Bregzit: Mej pred poslanicima brani dogovor

Ministri u vladi su podržali dogovor - ali su članovi Konzervativne stranke, koji podržavaju Bregzit, izrazili neslaganje.
Tereza Mej ispred kabineta premijera
Getty Images
Premijerka Tereza Mej brani Bregzit dogovor pred poslanicima i protivnicima u svojoj partiji

Tereza Mej će odgovarati na pitanja poslanika u britanskom parlamentu u vezi sa dogovorom za Bregzit koji su postigle Velika Britanija i Evropska unija.

Posle petočasovnog sastanka vlade, kabinet je odlučio da prihvati dogovor, iako mu se nekoliko ministara usprotivilo.

Protiv ovog dogovora su mnogi članovi Konzervativne stranke, koji podržavaju Bregzit i Demokratske unionističke partije (DUP), što nagoveštava da je moguće glasanje o poverenju vladi Tereze Mej.

Laburistička stranka će objaviti tokom dana da li će prihvatiti dogovor ili ne.

Međutim, lider ove partije Džeremi Korbin je rekao da ne veruje da je ovaj dogovor - predstavljen u dokumentu od 585 strana, u nacionalnom interesu.

Mej će se obratiti predstavnicima donjeg doma parlamenta danas.

Mej se posle sastanka sa svojim ministrima, obratila javnosti i rekla da ovaj dogovor omogućava Velikoj Britaniji kontrolu granica, donošenja zakona i raspolaganja budžetom, kao da će time biti zaštićeni poslovi i investicije.

Šta kaže Evropska Unija?

Glavni pregovarač Evropske unije Mišel Barnije rekao je da je došlo do „odlučnog" napretka u pregovorima o izlasku Velike Britanije iz EU.

O dokumentu na 585 strana, koji je objavljen u sredu, Barnije kaže da predstavlja „ključni korak u zaključivanju ovih pregovora".

Sada lideri EU treba da odobre ovaj dogovor.

Mišel Barnije, glavni pregovarač EU za Bregzit
EPA
Mišel Barnije, glavni pregovarač EU za Bregzit

Barnije će se sastati s predsednikom Saveta Evropske unije Donaldom Tuskom u petak ujutru.

Očekuje se da će njih dvojica zakazati samit EU na kome lideri Unije treba da se izjasne o ovom dogovoru.

Zatim će Barnije otići u Strasburg kako bi objasnio detalje dogovora evropskim parlamentarcima.

Šta je dogovoreno?

Nacrt ugovora o povlačenju, koji je sastavljen uz izjavu o budućim odnosima sa EU, ima 585 stranica.

Dogovorom se garantuju prava stanovnika EU u Britaniji i Britanaca u EU, kojima se omogućava boravak, rad i obrazovanje.

Predložen je prelazni period od 21 mesec nakon izlaska Velike Britanije 29. marta 2019. godine i navedeni detalji o takozvanom „računu za raskid" od 39 milijardi funti.

Najproblematičniji deo dogovora je „bekstop" za Severnu Irsku, koji treba da garantuje da fizičke provere neće biti ponovo uvedene na granici sa Irskom Republikom, u slučaju da EU i Velika Britanija ne usaglase sporazum o budućim trgovinskim odnosima.

Ovo se pokazalo kao najsporniji deo pregovora o povlačenju, uz zabrinutost Konzervativne partije i DUP-a o tome kako će to funkcionisati.

Cilj„bekstopa" u okviru dogovorenog nacrta jeste da izbegne povratak na „tešku granicu" sa Republikom Irskom, zadržavajući Britaniju u celosti usklađenu sa carinskom unijom EU tokom ograničenog vremenskog perioda.

Međutim, neki pobornici Bregzita smatraju da će to zadržati Britaniju unutar trgovinskih pravila EU godinama.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC