Novosadski informativni portal 021

Život - Zdravlje

Ćelava glava štiti od raka

Iako je ćelavost u 30-oj veliki udarac za ego svakog muškarca, lekari tvrde da je to zapravo dobra stvar. Muškarci koji mladi počnu da gube kosu imaju 45 odsto manje šanse da obole od raka prostate.

"Manje je više"

Kad bi ljudi uzeli svaki dan 1 gram soli manje, jednu voćku ili povrće više i manje zasićenih masti, broj preuranjenih smrti smanjio bi se za više od 40 posto.

Opasni lek za dijabetes

Lek za dijabetes, Avandia, povezan je s velikim brojem srčanih udara, a proizvođač GlaxoSmithKline je godinama znao za te rizike, ali ih je krio od javnosti, pokazuje izveštaj odbora američkog Senata.

Kontracepcija za muškarce

Osamdeset britanskih parova testira kontracepciju namenjenu muškarcima, koja bi trebalo da žene osloboditi tereta i konačno omogući muškarcima da ravnopravno podele odgovornost s partnerkom.

Laseri umesto igala

Ubadanje iglama u akupunkturi moglo bi da bude zaboravljena metoda i da igle budu zamenjene laserima, koji su podjednako uspešni u terapiji, a manje bolni.

Sporije starenje uz riblje ulje

Naučnici smatraju da omega-tri masne kiseline u ribi mogu da pomognu ljudima koji imaju srčana oboljenja da duže žive, a sada su otkrili i zbog čega je to tako.

Ženski mozak traži više sna

Ženama treba 20 ili 30 minuta više sna, nego što treba prosečnom muškarcu. To je zbog ženskog ubrzanog mozga, koji može da obavlja više poslova istovremeno.

Kafa protiv tumora

Ukoliko pijete bar pet šolju kafe ili čaja na dan imate vrlo dobre šanse da izbegnete razvoj tumora mozga, pokazuje nova studija s londonskog Imperial koledža.

Nema leka za dugo sedenje

Dugo svakodnevno sedenje može značajno da poveća rizik od bolesti, čak i ako se posle dugog sedenja praktikuje umerena ili ozbiljnija fizička aktivnost.

Antidepresivi ne deluju uvek

Antidepresivi se uglavnom koriste za ublažavanje patnje. Međutim, posle ponovnog razmatranja ranijih studija, praksa prepisivanja antidepresiva mogla bi da bude promenjena.

Pregled oka sprečava demenciju

Naučnici su otkrili jednostavan i jeftin pregled oka koji omogućava da se demencija otkrije u samom začetku, čime bi se znatno povećale šanse za lečenje i zaustavljanje ove bolesti.