Belgijski premijer podnosi ostavku zbog sporazuma o migrantima

Izgubio podršku koalicionog partnera zbog Sporazuma o globalnim migracijama Ujedinjenih nacija koji je potpisao prošle nedelje u Marakešu.
Šarl Mišel
Reuters
Šarl Mišel se nada da će nastaviti upravljanje manjinskom vladom

Premijer Belgije Šarl Mišel ponudio je ostavku samo nekoliko dana nakon što je kaoliciju koju predvodi napustio najveći partner - zbog njegove podrške migrantima.

Mišel je izgubio podršku nacionalističke Nju Flemiš Alijanse zbog Sporazuma o globalnim migracijama Ujedinjenih nacija koji je potpisao prošle nedelje u Marakešu.

On je najavio nameru da podnese ostavku nakon što su opozicione stranke odbile da podrže njegovu manjinsku vladu.

Mišel je odluku saopštio kralju Filipu u utorak.

Kralj još nije objavio da li će prihvatiti ostavku.

Izbori u Belgiji trebalo bi da se održe u maju, a kralj će se danas sastati sa liderima stranaka kako bi odlučio o eventualnom ranijem održavanju izbora.

Šarl Mišel, koji ima 42 godine, postavljen je na mesto premijera u oktobru 2014. godine, nakon formiranja desničarske koalicije, čime je postao 38. najmlađi premijer zemlje od 1841. godine.

On može da ostane na dužnosti dok se parlament ne raspusti u aprilu. Odbacio je ideju o vanrednim izborima u govoru u parlamentu u utorak.

Mišel je prethodno odbranio pakt za migraciju u Marakešu, rekavši da predstavlja „priliku za bolju evropsku i međunarodnu saradnju".

protest u Briselu
Reuters
Za vikend je održan i protest protiv pakta

Belgijski ambasador u UN-u saopštio je da će sporazum postati zvaničan danas u Njujorku, uprkos odluci Mišela da podnese ostavku.

Sporazum, koji nije pravno obavezujući, traži međunarodni pristup migracijama koji „potvrđuje da će suverene pravne države da naprave svoju nacionalnu migracionu politiku" i potvrđuje „fundamentalni" značaj zakonite migracije.

Ali evropski kritičari smatraju da će to dovesti do rasta imigracije širom kontinenta.

U julu se 196 članova Ujedinjenih nacija usaglasilo oko Globalnog dogovora za bezbednu, pravilnu i redovnu migraciju.

Potpisalo ga je 164 države, dok su Sjedinjene Države, uz brojne evropske zemlje - uključujući Australiju, Mađarsku, Italiju, Poljsku i Slovačku - odbile da formalno primene sporazum.

Stotine demonstranata izašlo je na ulice Brisela za vikend protiveći se paktu. Policija je koristila suzavac i vodene topove.

Kontra-protest, koji su organizovali levičarske grupe i humanitarne organizacije u centru grada, okupio je oko 1.000 ljudi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC