Razlog je - povećana koncentracija bakterije Bacillus cereus.
U uzorku mlevenog cimeta koji je, u okviru zvanične kontrole na tržištu Hrvatske uzet 8. oktobra, pronađeni su, kako se navodi na portalu RASFF, a prenosi
N1, patogeni mikroorganizmi – bakterija Bacillus cereus u koncentraciji od 4800 CFU/g, u odnosu na dozvoljenih 1000 CFU/g.
Proizvod je, navodi se, povučen sa tržišta.
Trovanje hranom koju uzrokuje bakterija Bacillus cereus može se, prema navodima sajta Stetoskop - javiti u dva oblika, u zavisnosti koji toksin deluje: dijarejalni toksin uzrokuje dijareju (proliv), a emetički toksin uzrokuje povraćanje.
Inače, kako se dodaje, spore bakterije Bacillus cereus nalaze se u prašini, na tlu, na površini voća i povrća.
"Mogu lako da kontaminiraju sirovu hranu i ako imaju dovoljno vremena i odgovarajuću temperaturu, razmnožiće se u velikom broju. Rizična hrana su pirinač, meso, mleko, krompir", navodi sajt.
Faktori koji najčešće dovode do širenja i razmnožavanja mikroorganizama u hrani su neodgovarajuća higijena ruku, površina i pribora za pripremu hrane, neprimerena termička obrada i čuvanje hrane.
OGLASI RADNO MESTO! Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
Komentari 11
Dragan
Sandra
Svakako je sva hrana puna raznih otrova.
Eon
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar