Bregzit: EU odbila nove pregovore sa Britanijom

Tereza Mej upozorava da je Bregzit „u opasnosti", nakon što je njen poslednji nastup u Briselu u diplomatskim krugovima opisan kao „loš".
Žan-Klod Junker i Tereza Mej
AFP
Žan-Klod Junker kaže da može doći do nekih pojašnjenja, ali ne i do ponovnih pregovora

Evropski lideri kažu da više neće pregovarati o sporazumu o izlasku Velike Britanije iz Evropske unije, uprkos naporima Tereze Mej.

Britanska premijerka je u četvrtak u Briselu pokušala da se izbori za dodatne garancije za irsku granicu, u želji da dobije podršku britanskih poslanika za njen dogovor sa EU.

Mej je u pondeljak morala da odloži glasanje o dogovoru u britanskom parlamentu, kada je postalo očigledno da njen predlog neće proći.

Sada Mej kaže da je čitav sporazum „u opasnosti", ukoliko EU ne izađe u susret brigama članova parlamenta.

Predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker kaže da može doći do nekih pojašnjenja, ali ne i do novih pregovora.

On je poručio da Velika Britanija mora jasno da odredi šta želi, dodajući da će komisija 19. decembra objaviti šta Evropska unija namerava da uradi ukoliko Britanija istupi iz EU bez ikakvog sporazuma.

Tereza Mej je u četvrtak doputovala u Brisel kako bi na samitu razgovarala sa evropskim liderima, ali BBC reporter iz Brisela Adam Fleming rekao je da su neke diplomate opisale njen nastup kao „loš" i „nejasan".

https://twitter.com/adamfleming/status/1073460089611345921

Dodao je da diplomatski zapisnik, u koji je BBC imao uvid, navodi da premijerka Mej „nije bila baš najjasnija".

Poseta Tereze Mej se odigrala pred kraj teške nedelje u kojoj je najpre odložila glasanje poslanika parlamenta o sporazumu, a potom preživela i glasanje članova vladajuće Konzervativne stranke o poverenju.

Obećala je da će saslušati brige 37 odsto Torijevaca koji su glasali protiv nje, sa nadom da će „smanjiti" njihovu zabrinutost o spornom bekstop planu za irsku granicu.

Kritičari kažu da će bekstop - koji za cilj ima da spreči ponovno stvaranje formalne granice između Severne i Republike Irske - trajno vezati Britaniju za pravila EU i oslabiti joj poziciju u pregovorima o budućim trgovinskim sporazumima.

Poslanici Konzervativne partije zahtevaju promene u bekstopu, kako bi bili sigurni da nova pravila neće trajati zauvek i da će Britanija moći da formira sopstveni dogovor.

Mej je na samitu tražila pravnu garanciju da bekstop, ukoliko stupi na snagu, bude privremen.

BBC urednica za politiku, Lora Kunsberg, kaže da jedna od ideja koja je razmatrana u Briselu jeste da li mogu da dogovore „početni datum" za budući trgovinski sporazum između Britanije i EU nakon Bregzita, umesto datuma završetka bekstopa.


Analiza Lore Kunsberg

BBC urednica za politiku

Ako je sastanak u Briselu trebalo Terezi Mej da označi početak staze za bekstvo iz zagonetke zvane Bregzit, znaci nisu dobri.

Tokom jednog od najtežih trenutaka u njenoj političkoj karijeri, Broj 10 je delovao bar kao naznaka potencijalnog rešenje najvećeg sa liste Bregzit problema - takozvanog bekstopa, osmišljenog kao garancija protiv čvrste granice sa Irskom.

Ali sada, to jednostavno nije u ponudi.

Evropski lideri su dokazali da su njihova upozorenja da nema pregovora povodom razvoda sa Britanijom - istinita.

Zahtevi za promenom koji bi olakšali Vestminstersku politiku nisu ispunjeni, dok su ključne tačke prilagodljivog nacrta nestale do ponoći.

Ali odbijanje možda daje vetar u leđa onima u vladi koji žele da njihovi kritičari prihvate činjenicu da je plan premijerke u suštini trenutno najbolji što može da bude.


U komentarima poslatim iz kabineta premijerke, navodi se da je Mej rekla liderima EU da čvrsto veruje da bi dogovor mogao da prođe u Donjem domu i rekla „Hajde da zajedno predano radimo na ostvarenju ovog dogovora u najboljem interesu svih naših ljudi."

Dodala je da je u svačijem interesu da dogovor bude „isporučen na prav način i sada", pre nego da „rizikujemo da ne dođe do dogovora, uz sve probleme koje to može da donese ili da dozvolimo da se ovo razvlači još više."

„Većina u mom Parlamentu želi da napusti EU sa dogovorom, tako da, uz prave garancije, ovaj dogovor može da prođe. Zapravo, to je jedini dogovor koji može da prođe", rekla je.

„Mislim da sam vam u protekle dve godine pokazala da možete da mi verujete da ću uvek uraditi ono što je ispravno, ali ne i ono što je najlakše, koliko god to meni bilo teško politički."

Tereza Mej
BBC
Mej je rekla liderima EU da čvrsto veruje da bi dogovor mogao da prođe u Donjem domu

Tereza Mej je pozvala lidere EU da zajedno sa njom rade na „promeni percepcije" o bekstop planu.

Ali predsednik Evropskog saveta Donald Tusk je rekao da „nisu otvoreni za pregovore" o sporazumu o povlačenju.

Govoreći na samitu u Briselu, Tusk je bekstop plan nazvao „osiguravajućom politikom", rekavši da to pokazuje „odlučnost" EU da radi na „ubrzanim" alternativnim rešenjima.

Tusk je rekao da će bekstop biti „primenjen privremeno ukoliko i dok ne bude zamenjen dogovorom koji osigurava da su izbegnute čvrste granice".

Junker je takođe pozvao Britaniju da se izjasni šta tačno želi od odnosa sa EU u budućnosti.

„Naši prijatelji iz Britanije moraju da kažu šta žele, umesto što nas pitaju šta mi želimo, tako da bismo voleli da u sledećih nekoliko nedelja čujemo od Britanije kakva očekivanja imaju od nas, jer je ova debata ponekad nejasna i neprecizna, a ja bih voleo obješnjenja", rekao je.

Zaključak Evropskog saveta povodom Bregzita - objavljen u utorak uveče - navodi da bi EU „uložila napore da pregovara i formira dogovor koji bi zamenio bekstop i da isto očekuje od Velike Britanije, tako da bi bekstop bio na snazi samo onoliko dugo koliko je neophodno".

Drugim rečima, EU će nastaviti sa pregovorima za trgovinski sporazum sa EU čak i da bekstop bude aktiviran na kraju tranzicionog perioda.

Austrijski kancelar Sebastijan Kurc predložio je da se održi zaseban Bregzit samit u januaru.

Ali irski premijer Leo Varatkar kaže da, iako EU žeči da bude „od pomoći", neki predlozi koje je Tereza Mej iznela „nisu laki" i upozorio da možda neće biti „jednostrane izlazne klauzule" kada je reč o bekstopu.

Iz kabineta Tereze Mej su potvrdili da članovi parlamenta neće glasati o predlogu pre Božića i da će se glasanje održati „što je pre moguće u januaru".

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC