Autor: MindLab

Zabava
15.07.2021.
13:06 > 21:59
Neke evropske zemlje, među kojima je i Francuska, zakonom su omogućile ljudima da nakon svog radnog vremena ne moraju da odgovaraju na telefonske pozive vezane za posao.
  • Zoran

    17.07.2021 21:01
    !!
    Mislim da davno nije bila revolucija, sa tektonskim posledica a, i da je vreme za to. Mislim na planetarnom nivou.
  • NSdjanin

    17.07.2021 07:40
    Ko u Srbiji radi za privatnika
    ...sigurno se javlja na telefon kada god da gazda pozove. Neki, na nesreću, moraju i u sred noći. Najviše što može kod privatnika da se istoleriše je da se ne javiš odmah, nego da ga nazoveš u roku od sat vremena nakon njegovog poziva, slažeš da te je do tada nešto važno sprečavalo da vidiš, čuješ ili poneseš telefon. Tako radnik ima neku prividnu satisfakciju da kaže sebi: "Nisam ja na dugme!" Iako je većina nas gazdama upravo to...samo dugme sa malo odloženom reakcijom nakon pritiskanja.
  • Slucaj

    16.07.2021 23:22
    Videla sam sta prekovremeni rad cini kolegama i zestoko sam se borila da me ne uvuku. Trebalo je zivaca ali isplatilo se, vise me ne diraju. I dalje im nije jasno zasto sluzbeni lap top ne nosim kuci. Na sluzbeni telefon se javim jer sam potpisala tu obavezu ali samo da im kazem da nemam lap top sa sobom i ne mogu nista da uradim. Inace se prekovremeni rad dobro placa ali moje slobodno vreme nema cenu. Firma je drzavna tako da nisam trpela vece posledice, osim sto nisam dobila povisicu, a i ne treba mi.
  • Zoro Tarzan

    16.07.2021 10:11
    Po komentarima bi rekao čovek da su ovde sve neki napucani Robin Hudovi koji ladno kažu šefu da se je**. A u stvarnosti ako radiš u nekoj većoj banci i ne javiš se na telefon nedeljom popodne u ponedeljak te čeka ribanje i možda otkaz što nisi završio šefu neke prezentacije i izveštaje.
  • LoKaLnO TaNdRkAlO

    16.07.2021 09:29
    Kod mene se službeni telefon pali kad dođem na radno mesto i gasi kad odlazim kući. Za to vreme stoji ugašen na punjaču u firmi. Kad idem na godišnji uvalim ga kolegi da se javlja. Vikendom kad odmaram često je i privatni telefon ugašen. Kad nabijem slušalice na glavu da odmaram može da zvoni do besvesti, noću svi telefoni od 23h do 6h su na neuznemiravaj modu. Ja sam prijavljen i plaćen na 8 sati 5 dana u nedelji, van tog vremena me nema. Nikoga ne zanima sta radim, gde sam itd. Tako sam dogovorio kad sam sklapao ugovor.
    Ako bi nekom palo napamet u firmi da mi prekine godišnji odmor momentalno dajem otkaz. Inače ako neko ima obavezu da se javlja mimo radnog vremena to se plaća i zakonom je definisano koliko.
  • Komsha

    16.07.2021 07:57
    Moze da zvoni...
    Moze da zove do sutra :)
  • zx

    16.07.2021 07:32
    vreme
    Ne postoji zakon koji određuje da se javljate van radnog vremena
    To je ono..."zovem pa koga upecam... (bud,,,,)" da mi dođe da radi

    Sve posle radnog vremena se treba DEBELO naplatiti, kao u Švedskoj gde si nagrađen i to AKO hoćeš...
    200% na platu,što me uznemeiravaš pozivom + ostale stvari
    Kada bi to kod nas bilo, naplatilo bi se dosta
    Drugo je kod službi koje imaju dežurstva ali se to MORA naplatiti

    Mobilni izaziva zavisnost i posle bolesti...stres poziva? to sve treba naplatiti
    Nema zakonske osnove više od 8h....rada i biti na poslu...sve posle toga mora biti odmor
    ko ne poštuje, jednostavno nepustiti takve firme pa neka privatnik sam radi
  • Александар

    16.07.2021 06:55
    Ај немој...
    Чик се немој јавити...
  • Nenad

    16.07.2021 00:58
    Kome trebate posla radi, zna gde da vas nađe (gde ste dužni da budete) tokom radnog vremena. Van radnog vremena, treba se javiti na SLUŽBENI TELEFON (koji vam je dalo na korišćenje preduzeće), ukoliko ste ugovorom o radu ili aneksom ugovora definisali plaćanje/preraspodelu prekovremenog rada van radnog vremena, od kuće,... Ako gazdi/šefu treba savet putem telefona, vreme razgovora se tarifira kao prekovremeni rad (+20% na osnovicu, maks. 32 sata mesečno).... Sva pitanja mogu da se pravno urede, ali gazdama je u interesu da zloupotrebljavaju radnike (neplaćeni rad, van radnog mesta i radnog vremena), a (neki)zaposleni nemaju hrabrosti da odbiju, i nisu u poziciji da kažu gazdi j**e mi se za posao kod tebe, ako nećeš idem kod drugog gazde da radim, ili u inostranstvo. Drago mi je što u Srbiji ima sve manje stručnih i kvalitetnih radnika, moraće gazde da se bore da ih zadrže, što će neminovno dovesti do bolje pregovaračke pozicije za radnike (koji dobro znaju da rade svoj posao i donose profit).
  • Branko

    15.07.2021 23:37
    Jedna stvar su dezurni doktor, hirurg, vodoinstalater itd... a potpuno je druga stvar kada gazde ne postuju slobodno vreme, a dezurstvo to nije i uvek ga je bilo pa se nekada zvalo i pripravnost, svojih zaposlenih, pa ih zivkaju po ceo dan, najcesce da samo nesto jos pitaju, ali ima i kada im je nesto drugo hitno potrebno. Kod nas je uobicajeno da se to ne placa, to je za firmu, ali ima i uvek je bilo, mada nekada nesto redje, i mnogo drasticnijih slucajeva. Starijima je poznato i pamte zlouptrebe sluzbenih automobila, ali i sofera i ostalih nizih zaposlenika i cinovnika u raznim sluzbama. Sve u svemu, nista novo pod ovom kapom nebeskom.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna