Kapitol hil: Tramp odao počast Bušu starijem

Tramp je kratko obišao salu u kojoj se odaje počast preminulom američkom predsedniku do sahrane u sredu.
Donald i Melanija Tramp
AFP
Donald i Melanija Tramp odali su poštu Džordžu Bušu

Američki predsednik Donald Tramp i njegova supruga Melanija odali su počast preminulom bivšem predsedniku Džordžu Bušu starijem.

Tramp je kratko obišao salu u kojoj se odaje počast preminulom američkom predsedniku do sahrane u sredu.

Predsednik SAD je ranije bio u sukobu sa porodicom Buš, ali će ipak prisustvovati sahrani.

Buš stariji, koji je umro u petak u 94. godini, biće sahranjen na porodičnom imanju, pored supruge Barbare.

Njegov kovčeg je dopremljen iz Teksasa američkim predsedničkim avionom i postavljen u dvoranu uz salutiranje i tradicionalno ispaljivanje salve 21 metaka.

Buš stariji, 41. američki predsednik između 1989. i 1993. godine, lečio se od Parkinsonove bolesti. U aprilu je primljen je u bolnicu zbog infekcije krvi.

Bio je pilot tokom Drugog svetskog rata, šef CIA i potpredsednik Ronalda Regana, pre nego što je izabran za predsednika 1988. godine.


Produženo salutiranje

Entoni Cuker, Kapitol Hil, BBC reporter iz Severne Amerike

Tri sata nakon što su se okupili zvaničnici, visoki politički predstavnici, porodica i prijatelji da odaju počast predsedniku Džordžu Bušu starijem, stigli su i sadašnji predsednik i prva dama SAD.

OD Bele kuće je niz Aveniju Pensilvanija potrebno samo nekoliko minuta vožnje do Kapitol hila. Dvorana je u tom trenutku, oko 20:30 uveče po lokalnom vremenu, bila relativno prazna.

Predsednik je dugo salutirao, a prva dama je stavila ruku na srce. Jedini zvuk u masivnoj mermernoj prostoriji - gde je stajalo 32 ljudi, među kojima i 12 bivših predsednika - bilo je neprestano zujanje televizijskih kamera.

Zatim su se Donald i Melanija Tramp okrenuli i otišli. Sve u svemu, predsednik je bio van Bele kuće manje od pola sata. Nije davao izjave za medije.


Javnost će moći da oda poštu Bušu starijem do srede, kada će biti održana posmrtna služba u Nacionalnoj katedrali.

Tramp će prisustvovati službi sa suprugom Melanijom, ali neće držati govor.

Prema knjizi Marka Apdegruva Poslednji republikanac objavljenoj prošle godine, Buš stariji je glasao za Trampovu protivnicu Hilari Klinton na predsedničkim izborima. Navodno je Buš stariji nazvao Trampa - hvalisavcem.

Njegov sin, Džordž Buš mlađi, brinuo je da bi mogao da bude poslednji republikanski predsednik, iako je Tramp uveliko bio u predsedničkoj kampanji, piše u knjizi.

Ceremonijalna služba je održana u dvorani Kapitola posle dopremanja kovčega, uz prisustvo vojske i marinca. Džordž Buš mlađi je prisustvovao službi i bio vidno potresen.

Govor je držao predsedavajući Parlamenta Pol Rajan, koji je rekao:

„Ovde leži veliki čovek", dodajući da „niko nije bolje uskladio radost i dužnost života".

Rajan je rekao da je Buš bio „sjajan lider i dobar čovek, nežna duša koja je donosila čvrste odluke".

Lider većine u Senatu Mič Makonel je rekao: „Tokom Hladnog rata i raspada Sovjetskog Saveza, on nas je vodio. Kada je bilo potrebno da se odbrani vladavina prava u Persijskom zalivu, on nas je vodio."

Potpredsednik Majk Pens je rekao da je Buš bio „ljubazan prema svima koji su ga upoznali".

Tokom odavanja počasti predsedniku Bušu, njegov odani pas Suli ležao je pored kovčega.

Bušov portparol, Džimi Mekgrat, na Tviteru je okačio fotografiju Sulija pored kovčega, uz reči: „Misija okončana".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC