Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Češki predsednik protiv gej parade

Češki predsednik Vaclav Klaus podržao je danas ocenu svog bliskog saradnika da prva gej parada u Pragu 13. avgusta ne bi smela da se održava pod pokroviteljstvom praškog gradonačelnika, kao i tezu da je homoseksualnost devijacija.

Julija Timošenko u pritvoru

Sud u Kijevu odredio je danas pritvor bivšoj ukrajinskoj premijerki Juliji Timošenko koja je optužena za zloupotrebu službenog položaja. Sud je time udovoljio zahtevu tužilaštva koje je tražilo određivanje pritvora Timošenkovoj zbog stalnog kršenja naloga suda.

Ubijen Gadafijev sin?

Jedan od sinova libijskog vođe Muamera Gadafija, Hamis, ubijen je u noći između četvrtka i petka u vazdušnom napadu NATO na grad Zliten, 150 kilometara istočno od Tripolija, rekli su predstavnici pobunjenika.

Suša u Teksasu

Teška suša u Teksasu mogla bi se produžiti na sledeću godinu i verovatno će biti proglašena najgorom u toj američkoj saveznoj državi još od pedesetih godina prošlog veka.

Povređeno 9 demonstranata u Madridu

Pripadnici španske policije za razbijanje demonstracija intervenisali su u četvrtak uveče kako bi sprečili demonstrante da se, treći dan zaredom, okupe na centralnom trgu u Madridu, a prema navodima medija devetoro ljudi je povređeno i troje uhapšeno.

Zaplenjeno 400 kg kokaina

Vlasti Dominikanske republike su zaplenile više od 400 kilograma kokaina skrivenih u sanducima duvana koji je trebalo da se izveze u Španiju.

Istraga protiv agencija za kreditni rejting

Italijansko tužilaštvo ispituje rad dve vodeće svetske agencije za procenu kreditnog rejtinga pošto se jedna organizacija za zaštitu potrošača požalila da su njihovi izveštaji izazvali komešanja na finansijskom tržištu, rekli su zvaničnici.

Dužnička kriza se širi

Predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo upozorio je da se dužnička kriza širi izvan perifernih članica evrozone na ostale zemlje koje koriste evro.

Obalska straža spasila 300 emigranata

Italijanska obalska straža spasila je više od 300 emigranata, koji su pobegli iz Libije, nakon što je njihov brod naišao na probleme kod ostrva Lampeduza.

Raspisana poternica za Safetom Kalićem

Nacionalni biro Interopola Podgorica raspisao je danas međunarodnu poternicu za kontroverznim rožajskim biznismenom Safetom Kalićem, potvrđeno je u Upravi policije Crne Gore.

EU uvodi nove sankcije Siriji

Države Evropske unije postigle su danas saglasnost da dodatno prošire sankcije Siriji, a visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Ketrin Ešton pozdravila je saopštenje Saveta bezbednosti UN u kojem se sirijski režim osuđuje zbog raširenog kršenja ljudskih prava i upotrebe sile protiv civila.

Htela abortus pa slagala da je silovana

Jedna kineska tinejdžerka prijavila je bolnici u Šangaju da je silovana kako ne bi morala da plati abortus. Devojka je otkrivena jer se zapetljala u sopstvenu laž, a lekari su utvrdlili da se vreme začeća i navodnog silovanja ne poklapaju.

Jak zemljotres pogodio Kamčatku

Zemljotres jačine 6,3 stepeni Rihterove skale potresao je danas Pacifički okean južno od poluostrva Kamčatke nedaleko od Kurilskih ostrva na koje pravo polažu Rusija i Japan, javila je američka Agencija za seizmološka istraživanja.