Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

VIDEO: Italiju preplavili imigranti

Italijanska granična policija danas je do ostrva Lampeduza ispratila brod sa 218 Tunižana koji će uskoro biti deportovani, dok je u međuvremenu brod sa beguncima iz Libije prispeo na obale Sicilije.

Turska: Poginulo 12 kurdskih pobunjenika

Dvanaest kurdskih pobunjenika poginulo je u poslednja tri dana na jugoistoku Turske u sukobima na granici s Irakom, dok je u odvojenom incidentu poginuo jedan vojnik u eksploziji mine, javili su danas lokalni izvori.

Počela ekshumacija Srba stradalih u Bljesku

Ekshumacija posmrtnih ostataka Srba stradalih u akciji hrvatske vojske i policije "Bljesak" započeta je na mesnom groblju u Vrbovljanima u Zapadnoj Slavoniji, saopštila je Komisija za nestala lica.

Optužnica protiv Šarića i Lončara

Crnogorsko državno tužilaštvo podiglo je danas optužnicu i zatražilo produženje pritvora za Duška Šarića i Jovicu Lončara, optužene za "pranje" 21,35 miliona evra, saopšteno je danas iz te institucije.

Mark Cukerberg izbačen sa Fejsbuka

Čuvena društvena mreža Fejsbuk je greškom deaktivirala profil američkog advokata istog imena i prezimena kao i osnivača te mreže Mark Cukerberg.

Svešteniku za pedofiliju 10 godina zatvora

Čileanski sud je u petak svešteniku Rikardu Munozu odredio desetogodišnju kaznu zatvora zbog seksualnih odnosa sa maloletnicima, a gotovo istovremeno zbog seksualnog zlostavljanja maloletnih polaznika jedne čileanske bogoslovije osumnjičen je i pritvoren još jedan čileanski sveštenik.

Preminuo radnik u Fukušimi

Radnik u šezdesetim godinama srušio se u potresom i cunamijem pogođenoj nuklearki Fukušima i nedugo nakon toga preminuo u bolnici.

Odložena kazna "oko za oko"

Kazna "oko za oko", čije je izvršenje u teheranskoj bolnici za danas zakazao iranski sud, odložena je na neodređeno vreme.

Ponavlja se izvlačenje lutrije za zelenu kartu

Više od 22.000 ljudi je greškom dobilo informaciju da ispunjavaju uslove za specijalni vizni program zbog kompjuterske greške, u okviru američke godišnje vizne lutrije, pa izvlačenje mora biti ponovljeno, izjavio je danas američki zvaničnik.

105 miliona dolara odšteta za pirateriju

Kompanija čiji softver služi za razmenu fajlova putem interneta "Lajmvajer" (Limewire) postigla je vansudski dogovor o isplati odštete od 105 miliona dolara izdavačkim kućama koje su je tužile zbog umešanosti u piratizovanje muzičkih izdanja.

Gadafi demantovao vesti da je ranjen

Libijski lider Muamer Gadafi izjavio je na audio snimku objavljenom večeras na državnoj televiziji da se nalazi na mestu gde snage NATO ne mogu da dođu do njega i ubiju ga, demantujući da je ranjen u napadu snaga Alijanse.  

Najgore mesto na svetu za žene

Kongo je zvanično proglašen najgorim mestom na svetu za žene nakon objavljivanja šokantne statistike u kojoj se otkriva da u toj državi svaki dan 1.152 žene budu silovane.

Neandertalac postojao 6000 godina duže

Ostaci neandertalaca otkriveni u Rusiji blizu polarnog kruga stari su približno 31.000 godina, 6000 godina više nego što je procenjeno da su ti rođaci modernog čoveka još postojali, pokazalo je istraživanje.

Dodik odustao od referenduma

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da referendum o odlukama visokog predstavnika za BiH iz domena pravosuđa, nije neophodan, a visoka predstavnica EU Ketrin Ešton je obećala formiranje komisije EU za restrukturiranje pravosudnih institucija u BiH.

Oslepela muškarca koji je nju oslepeo

Iranka Amene Bahrami (32) imala je priliku da danas u podne u Teheranu izvrši sudsku presudu, kakva je nam je poznata iz Starog zaveta: Oko za oko - zub za zub. Amene je oslepela muškarca, koji je pre šest godina isto učinio njoj. Dvadeset kapi kiseline u levo, 20 u desno oko.

Trećina nuklearki u SAD neispravna

Prilikom provere bezbednosti svih 104 nuklearnih postrojenja u SAD inspektori su čak u jednoj trećini od njih ustanovili određene probleme, ali ne i teže bezbednosne nedostatke.