FOTO: Kuća Rakije I VINA (KRIVINA) - umetnost uživanja u najboljim pićima

Kuća Rakije I VINA nalazi se na uglu Sremske i Maksima Gorkog - i baš na ovoj krivini u lokalu "Krivina" kreira se hedonizam.
FOTO: Kuća Rakije I VINA (KRIVINA) - umetnost uživanja u najboljim pićima
Foto: 021.rs (Nikola Rađenović)

U teoriji, hedonizam je način življenja zasnovan na kvalitetno provedenom svakom trenutku. Za mnoge, hedonizam predstavlja stil i sam smisao života.

U praksi, hedonizam se postiže boravkom u prijatnom ambijentu, dobrom društvu, uz čašu finih vina, rakija i drugih žestokih alkoholnih pica, uz lagani džez u pozadini.

Takvo iskustvo, po sopstvenom priznanju, donose u specijalizovanoj prodavnici vina, rakije i viskija sa barom za degustaciju - "KRIVINA" u Novom Sadu, čiji je naziv nastao skraćivanjem punog naziva "Kuće Rakije I VINA". 
 
Koncept ovog lokala, koji ovog meseca proslavlja godinu dana od otvaranja, jedinstven je u Srbiji. Pre svega, reč je o prodavnici u kojoj se može naći veliki izbor vina i spirita iz celog sveta, kao i određene ekskluzivne berbe i retka izdanja istih. Osim prodavnice, tu je i bar za degustaciju sa ciljem da se omogući posetiocima da isprobaju svako piće pre kupovine istog.
 
 
"Krivina" u svom asortimanu ima više od 500 vrsta vina, 100 vrsta spirita, više od 80 vrsta rakija, kao i ručno rađene čokolade premijum kvaliteta, kraft piva, poklon setove i opremu za duvanske proizvode. 
 
Svaki artikal u prodavnici temeljno je biran kroz određene faze selekcije, pre izlaganja na police. Da bi sastavili ovaj prestižni asortiman, tim koji vodi "Krivinu" obišao je mnoge vinarije i destilerije. Reč je o edukovanim profesionalcima - somelijerima, koji ipak kao svoju najveću prednost ističu to što su u ovom poslu strastveni.
 
Od retkih etiketa koje se mogu naći u "Krivini", izdvajaju se višestruko nagrađivani "Momentum 2017" vinarije Veritas ocenjen zlatom na prestižnom međunarodnom ocenjivanju vina u Londonu - Decanter, "Probus 2018" vinarije Mrđanin, ocenjen duplim zlatom na Balkanskom međunarodnom vinskom takmičenju - BIWC, koje je toliko retko da ne može više da se kupi ni u samoj vinariji, zatim "Merlo" vinarije Zvonko Bogdan koji je pravi raritet, "Rodoslov 2016" vinarije Aleksandrović, "Zlatni Tok 10", destilerije Tok  i mnoge druge. Tu je i ponuda ekskluzivnih vina iz celog sveta kojih je teško pronaći u asortimanima čak i u Parizu i Njujorku.
 
 
Ono po čemu se Kuća Rakije I VINA još izdvaja su i pristupačne cene, koje su u većini slučajeva iste kao i u vinarijama i destilerijama.
 
"Ne postoji jeftinije mesto u državi za konzumiranje ekskluzivnih pića",kažu u "Krivini".
 
Čitava ponuda dostupna je i za degustaciju u samom lokalu. Kako kažu u "Krivini", nema flaše koja ne može da se otvori ako gost želi da proba. Upola cene moguće je popiti i pola čaše, dok se ne odlučite za piće koje vam najviše odgovara. Lokal je opremljen i enomatima, uređajima za duže čuvanje vina, koji drže bocu zatvorenom kako ne bi došlo do kontakta s vazduhom. Zahvaljujući istom, ekskluzivna vina mogu se poručiti na čašu, što je za Srbiju jedinstven slučaj. 
 
 
Sve upotpunjuju i hedonistički duvanski proizvodi poreklom sa Kube ili Kariba, uz prateći program, odnosno kompletnu opremu za uživanje u cigarama. 
 
Posebnost "Krivine" prepoznao je i čuveni francuski restoranski vodič "Gault&Millau" koji je ovaj novosadski lokal uvrstio u najbolje među manje od 200 u Srbiji. U opisu francuskog vodiča ocenjuje se da je u "Krivini" sve, od usluge do ponude, podređeno užitku u pažljivo izabranom piću.
 
 
Može li se hedonizam naučiti?
 
U današnje užurbano vreme čini se da je hedonizam nepravedno gurnut u zapećak, u korist brzih života. 
 
U "Krivini" tvrde da hedonizam može da se nauči, pa zato nude edukacije iz ovog jedinstvenog filozofskog pristupa životu.
 
Svake srede se ovde organizuju degustacije i edukacije. Ponekad su "na tapetu" vina, ponekad rakije. Degustiraju se i džinovi sa različitim začinima, ali i viskiji, konjaci i rumovi uz odabrane cigare. 
Svako može da učestvuje, jer nije reč o profesionalnim degustacijama, već o neformalnim degustacijama edukativnog karaktera koje podstiču aktivno uključivanje i diskusiju o temi dekustacije.
 
 
Na primer, u zavisnosti od teme, posetioci isprobavaju obično šest različitih stilova jedne sorte vina, u prijatnom ambijentu. Edukovani somelijeri, brend ambasadori ili tehnolozi predstavljaju učesnicima kako se piće proizvodi, kako se pravilno ispija, koje note se osete, kakvi mirisi i ukusi, i ostale karakteristike. Uz pića, služi se i odgovarajuća hladna plata. 
 
Gosti imaju neko vreme da im se ukusi i utisci slegnu i da procene šta im se najviše sviđa. Nakon toga se sprovodi neformalno ocenjivanje, na obostranu korist i gostiju i lokala. Gosti shvate šta najviše vole da piju, a "Krivina" otkrije šta se krajnjim konzumentima najviše sviđa. 
 
Jednom do dva puta nedeljno organizuju se i muzički programi. Za potpun doživljaj i pravilan pristup hedonističkom iskustvu koje se ovde nudi, u lokalu se pre svega organizuju džez svirke. 
 
 
Degustacije u "Krivini" se zakazuju, a odabrane teme i termine možete pratiti na Instagram stranici. Sve važne informacije možete dobiti i na Fejsbuk stranici lokala, dok se novosti u vezi sa ponudom vina, cene i sve ostalo vezano za asortiman mogu pronaći na sajtu krivina.rs.
 
Teme i termin degustacija u "Krivini" prethodno se najavljuje nekoliko dana ranije na društvenim mrežama. Sve važne informacije možete dobiti na Instagram i Fejsbuk stranicama lokala, dok se novosti u vezi sa ponudom vina, cene i sve ostalo vezano za asortiman mogu pronaći na sajtu krivina.rs.
OGLASI RADNO MESTO!

Ukoliko imate potrebu za radnom snagom nudimo vam mogućnost da na jednostavan način oglasite poziciju za posao.

Radno mesto možete oglasiti u odeljku Oglasi za posao ili jednostavno klikom na ovu poruku.

Ostalo iz kategorije Novi Sad - Vesti