Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Pakistanci priznali treći pol

Vrhovni sud Pakistana doneo je odluku da se uvede izdavanje ličnih karata osobama koje ne žele da se izjašnjavaju ni kao muškarci ni kao žene, za koje se u južnoj Aziji koristi naziv "hidžra", prenosi pakistanski sajt "Don.kom".

Bezuspešan lov na Bin Ladenovog sina

Mogući naslednik Osame bin Ladena Anval al Avlaki, bio je meta američkog napada u Jemenu, ali je likvidacija bila bezuspešna, izjavili su vojni zvaničnici, prenosi sajt "TVnjuzlajz".

Brazil koridor za šverc kokaina

Nedavno hapšenje narko bande ukazalo je na sve veći problem Brazila jer ga kriminalne organizacije koriste kao koridor za izvoz kokaina na druge kontinente.

Za jačanje pritiska na Gadafija

Britanski premijer Dejvid Kameron i francuski predsednik Nikola Sarkozi založili su se za povećanje pritiska na režim libijskog vođe Moamera Gadafija.

Britanci odbili promenu izbornog sistema

Prema prvim preliminarnim rezultatima referenduma o promeni izbornog sistema za nacionalni parlament, odnosno njegov Donji dom, velika većina Britanaca je glasala protiv tog plana.

Sve više žrtava u Siriji, EU uvodi sankcije

Najmanje 30 demonstranata ubijeno je danas na antivladinim protestima u nekoliko gradova u Siriji gde od sredine marta traje pobuna protiv režima predsednika Bašira al Asada, novi je bilans koji je saopšten večeras.

Separatisti zavladali Škotskom

Škotska nacionalna partija (SNP) premijera Škotske Aleksa Salmonda osvojila je danas većinu na izborima za parlament u Edinburgu.

Pet Sirijaca poginulo u demonstracijama

Pet demonstranata je poginulo a više ih je teško povređeno danas u Homsu, trećem po veličini gradu u Siriji, kada su na demonstrante pucale sirijske snage bezbednosti, tvrde aktivisti za ljudska prava.

Uhapšeni krivci za napad u Marakešu

Marokanska policija uhapsila je glavnog osumnjičenog i još dvojicu Marokanaca zbog učešća u bombaškom napadu u Marakešu, prošlog meseca, u kome je život izgubilo 16 ljudi, saopštili su zvaničnici marokanskog ministarstva unutrašnjih poslova.

Francuska pogođena sušom

Neuobičajena suša za ovo doba godine pogađa severne i zapadne delove Francuske zbog čega su tamo počele restrikcije vode, što posebno zabrinjava zemljoradnike.

Sirija: Uhapšeno 300 ljudi, među njima i sveštenici

Sirijske snage bezbednosti su u mestu Sakba, pored Damaska, uhapsile više od 300 ljudi u akciji protiv učesnika višenedeljnih protesta u toj zemlji. Vojska je istovremeno počela povlačenje iz Dare, jednog od centara demonstracija.