Rat u Jemenu: Pregovori o miru počinju u Švedskoj

Četvorogodišnji rat, koji je doveo je do najveće humanitarne katastrofe u svetu, možda se bliži kraju.
Jemenski dečak u porušenom gradu
Getty Images
Šta je doneo rat: Jemenski dečak u porušenom gradu

Mirovni pregovori pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija, od kojih se očekuje da okončaju četvorogodišnji građanski rat u Jemenu, treba da počnu u Švedskoj.

Tim UN će raditi zajedno sa delegacijama jemenske vlade i Huti pobunjenika u zamku Johanesbergs u blizini Stokholma. Razgovori će biti neformalni, a trebalo bi da traju oko nedelju dana.

Rat u Jemenu je poslednjih godina izazvao najgoru humanitarnu krizu na svetu.

Hiljade ljudi je poginulo u borbama, a milioni žive na ivici gladi.

Konsultacije se nastavljaju prvi put od 2016. godine. Poslednji pokušaj mirovnog sporazuma okončan je u septembru kada se Huti nisu pojavili na pregovorima u Ženevi.

Šta će se desiti?

Ne očekuje se da će se ovim razgovorima sve rešiti. Dopisnici kažu da je cilj da se spreči bitka za luku Hudaida u Crvenom moru, u kojoj su zarobljene hiljade civila.

Iz UN se nadaju da će se dogovoriti okvir za razgovore o budućem političkom rešenju krize u Jemenu.

Zvaničnici su rekli da će razgovori, za koje se očekuje da će trajati nedelju dana, biti neformalni, kroz radne grupe.

„U nekim slučajevima će dve strane sedeti i razgovarati zajedno, dok će u drugim razgovarati u odvojenim grupama", kaže jedan od izvora za BBC.

Predstavnici međunarodno priznate vlade - koju podržava vojna koalicija pod vođstvom Saudijske Arabije - otputovali su za Švedsku. Dan ranije, specijalni izaslanik UN Martin Grifits ispratio je delegaciju Hutija iz Irana za Stokholm.


Mali koraci ka miru

Luiz Duse, glavna dopisnica BBC-ja, na licu mesta

Između zaraćenih strana koje će sesti zajedno prvi put posle dve godine - vlada duboko nepoverenje. Ipak, zato je i tako značajano što je izaslanik UN Martin Grifits uspeo da ih dovede za pregovarački sto.

Ogroman korak bila je i odluka da se oslobode stotine zatvorenika, sa obe strane.

Razgovori u Stokholmu će ići malim koracima. Neće se razgovorati o najvećim problemima, čak ni detaljno o luci Hudaida. Razgovorima treba da se spreči eksalacija sukoba.

Saudijska koalicija i njeni saveznici iz jemenske vlade još uvek smatraju da je preuzimanje kontrole nad lukom Hudaida najbolji način da se ovaj rat završi.

Grifits želi da obe strabe barem počnu da pričaju o drugačijoj budućnosti i preuzmu korake koji će sprečiti ili barem olakšati ozbiljnu humanitarnu krizu.

Građani Jemena su očajni jer im preti još veća katastrofa. Ali logika rata i dalje prevladava sve ostalo.


UN izaslanik Martin Grifis (u sredini) sa delegacijom Hutija u Švedskoj
Reuters
UN izaslanik Martin Grifis (u sredini) sa delegacijom Hutija u Švedskoj
Ozbiljno obezbeđenje u Švedskoj
EPA
Ozbiljno obezbeđenje u Švedskoj

Pre nego što je otputovao u Švedsku, predstavnik vlade Abdulah al-Alimi tvrdio je da su razgovori „prava šansa za mir".

Šef delegacije Hutija, Mohamed Abdelsalam, rekao je da se neće štedeti u pregovorima, ali je upozorio pobunjeničke borce da ostanu „budni i motre na bilo koji pokušaj vojne eskalacije".

Grifits je uspešno pregovarao o evakuaciji 50 ranjenih Hutija u Oman zbog lečenja.

Koalicija je saopštila da je taj potez dogovoren kao mera za izgradnju poverenja pre razgovora u Švedskoj.

Zašto je došlo do rata u Jemenu?

Jemen je opustošen sukobom koji je eskalirao početkom 2015. godine, kada su Huti preuzeli kontrolu nad većinom zapadnog dela zemlje i prisilili predsednika Abdrabuha Mansura Hadija da pobegne u inostranstvo.

Uznemireni zbog sve većeg broja pobunjenika, Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija i još sedam arapskih država intervenisali su u pokušaju da se predstavnici vlasti vrate u zemlju.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, najmanje 6.660 civila je ubijeno, a 10.560 povređeno u borbama. Hiljade je umrlo od gladi, bolesti ili lošeg lečenja.

Svetska zdravstvena organizacija upozorila je u oktobru da se svake nedelje prijavljuje oko 10.000 novih sumnjivih slučajeva kolere.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC