Novosadski informativni portal 021

Život - Putovanja

Uskoro izbor finalista

Đavolja varoš kod Kuršumlije, trenutno se nalazi na prvom mestu liste novih sedam svetskih čuda prirode u kategoriji pećina, formacija stena i dolina, tvrde u Turističkoj organizaciji Srbije.

Zlatibor i leti po zimskim cenama

Zlatibor će ovog leta svojim gostima ponuditi hotelski smeštaj po gotovo istovetnim cenama kao zimus. Prema cenovniku usluga koji su istakli neki hotelijeri, polupansion koštaće od 2.100 do 4.100 dinara, zakup privatnih apartmana kreće se u rasponu od 30 do 50 evra, a da li će u tom vidu smeštaja doći do korekcije cena, zavisiće od potražnje.

Hrvati i Slovenci se otimaju za Srbe

Letnja sezona je na pragu, a suočeni sa ekonomskom krizom koja će se odraziti i na turizam, Hrvati i Slovenci počeli su da se otimaju za turiste iz Srbije.

Ukidaju prvu klasu

"Britiš ervejz" je saopštio da je ukinuo prvu klasu u svim svojim novim avionima. Opterećen dugovima i, kao i mnoge kompanije, žrtva svetske recesije, poznati britanski avioprevoznik je odlučio da u avionima kupljenim ove godine ukine prvu klasu, piše u onlajn izdanju londonskog "Gardijana".

Lakše do 54 grada na istoku

Srpska aviokompanija Jat ervejz potpisala je ugovor sa kompanijom Singapur erlajns koja će putnicima iz Beograda ponuditi letove do 54 grada u Aziji, Australiji i Novom Zelandu.

Samo za najbolje

Evropski pokret u Srbiji je raspisao konkurs pod nazivom “Putujemo u Evropu” za studente završnih godina osnovnih i master studija i apsolvente fakulteta univerziteta u Srbiji.

Za 230 evra do Amerike!

Britanska avio-kompanija "Britiš Ervejz" pripremila je za putnike iz Srbije specijalnu ponudu za putovanja do destinacija u Severnoj Americi.

Raj za vegeterijance

Belgijski grad Gent uskoro će postati prvi vegetarijanski grad na svetu u kom će se taj način ishrane upražnjavati jednom nedeljno. Žitelji Genta mesa će odricati jednom sedmično od iduće nedelje, a prvi koji će u tome dati primer biće članovi gradske vlade i drugi lokalni zvaničnici.

Dobiješ grip i letuješ besplatno

Hoteli u čuvenom meksičkom letovalištu Kankun i okolini, nude besplatne odmore u naredne tri godine turistima koji se eventualno zaraze novim virusom gripa tipa A/H1N1, od koga je u toj zemlji preminulo 58 osoba.

Nema uslova za primenu fiskalnih kasa?

Turističke agencije nisu spremne da od 1. juna uvedu u svoje poslovanje fiskalne kase i Ministarstvu finansija treba uputiti predlog da se izuzmu iz fiskalizacije, jer još nisu stvoreni uslovi za to, zaključeno je na sastanku Grupacije turističkih agencija Privredne komore Srbije.

Paviljon za venčanja

Turistička organizacija opštine Vrnjačke Banje pokrenula je inicijativu organizovanja venčanja na otvorenom i u tu svrhu izgradila "Paviljon za venčanja".

Nova povlastica

"Železnice Srbije" uvele su početkom maja novu povlasticu od 20 odsto za povratne karte u prvom i drugom razredu svih vozova koji saobraćaju na domaćim prugama, saopštilo je to javno preduzeće.

Popust od 75 odsto

Ministarstvo omladine i sporta i Jat Ervejz potpisali su Ugovor o poslovnoj saradnji i podršci stipendistima Fonda za mlade talente. Ovim ugovorom Jat će stipendistima Fonda za mlade talente, kojima su dodeljene stipendije za studiranje na osnovnim i poslediplomskim studijama u zemljama članicama EU, kao i mladim talentima koji će obavljati stručnu praksu u EU, omogućiti da koriste karte na svim redovnim linijama Jata po povlašćoj ceni i po posebnim uslovima.

Krediti za domaće turističke aranžmane

Vlada Srbije je odlučila da subvencioniše potrošačke kredite za domaće turističke aranžmane. Ovi krediti imaće rok otplate od šest meseci do godinu dana, sa kamatom od 4,5 odsto, pišu "Večernje novosti".

Nezainteresovani za Crnu Goru

Prema najnovijem istraživanju Turističke organizacije Srbije, svega tri odsto od 20.000 ispitanih građana Srbije izabralo je Crnu Goru kao poželjnu destinaciju uoči predstojeće letnje sezone godišnjih odmora.

Dunavski centar početkom jula

Direktorka Turističke organizacije Srbije (TOS) Gordana Plamenac najavila je da bi u Beogradu početkom jula trebalo da počne da radi Dunavski centar. Plamenac je u intervjuu agenciji Beta rekla da to znači da će Srbija biti koordinator turističkih projekata za srednje i donje Podunavlje.

Novi Sad zanimljiv strancima

Za prva tri meseca ove godine u Srbiji je boravilo ukupno 400.766 turista, što je za sedam odsto manje nego u istom periodu lane, saopštila je Turistička organizacija Srbije, pozivajući se na Republički zavod za statistiku.

Panoramsko razgledanje

Turistička organizacija Beograda će svoju ponudu početkom maja odbogatiti atraktivnom turom razgledanja grada iz panoramskog dvospratnog autobusa sa otvorenim krovom. Domaći i strani turisti, kao i Beogarađani, imaće priliku da tokom vožnje u trajanju od jednog sata, upoznaju mnogobrojne zgrade i spomenike od kulturnog i istorijskog značaja, koje se nalaze duž trase kojom će autobus saobraćati.

Titanik ruta

Balmoral brod za krstarenje napraviće specijalnu rutu, koja će pratiti onu kojom je pre 100 godina išao legendarni Titanik na svom potonuću. Brod kompanije Fred Olsen na svom proputovanju ipak će izbegavati ledene glečere kako bi na cilj stigao 15. aprila 2012. godine.

Čarterima obaraju cene

Naši turisti mogli bi ove godine da letuju jeftinije nego ikada, ukoliko srpske vazduhoplovne vlasti daju dozvole stranim čarter aviokompanijama. U tom slučaju bi celokupan aranžman za Egipat, sve zajedno sa avioprevozom, koštao koliko sada treba izdvojiti samo za „Jatovu“ aviokartu - 250 evra!