Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Pomen Jasenovačkim žrtvama u Donjoj Gradini

Parastos za sve nevine žrtve ustaškog koncentracionog logora Jasenovac, uz služenje pravoslavne, jevrejske i romske molitve, služen je danas u Spomen-području Donja Gradina na grobnom polju "Hrastovi", u prisustvu više od hiljadu ljudi.

Obama ismejao kandidaturu Donalda Trampa

Američki predsednik Barak Obama ismejao je želju američkog magnata Donalda Trampa da postane kandidat republikanaca na predstojećim predsedničkim izborima  rekavši da bi on pretvorio Belu kuću u kazino sa đakuzijem u bašti.

Milion vernika na beatifikaciji u Vatikanu

Papa Benedikt XVI proglasio je blaženim papu Jovana Pavla II pred više od milion vernika okupljenih danas na Trgu Svetog Petra u Vatikanu i okolnim ulicama gde su prisustvovali ceremoniji beatifikacije.

Irak će isplatiti odštetu Americi

Poslanici iračkog parlamenta odobrili su danas kontroverzno poravnanje vredno 400 miliona dolara sa Amerikancima koji tvrde da ih je zlostavljao svrgnuti predsednik Iraka Sadam Husein.

Muslimansko bratstvo formiralo stranku

Muslimansko bratstvo u Egiptu, najuticajniji opozicioni pokret, formirao je danas političku stranku sa ambicijom da osvoji polovinu poslaničkih mesta na parlamentarnim izborima u septembru, prvim izborima posle pada režima Hosnija Mubaraka.

Crnogorci traže reviziju albanskih udžbenika

Crnogorsko Ministarstvo inostranih poslova i evropskih integracija zatražilo je od Ambasade Crne Gore u Tirani da proveri da li se u udžbenicima geografije za četvrti razred srednjih škola u Albaniji falsifikuju istorijske činjenice o današnjim granicama u regionu.

Tuđman želeo što manje Srba u Hrvatskoj

Franjo Tuđman je strastveno želeo da u Hrvatskoj bude što manje Srba, i to je na razne načine pokušavao, rekao je hrvatski pisac i novinar Slavko Goldštajn za današnji riječki "Novi list".

Obama: Veći porez za naftaše

Predsednik SAD Barak Obama je izjavio da naftne kompanije profitiraju od poskupljenja motornog goriva i pozvao Kongres SAD da obustavi poreski popust od četiri milijarde dolara godišnje koji uživaju preduzeća iz sektora nafte i gasa.

Deset država protiv nuklearnog oružja

Ministri spoljnih poslova Japana, Kanade, Australije, Nemčke i još šest država pozvali su međunarodnu zajednicu da obnovi napore za sprečavanje širenja nuklearnog materijala.

Poseban sud za Hadžića i Mladića

Haški tribunal, čiji mandat ističe 2014. godine, prepustiće suđenja Ratku Mladiću i Goranu Hadžiću novom sudu koji će se zvati rezidualni mehanizam.

Mubaraku preti smrtna kazna

Svrgnuti egipatski predsednik Hosni Mubarak mogao bi da se suoči sa smrtnom kaznom ukoliko bude osudjen po optužbi da je naredio pucanje na demonstrante tokom narodnog ustanka u toj zemlji u januaru, rekao je ministar pravosudja Mohamed el-Guindi.