Nova Mikelanđelova dela otkrivena uz pomoć trbušnjaka

Potvrda da su bronzane skulpture zaista Mikelanđelove može povećati njihovu cenu za stotine miliona evra.

Trbušnjaci uklesani u dve bronzane statue pomogle su istraživačima da otkriju poreklo umetničkog dela - radi se o jedine dve poznate bronzane statue Mikelanđela.

Svetski tim stručnjaka okupljenih na Univerzitetu Kembridž potvrdio je da se radi o Mikelanđelovim delima nakon četiri godine istraživanja.

Statue visoke jedan metar prikazuju mišićave muškarce koji jašu pantere.

Aukcijska kuća Sotebi iz Londona je 2002. godine prodala statuu za oko 2 miliona evra. Međutim, ukoliko se prihvate dokazi da se radi o Mikelanđelovom delu, vrednost umetnina će znatno porasti.

Delo Leonarda Da Vinčija „Spasitelj sveta" prodato je za oko 500 miliona evra.

Više od milion funti za sliku nestalu usred aukcije

Nova Trampova slika na zidu Bele kuće

Ogromni mišići

Veruje se da su statue nastale nakon što je Mikelanđelo završio „Davida", remek-delo od mermera, a pre nego što je počeo da slika plafon Sikstinske kapele između 1508. i 1512. godine.

Doktorka Viktorija Averi iz muzeja Ficvilijam objašnjava da je Mikelanđeo stvarao dela koja imaju specifična anatomska obeležja.

Jedno od tih obeležja je i „traka vlaknastog tkiva koje šest trbušnjaka pretvara u osam ili deset".

Bronzane skulpure, moguće da su rad Mikelanđela, Ficvilijam muzej, Kembridž
PA
Na ovim statuma postoje detalji koji su specifični za Mikelanđelov rad

U 19. veku se smatralo da ove bronzane skulpture zaista pripadaju maestru renesanse, ali ta teorija je pobijena i pripisane su holandskom skulptoru Vilijemu Daniels van Tetrodu.

Do 2014. godine, Pol Joanides sa Kembridža uspeo je da poveže dela sa malim detaljem iz kopija Mikelanđelovih nacrta iz 16. veka - koji su čuvani u muzeju Fabre u Montpeljeu u Francuskoj.

Ctručnjaci muzeja Ficvilijam su u februaru 2015. godine predstavili ovaj slučaj - prema kome se dela pripisuju Mikelanđelu - i to zasnovali na istorijskim, tehničkim i anatomskim dokazima.

Dr Averi je proučavala 30 pisama koje je umetnik slao porodici u vreme rada na bronzanoj statui pape Julija drugog u Bolonji.

Kako kaže, pisao je o „iskušenjima umetnika koji uči dok radi" i da bi mu pravljenje manjih bronzanih skulptura bilo „blago olakšanje".

Pisma pokazuju da je umetnik bio uključen u sve faze rada na skulpturama, ne samo da je radio na originalnim modelima već je, prema istraživačima, pripremao kalupe i završne radove.

Rotšildove bronze
Steve Parsons/PA
Ukoliko se statue pripišu Mikelanđelu dostići će mnogo veću vrednost od 1.8 miliona funti koliko su vredele na prošloj aukciji

Naučnici u Švajcarskoj koristili su neutronsku analizu kako bi utvrdili da dela datiraju iz ere Mikelanđela, dok je profesor Peter Abrahams - koji se bavi kliničkom anatomijom na univerzitetu Varvik - pronašao da skulture sadrže neke od anatomskih osobenosti umetnika, poput prostora između prstiju na nogama, osam trbušnjaka, ispupčenih butina i mišićavosti mladića.

Dr Averi kaže: „Znamo da javnost može da bude cinična kada nemate dokumentovane dokaze, ali će radije verovati nauci.

„U pitanju je autentični Mikelanđelov rad iz vremena kada je bio na vrhuncu kreativnosti, kada je želeo da nadmaši savremenike i ovlada svim medijumima u širokim razmerama."

Nikakva papirologija o skulpturama ne postoji pre 1878. godine kada ih je dinastija Rotšild otkupila od plemićke porodice iz Venecije za između 250 i 300 hiljada franaka.

Danas pripadaju privatnim vlasnicima iz Londona ali očekuje se da će ih pozajmljivati muzejima širom zemlje.

Mikelanđelov David
Maurizio Gambanini/PA
Veruje se da je Mikelanđelo napravio bronzane figure nakon što je napravio Davida od mermera
Sikstinska kapela
Albert Nieboer/PA
... i pre nego što je naslikao plafon Sikstinske kapele.

Ostale poznate Mikelanđelove skulpture - uključujući i statuu pape - otopljene su da bi se od njih napravili topovi i oružje tokom Francuske revoluce, kaže dr Averi.

„Do sada je ovaj značajan deo njegove karijere bio zanemaren", dodaje ona.

„Znamo da je bio veliki umetnik ali ove četiri godine godine rade dokazale su da je pomerao granice i zasukao rukave.

„Dok su se umetnici stidljivo sklanjali od ovog alhemičnog materijala, on ga je prihvatio kao niko iz te generacije.

„Skulpture dodaju novi sjaj ovom velikom kreativnom geniju."

Ovo istraživanje je predmet nove knjige „Mikelanđelo: Skulpture od bronze", koja se bavi njegovom relativno nedokumentovanom karijerom skulptora.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC