Konflikt u Siriji: Sjedinjene Države najavljuju povlačenje trupa

Tramp saopštio da je Islamska država poražena u Siriji, a to je bio jedini razlog za angažovanje američkih trupa u toj zemlji.

 

američke trupe u Siriji
AFP
Smatra se da je oko dve hiljade američkih trupa u Siriji

 

Bela kuća je potvrdila da će se trupe Sjedinjenih Američkih Država povući iz Sirije, nakon što je Donald Tramp rekao da je Islamska država „poražena" u toj zemlji.

Predstavnica za štampu Bele kuće, Sara Senders rekla je da su američke trupe već počele da se vraćaju kući.

Oko 2.000 vojnika pomoglo je u oslobađanju većeg dela severoistočne Sirije od Islamske države, ali je jedan deo ekstremista ostao.

Smatra se da su zvaničnici hteli da zadrže prisustvo vojske SAD kako bi bili sigurni da se borci Islamske države neće vratiti.

Postoji i bojazan da će povlačenjem Vašington uticaj u Siriji i širom regiona prepustiti Rusiji i Iranu.

„Počeli smo da vraćamo trupe Sjedinjenih Država kući, kako prelazimo na sledeću fazu ove kampanje", navodi Senders u saopštenju.

Ona nije iznela podatke kakva bi mogla da bude ta kampanja, ali je rekla da su Sjedinjene Države i njihovi saveznici „spremni da se ponovo angažuju na svim nivoima da brane američke interese kad god je to potrebno."

„Nastavićemo zajedno da uskraćujemo pristup ovim teritorijama radikalnim islamskim teroristima, finansiranje, podršku i svaki način na koji bi mogli da se infiltriraju kroz naše granice".

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1075397797929775105

Pentagon je za sada odbio da komentariše ove navode, ali republikanski senator Lindzi Grejam, član Komiteta za oružane službe, opisao je ovu odluku kao „ogromnu grešku u Obaminom stilu".

Pre nekoliko dana, Bret Megark, specijalni Trampov izaslanik u Globalnoj koaliciji za pobedu nad Islamskom državom, saopštio je da američke trupe ne odlaze.

„Niko ne kaže da će borci Islamske države nestati. Niko nije tako naivan, tako da želimo da ostanemo na terenu i obezbedimo stabilnost u ovim oblastima", rekao je on.

Međutim, predsednik Tramp je ranije ove godine obećao da će američke trupe napustiti Siriju „vrlo brzo".

Potvrda o povlačenju dolazi nakon što je Turska saopštila da se priprema za pokretanje operacije protiv kurdskih paravojnih jedinica u severnoj Siriji - koje Vašington podržava - što bi moglo da dovede do suočavanja sa Sjedinjenim Državama.


Haotična američka politika?

Džonatan Markus, BBC diplomatski dopisnik

Odluka predsednika Trampa u suprotnosti je sa zvaničnim stavovima i Pentagona i Stejt dipartmenta, a ugrožava i kurdske saveznike Vašingtona.

Američke operacije u severoistočnoj Siriji uključuju oko 2.000 trupa, možda i više, a uspostavljena je mreža baza i pista za poletanje. Ali, koji je strateški cilj?

Islamska država je na putu da bude poražena. Predsednik Sirije Asad ostaje na tom mestu. Ako je sada cilj da se ograniči iranski ili ruski rastući uticaj u regionu, onda 2.000 vojnika raštrkanih na velikoj teritoriji nisu dovoljno snažni da to učine.

Njihovo prisustvo ipak daje Americi ulogu u igri. Mnogi će ovu odluku videti kao još jednu naznaku haosa i neizvesnosti oko američke politike prema ovom ključnom regionu.


Kakvo je prisustvo SAD-a?

Američke trupe su uglavnom bile smeštene u kurdskom regionu u severnoj Siriji.

Partnerstvo sa sirijskim Kurdima i arapskim borcima (Sirijskim demokratskim snagama) praktično je zaslužno za eliminisanje Islamske države.

Međutim, ova militantna grupa nije potpuno nestala. Nedavno objavljeni američki izveštaj pokazuje da je u Siriji čak 14.000 pripadnika ove grupe, a još više u susednom Iraku - i postoji strah da će se borci Islamske države prebaciti na gerilsku taktiku u pokušaju da ponovo izgrade svoju mrežu.

No, partnerstvo Vašingtona i Kurda razbesnelo je susednu Tursku, koja smatra pripadnike kurdskih Narodnih zaštitnih jedinica - glavne borbene snage u SDF-u - delom zabranjene kurdske grupe koja se bori za autonomiju u Turskoj.

Turski predsednik Erdogan izjavio je u ponedeljak da će njegova zemlja uskoro započeti novu vojnu operaciju protiv Narodnih zaštitnih jedinica u Siriji.

Erdogan je dodao da je o ovom planu telefonom razgovarao sa Trampom i da je on dao „pozitivan odgovor".

Pored prisustva na severu, američke snage takođe pomažu u borbi protiv Islamske države u poslednjem džepu teritorije koju kontroliše na jugoistoku zemlje.

  • Unauthorized

    19.12.2018 21:18
    Kljucna rec
    „spremni da se ponovo angažuju na svim nivoima da brane američke interese kad god je to potrebno." Cek... AMERICKE INTERESE!?! A znaci oni tu ipak nisu bili da stite Sirijce, nego...? Neko se maaalo izlanuo.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC