Novosadski informativni portal 021

Zabava

Da li znate za običaj zvani lapot?

Kažu da je ona stara "Zreo za sekirče" ostala kao podsetnik na davna vremena kad su Srbi upražnjavali jedan krajnje morbidan običaj pod nazivom – lapot. Po njemu su, naime, deca kamenovanjem ili sekirom ubijala svoje roditelje čim napune 60 godina, jer više nisu bili u stanju da privređuju.

Čuvali milion nevažećih dinara za crne dane

Bračni par iz Turopolja nije šokirao samo svoju porodicu nego i celi kraj dajući svojoj deci milion i dvesta hiljada starih jugoslovenskih dinara (tadašnja protivvrednost 93.000 nemačkih maraka) koje su, kako kažu, za crne dane čuvali u jastuku ne znajući da taj novac danas više ne vredi, prenosi zagrebački Večernji list.

Nije mogao da kupi patike jer je imenjak ruskog funkcionera

Šef kabineta ruskog predsednika Vladimira Putina Sergej Ivanov danas je poslao pismo podrške svom imenjaku kojem je jedna američka onlajn prodavnica onemogućila da kupi patike zbog toga što se "pravi" Sergej Ivanov nalazi na spisku ruskih zvaničnika protiv kojih su SAD uvele sankcije.

Hitlerova supruga bila jevrejskog porekla?

Supruga Adolfa Hitlera, Eva Braun, možda je poreklom bila Jevrejka, ukazala je analiza DNK urađena za snimanje dokumentarnog filma koji će u sredu emitovati britanski "Čenel 4".

Restoran brze hrane zabranio ulaz Putinu

Lanac restorana meksičke brze hrane "Mighty Taco" sa sedištem u Bufalu, u državi Njujork, zabranio je pristup ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na sve 23 svoje lokacije u zapadnom delu Njujorka zbog oduzimanja Krima Ukrajini.

Moguća komunikacija sa delfinima

Istraživači koji testiraju "prevodioca", koji bi mogao da omogući ljudima i delfinima da komuniciraju, izjavili su da su po prvi put zabeležili uspešno korišćenje ovog uređaja kada je delfin pokazao na obližnju morsku travu naučnicima u vodi.