Žuti prsluci: Za šta služe u Srbiji

U Francuskoj - simbol protesta, u Srbiji - nešto sasvim drugačije. Mnogo tradicionalnije.
Engleska, trougao i prsluk
Getty Images
Deo obavezne automobilske opreme postao je deo obavezne - protestne opreme

Žuti prsluci naspram policijske uniforme - obavezna dodatna oprema na francuskim ulicama postala je simbol protesta protiv povećanih akciza za gorivo.

Francuski vozači iskoristili su ono što obavezno imaju da postanu i vizuelno prepoznatljivi, pa su se na ulicama nalazile i stotine hiljada žutih prsluka.

Iako je svetloodbojni prsluk deo opreme i vozača u Srbiji, za sada nije korišćen na protestima, već je njegova upotreba ostala - tradicionalna.

Sem vozača, koje na to obavezuje zakon, žute prsluke nosili su i kontrolori BusPlus sistema gradskog prevoza u Beogradu, radnici na obezbeđenju javnih manifestacija.

Vidljivost tako postiže i osoblje aerodroma na pistama, pa i piloti prilikom kontrole aviona pre poletanja.

Opozicija u Srbiji i Crnoj Gori najavila je mogućnost korišćenja ovog rekvizita u svojim protestima narednih dana.

Francuska ukida povećanje taksi na gorivo

Podgorica, 24. oktobar 2018.
BBC
Zemaljsko osoblje Aerodroma Podgorica nosi žute prsluke prilikom prihvata aviona

Žuti prsluk na srpskim drumovima

Žuti prsluk je obavezni deo dodatne opreme za svaki automobil.

Dolazi najčešće zajedno sa paketom prve pomoći, ali se preporučuje da se drži u kabini automobila - dostupan vozaču, a ne u gepeku.

U Agenciji za bezbednost saobraćaja navode da se korišćenjem prsluka povećava uočljivost učesnika u saobraćaju u noćnim uslovima.

Pravilo ko mora da ga poseduje je jednostavno: „Kada vozilo učestvuje u saobraćaju na putu, u putničkom, teretnom vozilu i autobusu se mora nalaziti odgovarajući svetloodbojni prsluk", odgovaraju za BBC na srpskom u Agenciji.

Navode i da je kazna za neposedovanje prsluka tri hiljade dinara, a za njegovo nekorišćenje od tri do pet hiljada dinara.

Bordo, 14. novembar 2018.
GEORGES GOBET/AFP/Getty Images
Prsluk vozaču stalno mora biti dostupan - i to ne zbog protesta

Zakon o bezbednosti saobraćaja definiše i situacije kada je prsluk obavezno nositi:

  • Vozač, odnosno druga lica iz vozila koje je prinuđeno da se zaustavi na kolovozu ili delu puta, dužni su da nose svetloodbojni prsluk, osim drugih lica iz vozila javnog prevoza putnika;
  • Prilikom kretanja noću i u uslovima smanjene vidljivosti:1) pešak koji na kolovozu vuče ili gura ručna kolica mora da nosi svetloodbojni prsluk ili na levoj strani kolica drži upaljeno najmanje jedno belo ili žuto svetlo koje mora biti uočljivo sa prednje i zadnje strane, osim kada je ulično osvetljenje takvo da su pešak i kolica dovoljno vidljivi;2) pešaci koji se kreću po kolovozu u organizovanoj koloni, osim pogrebnih ili odobrenih povorki, vojnih ili policijskih jedinica, dužni su da nose svetloodbojni prsluk ili napred drže upaljeno najmanje jedno belo ili žuto svetlo, a na zadnjoj strani svetlo crvene boje;3) vodiči i goniči životinja, kada se kreću po kolovozu van naselja, moraju da nose svetloodbojni prsluk.
  • Vozač koji je zbog neispravnosti na vozilu ili iz drugih razloga prinuđen da zaustavi vozilo na autoputu ili motoputu, dužan je da ga zaustavi na zaustavnoj traci i da preduzme potrebne mere da vozilo što pre ukloni sa puta, a vozač, odnosno druga lica iz vozila koja se nalaze van vozila na putu, dužni su da nose svetloodbojni prsluk;
  • Lica koja obezbeđuju priredbu i nalaze se na putu ili delu puta na kojem se priredba održava, moraju nositi svetloodbojni prsluk;
  • Prilikom izvođenja radova na putu ili obavljanja drugih poslova na putu, na delu koji nije zatvoren za saobraćaj, lica koja izvode radove i nalaze se na putu, moraju na sebi imati svetloodbojni prsluk.

Sen Kventin Favalije, 1. decembar 2016.
JEAN-PHILIPPE KSIAZEK/AFP/Getty Images
Francuzi su koristili žute prsluke i u protestima pre dve godine, protiv otpuštanja u koncernu „Holcim Lafarž"

U srpskoj skupštini i na crnogorskom protestu

Za razliku od Francuske, žuti prsluci se u Srbiji nisu pojavili na ulici nego u - Skupštini Srbije.

Predsednik Dveri Boško Obradović preko odela obukao je prsluk i pozvao pristalice na protest u subotu, 8. decembra u 18 sati u Beogradu.

Jedan od lidera Saveza za Srbiju kaže da ga je nosio „u znak solidarnost sa francuskim narodom koji je ustao protiv podizanja cene goriva i Makronove katastrofalne dosadašnje politike".

„Hoćemo normalnu cenu goriva ili ćete dobiti žute prsluke na ulicama Beograda i Srbije", rekao je Obradović pred skupštinskim mikrofonom.

https://twitter.com/BoskoObradovic/status/1069899406433021952

Žute prsluke najavila je i crnogorska opozicija koja protestuje zbog hapšenja Nebojše Medojevića, čelnika Saveza za promene.

Zašto je uhapšen Nebojša Medojević

Jedan od lidera Demokratskog fronta Andrija Mandić pozvao je opoziciju i predstavnike civilnog sektora da se uključe u proteste za oslobađanje Medojevića.

„Biće nas svakog dana sve više, jer naš cilj je oslobađanje Crne Gore.

Imamo plan i, ako treba, nabavićemo i žute prsluke da ovaj grad po nečemu liči na Pariz", prenose Mandićeve reči podgoričke „Vijesti".


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Krojač

    05.12.2018 12:47
    Najteže je narodu
    Narod je između dve sile. Zato i ne može da odabere boju prsluka.
    Sa jedne strane su obesne siledžije i dokazani lopovi - a sa druge dokazani neprijatelji koji bi da mu prožderu državu, razbucaju je, da bi odneli sva bogatstva i uneli zagađivačke materije.
    Nikog nije briga za običnog čoveka, osim ako nema zanimljivu krvnu grupu ili vitalne organe.
  • Zoka

    05.12.2018 10:29
    Chncdfvh
    Pa zut prsluk pokazuje ko je Obradovic u masi poslanika i nista vise.
  • staško

    05.12.2018 10:26
    napred
    Žuto napred, braon pozadi.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC