Odluku je donela Vlada Srbije kroz izmene Pravilnika o maksimalnim koncentracijama određenih kontaminenata u hrani, objavljene u Službenom glasniku.
Prema novim rokovima, tek od 2026. važiće evropski standard koji ograničava aflatoksin u sirovom i termički obrađenom mleku, kao i mleku namenjenom za preradu, na 0,05 mikrograma po kilogramu. Do tada ostaje na snazi znatno viša dozvoljena količina - 0,25 mikrograma, koja važi godinama unazad, piše
eKapija.
Tema aflatoksina često je u centru pažnje domaće javnosti još od 2013. godine, kada je izbila panika zbog povišenih nivoa u mleku. Od tada se gotovo svake godine otvara pitanje granica, njihovog usklađivanja sa EU standardima i održivosti za domaću proizvodnju.
Država već duže vreme najavljuje postepeno smanjivanje dozvoljenog nivoa, dok se proizvođači žale da bi nagla promena ugrozila veliki broj farmi zbog problema u ishrani stoke, naročito u godinama sa nepovoljnim klimatskim uslovima.
OGLASI RADNO MESTO! Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.
Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.
Komentari 1
I
Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.
Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.
Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.
Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.
Napiši komentar