Novosadski informativni portal 021

Život - Putovanja

Najbolji restoran Noma u Danskoj

Na godišnjoj listi britanskog specijalizovanog časopisa "Restoran" za najbolji ugostiteljski objekat na svetu proglašen je danski "Noma", čiji je vlasnik Rene Redžepi.

Tokio uvodi taksi na struju

Tri električna taksi automobila počela su probnu vožnju od 90 dana u Tokiju za koju državni zvaničnici i kompanije kažu kažu da će eventualno voditi elektifikaciji cele flote gradskih taksija.

Stari pasoši važe i sledeće godine

Stari pasoš važiće sve dok svi naši građani koji žive u inostranstvu, ne dobiju novi biometrijski, izjavio je ministar unutrašnjih poslova Ivica Dačić.

Masdar - grad budućnosti

Masdar grad je luksuzni grad snova iz budućnosti. Ulicama će ići samo pešaci i po koji elektro auto, a za transport putnika će se pobrinuti dobro razuđeni metro.

Za pet sati do Bara?

Rekonstrukcija pruge Beograd-Bar koštala bi između 200 i 300 miliona evra, a vozovi bi brzinom od 100 kilometara na sat mogli da idu tek za desetak godina.

U Crnu Goru i dalje s ličnom kartom

Ministarstvo turizma Crne Gore saopštilo je da nije došlo do promene u dosadašnjem režimu uzajamnog putovanja građana Srbije u Crnu Goru, koji podrazumeva mogućnost putovanja na osnovu važeće putne isprave ili lične karte.

Naplata toaleta u avionu

Irska niskotarifna aviokompanija "Rajan er" (Ryan Air) potvrdila je da će putnicima ubuduće naplaćivati upotrebu toaleta, u nastojanju da njene avionske karte i dalje budu jeftine.

Solarnim avionom na put oko sveta

Tim švajcarskog avanturiste Bertana Pikara uspeo je u sredu da prototip solarnog aviona, planiranog za put oko sveta, podigne u vazduh pomoću četiri propelera na brzini nešto većoj od brzine bicikla.

Oprez sa vinjetama

Nedavno su se u regionu pojavile slovenačke falsifikovane vinjete za autoputeve, pa AMSS upozorava sve građane koji planiraju putovanje izvan granica Srbije da budu obazrivi i da nalepnice kupuju samo na proverenim mestima.

Izbugljeno 25 miliona kofera

Međunarodno udruženje avioprevoznika (IATA) saopštilo je da su aviokompanije u 2009. godini privremeno ili trajno, izgubile oko 25 miliona putnih torbi, što predstavlja gubitak kompanija od 2,5 milijardi evra.

Amerikanci najdarežljiviji

Za većinu evropskih turista bakšiš je tradicija koju treba sačuvati - 62 odsto Engleza, 58 odsto Fracuza i 44 odsto Italijana izjasnilo se u prilog ostavljanja napojnice, dok polovina Španaca smatra da je treba obuhvatiti računom.

Pipkanje ili skeniranje - odlučite sami

Na američkim aerodromima ubrzano se postavljaju skeneri za snimanje čitavog tela, pa putnici koji idu u Sjedinjene Države mogu računati na ovu potencijalnu neprijatnost.

Brze pruge povezuju Evropu i Aziju

Kinezi nameravaju svojim brzim vozovima povežu Peking i London i tako omoguće svima koji se boje letenja avionom da za dva dana pređu pola sveta. Ambiciozni plan mogao bi se ostvariti za deset godina.

Avetinjske ture

Širom SAD "avetinjski turizam", koji podrazumeva obilazak lokacija gde su navodno viđeni duhovi, sve je unosniji biznis.

Novi red letenja aviona "Jata"

Nacionalni avioprevoznik "Jat Ervejz" (Jat Airways), od 28. marta do 30. oktobra, leteće po letnjem redu letenja na 37 destinacija, prema 25 zemalja regiona, Evrope, Bliskog istoka i Severne Afrike, a uvodi i dve nove linije - za Dubai i Portorož.

U pripremi jahta - ostvro

Kompanija Wally Hermes Yachts trenutno pravi zanimljivu luksuznu jahtu - WHY, čija je specifičnost to što može da se pretvori u ostrvo.