Autor: Tanjug

Zabava
31.10.2023.
06:18
U Finskoj su prvi put pronađena dva nova retka minerala zemlje (REE) što bi mogao da bude podsticaj za snabdevanje Evrope kritičnim mineralima koji su neophodni za energetsku tranziciju.
  • valsinarB

    31.10.2023 21:36
    @Sanjika
    Probaću da pojasnim :)
    Zalena tranzicija - pojam koji verovatno označava prelazak sa automobila koji troše naftu (dizel i benzin) na automobile koji su pokretani električnom energijom.
    Magneti - između ostalog nalaze se u električnim motorima koji pokreću električne automobile. Pošto im je osnovna karakteristika da stvaraju magnetno polje i da za to ne treba uložiti energiju sa strane (čitaj, iz baterija) idealni su za primenu kod električnih automobila gde je baterija, bar za sada, malog kapaciteta. Cilj je se da se što više štedi energija koja je skladištena u baterijama kako bi auto mogao da pređe što više.
  • Sanjika

    31.10.2023 09:09
    Za autora(e)
    Magneti i zelena tranzicija? Molim objasnite.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna