu i ne bude umelo da se ponaša onda će vam verovatno biti učitelji, država i škola krivi što dete nije naučeno da podeli nešto sa drugovima. Nema ništa bolje i zdravije za razvoj i socijalizaciju deteta kao jedinke nego jalice i vrtić.
  • Lola Marti

    05.08.2010 11:12
    Sačuvajmo decu od izopačenih roditelja!!!
    Jadno li su ona deca koja moraju u vrtić pre napunjenih pet godina,a da ne govorimo o malim anđelima koje od sise otrgnu i bace u jaslice.
    Roditelje koji se diče,što su decu od godinu dana ili sačuvaj bože od šest meseci dali u jaslice treba posmatrati kao jako teške psihičke bolesnike,i mislim da nisu ni zaslužili da gaje decu,ni da ih imaju.
  • bns

    05.08.2010 10:14
    za YVR
    Mislim da je dokotrka sasvim lepo kazala da je najbolje da deca budu uz majku do treće godine, ali naš je svet uglavnom slabo obrazovan, slabo informisan. Neće se, naravno u smislu fizičkog zdravlja deteta, ništa desiti detetu ako ide u zabavište već sa nekoliko meseci, ali je za emotivni i psihološki razvoj deteta veoma važno da bude uz majku. Stoga Vaš komentar govori koliko su Vam deca značajna u životu, koliki je stepen Vašeg obrazovanja i šta smatrate da su prave vrednosti u životu. Pametan se svoje srammote stidi, a budala se njome hvali.
  • Branislav

    05.08.2010 07:39
    Komentar na komentar
    E svaka ti cast ako ti dete od 6 meseci ide u vrtic. Katastrofa kakvi su danasnji roditelji.
    Samo bi sutnuli dete da ga ne vide.

    STRASNO!!!

  • YVR

    05.08.2010 05:12
    K'o Maksim po diviziji
    Boze mili, koliko proizvoljnih izjava! Praksa je odavno prisutna u svetu i mogu se naci podaci o tome. Bebe jedu kasice? Pa sta? nek im roditelji donesu kesice i ostave u frizideru za oznakom imena bebe. Bebe se vakcinisu, a sta je tu novo?
    Moje prvo dete je krenulo sa 10 meseci, drugo ce mozda sa 6 meseci, a bilo je u grupi sa decom cak i od 3 meseca. I svi su oni dobro. Jedino sto direktori ustanova nisu ovako lupali k'o Maksim po diviziji, nego su napravili proces rada koji funkcionise.
    Mislim stvarnooooo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna