Makron: Evropa mora da se ujedini kako bi sprečila "globalni haos“

Francuski predsednik je rekao nemačkoj kancelarki da je Evropa na prekretnici i pozvao na bolju saradnju zemalja EU.

 

Francuski predsednik Emanuel Makron
Getty Images
Francuski predsednik je govorio na obeležavanju Volkstrauertag, nemačkog Dana žalosti za žrtve rata.

 

Makron se nalazi u Berlinu povodom obeležavanja Dana žalosti za žrtve rata.

U govoru u nemačkom parlamentu, Makron je istakao da Evropa „ne sme da postane igralište velikih sila".

Makron želi bolje integrisanu EU, sa zajedničkim budžetom za evrozonu.

Takođe želi podršku Nemačke za Evropsku vojsku, za koju smatra da bi smanjila zavisnost od Sjedinjenih država, kao i novi porez za internet i tehnološke gigante.

Nemačka kancelarka Angela Merkel je podržala neke od ovih ideja, ali ostale se u Berlinu smatraju kontroverznim.

„Naša prava snaga leži u jedinstvu"

Lider Francuske je govorio o nacionalističkim grupama „koje ne služi sećanje" i pozvao progresivne snage da se ujedine u neizvesnim vremenima.

„Postoji previše struja koje žele da nas razdvoje, da se umešaju u javne rasprave, napadaju liberalnu demokratiju i pokušaju da nas zavade", rekao je."I u ovom svetskom poretku, koji moramo da shvatimo jako ozbiljno, naša snaga - prava snaga - leži u jedinstvu."

Makron je prošle nedelje indirektno kritikovao američkog predsednika Donalda Trampa, kada je prilikom obeležavanja sto godina od primirja u Prvom svetskom ratu u Parizu nacionalizam nazvao „izdajom patriotizma".

Francuski predsednik je istakao da jedinstvo može da deluje „zastrašujuće" i da bi to značilo da zemlje moraju da udruže budžete i donose zajedničke odluke - ali je zatim upitao: „ Da li je bolje ostati u zastoju?".

Lideri Francuske i Nemačke sastali su se nakon Makronovog govora i trebalo bi da razgovaraju o migracijama, saradnji u oblasti bezbednosti i oblicima poreza za digitalne kompanije.

Očekuje se da Francuska i Nemačka otkriju planove o zajedničkom budžetu Evrozone.

„Jasno ste, tokom impresivnog govora, istakli koliko su nemačko-francusko prijateljstvo i saradnja važni i kakvu ulogu imaju u evropskom kontekstu", rekla je Merkel Makronu.

„Rekli ste da smo na prekretnici... i tako i ja vidim stvari. Mi koji smo rođeni posle rata smo odgovorni za lekcije koje smo naučili."

Merkel, koja je 13 godina bila na čelu Nemačke, nedavno je najavila da neće ponovo predvoditi stranku.

Planira da odsluži četvrti kancelarski mandat, koji ističe 2021. godine, ali neki komentatori veruju da bi sukobi unutar njene partije ili vladajuće koalicije mogli da dovedu do ranijeg povlačenja. Francuski predsednik Emanuel Makron je pozvao na zbližavanje odnosa između Nemačke i Francuske, rekavši da Evropa „ima odgovornost da spreči da svet da sklizne u haos".

  • @'tako'e'

    19.11.2018 11:54
    nemoj da se plasis
  • 'tako'e'

    19.11.2018 10:10
    'Odlicna' ideja, Malecki: stvoriti evorpsku vojsku, koju ce finansirati gradjani EU, pa ce tom vojskom da krene protiv suverenih clanica - zemalja-nacija - koje se ne povinuju diktatu Nemacke....
    Obaska da je EU stvorena da bi se sprecila domniacija Nemacke...
    #haostiuglavi

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC