Nuklearne rakete: Kako će Rusija reagovati na nove američke projektile u Evropi

Rusija će reagovati „u istom maniru" ako rakete budu postavljene u Evropi, rekao je Putin.

 

Nato
Reuters
NATO u četvrtak počinje svoju najveću vojnu vežbu još od Hladnog rata

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin upozorio je da će Rusija reagovati „u istom maniru" ako se u Evropi postave novi američki nuklearni projektili.

Putin je rekao da će sve evropske zemlje u kojima će biti američke rakete biti ugrožene ruskim zabranama.

Nato je saopštio da je malo verovatno da će u Evropu raspoređivati više nuklearnog oružja, ukoliko bi sporazum o kontroli naoružanja između Kolumbije i Moskve propao.

Sjedinjene Države kažu da je Rusija prekršila sporazum o nuklearnim snagama (INF) iz 1987. godine.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg složio se da je Rusija verovatno prekršila sporazum. On je rekao da NATO nije tražio sukob, ali je bio spreman da brani sve saveznike protiv bilo kakve pretnje.

NATO u četvrtak počinje svoju najveću vojnu vežbu još od Hladnog rata. Operacija predstavlja simulaciju invazije na Norvešku i uključiće svih 29 članova, kao i Finsku i Švedsku.

Šta je rekao Putin?

Rekao je da je „vrlo opasno" da se naruši globalni sistem kontrole naoružanja i dodao: „Onda ništa ne bi bilo osim trke u naoružanju".

Odgovor Rusije bio bi „vrlo brz i efikasan", rekao je on.

„Ako SAD se sad izvuku iz INF sporazuma, onda je najvažnije pitanje šta će raditi sa projektilima koji će se ponovo pojaviti", rekao je on, govoreći na konferenciji za novinare nakon razgovora sa premijerom Italije.

„Ako se rekete isporučuju u Evropu, naravno da ćemo morati da reagujemo u istom maniru, a evropske zemlje koje se slažu s tim - ako dođe do ovoga - treba da shvate da će njihova teritorija biti ugrožena", dodao je on.

Putin je dodao da je Rusija zabrinuta zbog činjenice da su SAD već odustale od sporazuma o borbi protiv rafalnog naoružanja (ABM).

Dodao je da je budućnost sporazuma o smanjenju nuklearnog naoružanja - nejasna.

Zašto je ugovor važan za Evropu?

Potpisan od strane SAD-a i SSSR-a 1987. godine, INF ugovor zabranjuje sve nuklearne rakete sa kratkim i srednjim rasponom, izuzev oružja lansiranog naoružanjem.

Mesto na kome bi SAD i Rusija verovatno koristile takve rakete jeste Evropa.

Zbog toga je pretnja predsednika Donalda Trampa za povlačenje dovela do zabrinutosti da bi kolaps INF sporazuma značio stavljanje novih projektila na Stari kontinent.

Za šta optužuju Rusiju?

SAD insistiraju da Rusija ima nov projektil srednjeg dometa koji se zove Novator 9M729 - poznat NATO-u kao SSC-8.

 

ruski projektil
EPA
Mesto na kome bi SAD i Rusija verovatno koristile rakete ovog tipa jeste Evropa

 

Projekat bi značio kršenje INF sporazuma i omogućio Rusiji da pokrene konvencionalni ili nuklearni udar u zemljama NATO-a u vrlo kratkom roku.

Predsednik Tramp rekao je da SAD neće dozvoliti Rusiji da „istupa i koristi oružje [dok] nama to ne dozvoljava".

Rusija je malo rekla o svom novom projektilu, osim što je porekla da je to kršenje sporazuma.

Šta je rekao NATO?

Stoltenberg je rekao da je NATO podržao kritike Vašingtona o Moskvi, dodajući da su takvi sporazumi funkcionišu jedino ako se pridržavaju obe strane.

„Nemamo efektivan INF ugovor ako ga samo jedna strana poštuje", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare.

„To je glavni problem", rekao je. „Svi saveznici su čvrsti pri stavu da smo zabrinuti za novi projektil i da je najpouzdanije objašnjenje da Rusija krši INF ugovor.

„Ali vi takođe shvatate da ovo nije nešto što može da se nastavi jer sporazum ne funkcioniše, ako ga jedna strana poštuje samo".

  • redov

    25.10.2018 11:41
    idemoooo
    Pre počne , pre se završi....živele pečurke , makar bile i nuklearne.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC