Novosadski informativni portal 021

Info - Svet

Demonstranti u Zagrebu i danas tražili izbore

Više hiljada demonstranata okupilo se i večeras u centru Zagreba, na još jednom antivladinom protestu organizvanom preko društvene mreže Fejsbuk, trazeći smenu vlade i raspisivanje parlametranih izbora. Skup koji je počeo u 18 sati za sada protiče bez incidenata.

Umro Voren Kristofer

Bivši američki državni sekretar Voren Kristofer je umro danas u 85. godini. od raka bubrega i bešike, javio je Rojters.

El Baradej gađan cipelama

Islamisti su danas zasuli kamenjem i cipelama Mohameda el Baradeja, kandidata za egipatskog predsednika, kada je došao da glasa na referendumu o ustavnim amandmanima.

Nivo radioaktivnosti u Japanu miruje

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) u Beču saopštila je da se radijacija u postrojenju nuklearke "Fukušima Daići" u Japanu, koja je posle razornog zemljotresa pretrpela havariju, stabilizovala na "značajno višem nivou od normalnog", ali da je i dalje moguć oporavak uz mere na licu mesta.

50 mina iz Gaze na Izrael

Više od 50 mina ispaljenih iz pojasa Gaze palo je jutros na jug Izraela, lakše povredivši dvoje ljudi, javili su izraelski mediji.

Grčka protiv nuklearki u Turskoj

Grčka je pozvala susednu Tursku da obustavi planove za izgradnju nuklearnih centrala, nakon što je Ankara objavila da u narednih 12 godina planira da izgradi još tri ovakva postrojenja.

Za članove ETA 377 godina zatvora

Dvoje pripadnika baskijske separatističke organizacije ETA osuđeno je juče u Španiji na 377 godina zatvora pošto su proglašeni krivim za pokušaj ubistva zamenice gradonačelnika grada Portugalete na severu te zemlje.

Iranci napravili prvi leteći tanjir

Iranski naučnici tvrde da su kreirali prvi leteći tanjir na svetu, zvani "Zohal"(Saturn), tačnije letelicu kojom neće putovati čovek i koja će moći da se koristi za "razne misije".

Hrvatima zabranjeno da pomažu prijateljima

Hrvatska vlada pronašla je vrlo originalan način da suzbije sivu ekonomiju. U Sabor je juče po hitnom postupku poslat zakon kojim se zabranjuje pomaganje poznanicima u popravci kućnih aparata, berbi, svinjokolju i drugim sitnim radovima.

Indonezija: Proradio vulkan, nepoznata sudbina 40 ljudi

Indonežanski vulkan Maunt Korangetang na ostrvu Siau počeo je izbacuje lavu i oblake vrućeg pepela što je primoralo vlasti da evakuišu 300 seljana koji su živeli u neposrednoj blizini, ali se o 40 stanovnika okolnih sela ništa ne zna, jer su ostali zarobljeni između dve reke lave.

Rekordan broj naknadnih potresa u Japanu

U Japanu su, posle razornog zemljotresa koji se dogodio 11. marta, registrovana još 262 potresa jačine pet ili više stepeni po Rihterovoj skali, saopštila je danas japanska Meteorološka agencija.

SAD uputile ultimatum Gadafiju

Vašington upozorava Gadafija da se mora povinovati zahtevima UN, ili će se suočiti sa vojnom intervencijom. Francuska i Britanija izvode poslednje pripreme pred vazdušni napad. Libijska vojska prekinula sve vojne operacije, kako bi se zaštitili civili, rekao ministar spoljnih poslova te zemlje Musa Kusa. Pobunjenici na zapadu Libije napali Gadafijeve snage.

Pronašla kondom u mleku

Jedna Šveđanka ispričala je za tamošnje medije da je u ambalaži kiselog mleka pronašla nekoliko suvišnih "stvarčica" koje su joj privremeno smanjile apetit.

VIDEO: Snimio kako ga poklapa cunami

Britanski "Telegraf" danas je objavio neverovatan snimak koji je napravio jedan Japanac koji se, kada ga je cunami udario, nalazio u automobilu. Srećom, muškarac je preživeo nalet ogromnog talasa.

Japan: Uzbuna podignuta na peti stepen

U Japanu je danas povećan stepen opasnosti od radijacije sa 4 na 5, na skali od 1 do 7, na lokaciji nukearke "Fukušima Daići", objavila je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) na svom vebsajtu.