Novosadski informativni portal 021

Život - Zdravlje

Navala ambrozije

Na teritoriji Srbije povećana je koncentracija ambrozije koja od 24 alergene vrste korova ima najviše alergenih svojstava. Ova biljka se širi godine u godinu stvarajući tegobe osetljivim ljudima, saopšteno je iz Agencije za zaštitu životne sredine.

Hlađenjem na toplotni udar

Zbog pregrevanja organizma, ove tropske temperature mogu da izazovu i toplotni udar. Direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć Nenad Aracki kaže kako pregrejano telo treba što pre rashladiti.

Voće leči bolove i upale

Voće može da smanji bol pri upali i do 10 puta bolje nego aspirin ili ibuprofen. Ulje može da leči oštećenu hrskavicu zglobova smirujući upalni proces koji podstiče bolest.

Zagađenje smanjuje inteligenciju

Manji koeficijent inteligencije u ranom detinjstvu mogao bi da bude povezan sa izlaganjem zagađenom vazduhu pre samog rođenja, pokazala su istraživanja objavljena u jednoj američkoj studiji.

Prednosti i mane snimanja dojki

Sistematsko snimanje dojki je korisno, ali otkriva i mnoge tumore koji nikad ne bi izazvali simptome bolesti. Jedna od tri pacijentkinje s tumorom dojke ide na operaciju ili zračenje sasvim nepotrebno.

Putna apoteka

Letovanje, koje svi željno iščekujemo čitave godine, može da se pretvori u pravu noćnu moru. Zato se treba dobro pripremiti i poneti priručnu apoteku.

Sunce prži kožu

Iako je leto varljivo i vreme se menja i više puta dnevno, mnogi će ipak provesti vreme na plaži, a posledica toga može da bude i oguljena koža.

Treća ruka hirurga

Medicinska tehnologija svakodnevno napreduje i hirurzi bi uskoro mogli da dobiju i "treću ruku".

Grip otporan na lekove

Naučnici su otkrili slučaj svinjskog gripa A-H1N1 koji je otporan na jedan od dva glavna leka koji se koriste u suzbijanju širenja ove bolesti, javlja Glas Amerike.

Depresivne pubertetlije

Iznenađujuće veliki broj adolescenata, više od 15 odsto, misle da će umreti mladi, što mnoge od njih podstiče na uživanje droge, pokušaje samoubistva i druga rizična ponašanja, pokazuje istraživanje koje je obuhvatilo 20.000 dece u SAD.

Bolje zdravlje, veća plata

Neki poslodavci u SAD nude svojim zaposlenima finansijski podsticaj da ostanu zdravi, nastojeći tako da smanje troškove za zdravstvenu zaštitu i povećaju produktivnost.

"Tamiflu" dobar još dve godine

Lek "tamiflu" je bezbedan za korišćenje, iako mu je istekao rok trajanja. Izjava minsitra zdravlja Tomice Milosavljevića, da je produžen rok trajanja leka za dve godine, prilično je uzburkala laike, jer nikome nije bilo jasno kako lek može da se koristi toliko dugo nakon označenog perioda.

Šestina čovečanstva gladuje

Nikad sramotnije stanje u istoriji gladnih i sitih. Dok se s jedne strane borimo s epidemijom gojaznosti i celulitom, zabeležen je do sada najveći broj neuhranjenih i gladnih.

Ispitivanjem gena do leka protiv raka

Ispitivanje gena postaje važno sredstvo standardne medicinske nege, a možda najvažnija u traganju za savršenim lekom protiv određene vrste raka, javlja "Glas Amerike".

Telefoni dežurnih epidemiologa

Građani koji sumnjaju da imaju simptome novog gripa mogu da se jave dežurnim epidemilozima na teritoriji Srbije, na sledeće brojeve telefona:

Sunčanjem do vitamina D

I pored svih lekarskih upozorenja koliko je sunce veliki neprijatelj kože, njegovi zraci su neophodni za stvaranje vitamina D, čiji nedostatak može da izazove brojna oboljenja.

Hrabro u konflikt

Za konflikte ljudi okrivljuju nedostatak para, nečiji nezgodan karakter, probleme na poslu ili u porodici, pa čak i vrućinu. Šta god da ih izaziva, sukobi su česti u porodici, na poslu, među prijateljima.

Žene pate od depresije

U narednih 12 godina depresija će postati vodeći uzročnik smrti i onesposobljenosti među ženama, a posle kardiovaskularnih bolesti, drugi uzročnik smrti u celokupnoj populaciji, navode u Svetskoj zdravstvenoj organizaciji.