Soros seli Centralno-evropski univerzitet iz Budimpešte

Univerzitet koji je osnovao Džordž Soros, seli se iz Budimpešte u Beč posle neuspelih pregovora sa mađarskom vladom.
protest ispred CEU
Reuters
Univerzitet tvrdi da je proteran iz Mađarske

Centralno-evropski univerzitet (CEU) u Mađarskoj saopštio je da je „proteran" iz baze u Budimpešti, nakon što je ovog vikenda istekao rok za postizanje dogovora sa vladom o nastavku rada.

„Ne možemo više da radimo kao slobodna institucija u gradu i državi koju zovemo domovinom", kaže rektor Univerziteta, Majkl Ignjatijef.

Opisuje to kao „tragičan i ozbiljan napad na akademske slobode u srcu Evrope".

Mađarska vlada odbacuje tvrdnje da je reč o ugroženosti akademskih sloboda - tvrdeći da se univerzitet ne pridržava propisa o visokom obrazovanju.

Univerzitet, čiji je osnivač Džordž Soros, sada će većinu kurseva preseliti u Beč.

Ignjatijef kaže da je „bez presedana" da jedan univerzitet akreditovan u Sjedinjenim Državama, bude „prisiljen da ode iz zemlje saveznice NATO-a".

„Evropska institucija je izbačena iz zemlje članice Evropske unije", dodaje.

„Evropa je osramoćena"

Dvojica američkih senatora, govoreći u ime američke Komisije za bezbednost i saradnju u Evropi, saopštila su da osuđuju preseljenje univerziteta.

https://twitter.com/guyverhofstadt/status/1068508325187325952

„Iako je CEU ispunio sve uslove koji su mu postavljeni, mađarska vlada nije dala pozitivan odgovor ni na jedno pitanje", kažu republikanski senator Rodžer Viker i demokrata Ben Kardin.

Gi Verhofstat, vodeći poslanih u Evropskom parlamentu i premijer Belgije, na Tviteru je napisao da je „Evropa osramoćena prvim prisilnim zatvaranjem univerziteta u jednoj demokratskoj evrpopskoj zemlji nakon Drugog svetskog rata".

Univezrtitet koji je osnovan 1991. godine je bio u dugotrajnom sporu sa vlastima u Mađarskoj.

protest o akademskim slobodama
Getty Images
Za vikend je istekla poslednja šansa

Da bi nastavio sa školovanjem studenata u Mađarskoj, univerzitet je trebalo da prihvati nove propise za rad, kao institucija koja je registrovana i u Mađarskoj i SAD.

Centralno-evropski univerzitet, koga podržava Evropska Komisija, američka vlada, akademici i dobitnici Nobelovih nagrada iz celog sveta, ima 1,400 postdiplomaca iz više od 100 zemalja koji se visoko kotiraju na svetskim tabelama univerzitetskih liga.

Vlada Viktora Orbana je u aprilu 2017. godine menjala Zakon o visokom obrazovanju na način koji gotovo da onemogućuje delovanje CEU.

Činilo se da je pre više od godinu dana u pregovorima sa Vašingtonom postignut dogovor. Međutim, nikakvi dogovori nisu potpisani, što znači da CEU od nove godine neće moći da upisuje nove studente u Mađarskoj.

U svakom slučaju, CEU je postao simbol borbe između liberala i nacionalističkih populista u Mađarskoj.

Sorosov univerzitet"

U pozadini se vodi mnogo ozbiljnija kulturna i politička borba, većim delom usmerena na samog Sorosa.

Majkl Ignjatief
Reuters
Ignjatijef tvrdi da se radi o ugrožavanju akademskih sloboda

Soros je često meta napada nacionalističke vlade Viktora Orbana, koja ga optužuje da se zalaže za masovnu imigraciju i naziva ga globalistom koji će potkopati kulturu i identitet zemlje.

Mađarska vlada tvrdi da je univerzitet sam kriv za krizu, zato što se ne pridržava propisa o visokom obrazovanju.

Portparol je potvrdio da je uprava univerziteta sama odabrala da napusti Mađarsku.

Politička gungula"

Mađarske vlasti su kritikovale tvrdnje o ugroženosti akademske slobode.

Ministar inostranih poslova rekao je da „Sorosov univerzitet ne traga za rešenjem, već samo želi da izazove političku gungulu".

Univerzitet je, pak, optužio mađarsku vladu da nema nameru da potpiše sporazum dogovoren nakon posredovanja Sjedinjenih Država. Univerzitetske vlasti kažu da će radije otići u „izgnanstvo".

CEU će i dalje zadržati univerzitetsku zgradu u Budimpešti, a studenti koji već studiraju u Mađarskoj moći će tamo i da završe studije.

  • Mare

    04.12.2018 18:30
    @Serbian in hungary
    Na CEU 80% studenata su strancni i to oni iz istocnog bloka (po njihovim podacima). Dosta je bilo njih iz SRB, dolaze sa sumnjivim dipomama iz USA i to je bilo uvek probelmaticno (jer su USA sredili akreditaciju samo za osnovne studije, a izdavali su diplome i za postdiplomske), nego ni jedna vlada nije smela da se suprostavi ljudima iz fondacije berzanskog spekulanta.
  • Serbian in hungary

    04.12.2018 11:34
    Vrlo zanimljivo da su ovde sve neki vrsni poznavaoci prilika na tamo nekom univerzitetu u budimpesti, prosto je interesantno kako je to bitna tema pa je toliko ljudi upuceno u detalje. Evo jos par detalja vezanih za ovaj slucaj koje vrsni poznavaoci ne pominju: orban i jos nekolicina njih su primali stipendije tog istog univerziteta, a sto se akreditacije tice to nije nikakav problem bio ni tad ni, a ni kasnije, sve dok se orban nije setio da od sorsa napravi neprijatelja i protera fakultet iz madjarske, menjajuci zakon o akreditaciji prosle godine. Nema orban kosovo, hrvate, ruse i amerikance kao sto ih ima srbin, pa mora ponekad da nalazi nove neprijatelje, pogotovo sad kad zbog migranata mora da gaji dobre odnose sa srbijom.
  • Nemanja

    04.12.2018 07:19
    @Servia

    Imamo upravo takvu 'političku elitu' kao što je Orban, samo sa manje prostora za ku*čenje.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?