Šef britanske tajne službe MI6 uputio upozorenje Rusiji

Šef MI6 poručio Rusiji da "ne potcenjuje" britanske kontraobaveštajce.
Aleks Janger, šef MI6
Reuters
Aleks Janger ima poruku za Moskvu

Šef britanske tajne službe poznate kao MI6 je u retkom javnom govoru upozorio Rusiju da „ne potcenjuje naše mogućnosti".

Aleks Janger je istom prilikom objasnio kako je MI6 otkrio vinovnike trovanja „novičokom" u Salzburiju.

Upozorio je da protivnici Britanije smatraju da su u „trajnom sukobu" sa njegovom zemljom.

A govorio je i o potrebi za „četvrtom generacijom špijunaže" koja bi objedinila veštine operativaca i tehnološke inovacije.

Janger je u govoru na Univerzitetu Sent Endrjus podstrakao studente da razmisle da se pridruže MI6, uz reči da odbrana od neprijatelja koji koriste nove tehnologije kako bi prodrli u britanske institucije zahteva „što više diverziteta i angažovanja mladih".

U svom drugom javnom govoru otkad je pre četiri godine imenovan, Janger je naglasio važnost jačanja bezbednosnih veza u Evropi.

'Aktivna' pretnja

Šef špijuna, koga prema tradiciji oslovljavaju sa „Ce" (prema početnom slovu engleske reči control) je rekao da je je njegova služba, često u saradnji sa evropskim saveznicima, osujetila mnoge napade Islamske države planirane u inostranstvu.

Britanski obaveštajci dali su „važan doprinos" naporima evropskih zemanja, a naročito Nemačke i Francuske da spreče terorističke napade na svom tlu ili na svoje državljane, rekao je on.

Šef MI6 Aleks Janger
Foreign and Commonwealth Office
Aleks Janger: „Trebaju nam špijuni četvrte generacije".

Sem toga je govorio o protivnicima koji smatraju da su „u stanju neprekidnog sukoba" sa Velikom Britanijom.

Jang je upozorio Rusiju „ili bilo koju drugu zemlju koja namerava da sabotira naš način života, da ne potcenjuju našu odlučnost i naše mogućnosti, kao ni naše saveznike".

Trovanje ruskog špijuna: šta dosad znamo

NATO proteruje ruske članove misije

Proterivanje ruskih obaveštajaca iz nakon trovanja u Salzburiju je značajno oštetilo ruske obaveštajne kapacitete, kazao je on.

Jangov govor održan je u vreme povišene napetosti između Londona i Moskve. Ministar odbrane Gevin Vilijamson je u subotu, nakon što je ruska televizijska ekipa izazvala uzbunu u vojnoj bazi u Britaniji, pozvao građane da prijave sumnjive aktivnosti u blizini vojnih objekata.

Ranije je šef državne prislušne službe Džeremi Fleming izjavio da Moskva, nakon trovanja u Salzburiju, predstavlja „stvarnu" i „aktivnu" pretnju međunarodnoj zajednicu. Rusija tvrdi da nije umešana.

  • pera

    03.12.2018 17:38
    ..
    Rusija nije umesana u trovanje ko sto Srbija nije bila umesana u rat u Bosni.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?