Vodozemac koja zakopava glavu u pesak nazvana po Donaldu Trampu

Novootkriveno stvorenje koje zakopava glavu u pesak dobilo ime Dermofiz donaldtrampi.
Dermofis donaldrapmi i Donald Tramp
EnviroBuild / Getty Images
Kompanija „kuma" docrtala je vodozemcu Trampovu frizuru

Američki predsednici doživljavaju mnoge počasti, ali Donald Tramp će možda poželeti da ignoriše najnoviju.

Novootkrivena vrsta vodozemca koji zakopava glavu u pesak dobila je ime po njemu, očigledno zbog njegovih komentara o klimatskim promenama.

Dermofis donaldtrampi, amfibiju otkrivenu u Panami, krstio je šef kompanije koja je na licitaciji ponudila 25.000 dolara.

Kompanija je saopštila da je želela da ukaže javnosti na posledice klimatskih promena.

„Dermofis donaldtrampi je naročito osetljiva na uticaj klimatskih promena i stoga je u opasnosti od izumiranja zbog klimatske politike svog imenjaka", saopštio je suosnivač kompanije EnviroBild Ejdan Bel.

Dermofis donaldrapmi
Abel Batista / Rainforest Trust UK
Novac prikupljen od licitiranja otišao je u dobrotvorne svrhe

Malo slepo stvorenje vrsta je vodozemca koji prvenstveno živi pod zemljom, a Bel je izvukao poređenje između njegovog ponašanja i Trampa.

„Zarivanje glave u zemlju pomaže Donaldu Trampu kada izbegava naučni konsenzus o klimatskim promenama", napisao je.

Ovaj vodozemac nije prva životinja nazvana po Donaldu Trampu.

Prošle godine je Neopalpu donaldtrampi otrkrio biolog Vazrik Nazari u kolekciji moljacau Muzeju entomologije na Kalifornijskom univerzitetu. Naučnik je rekao da ga jedinstvena boja glave podseća na predsednika.


Druge „predsedničke" životinje

Barak Obama može da se pohvali time da je od svih američkih predsednik po njemu nazvano najviše stvorenja - čak 14 različitih vrsta.

Među njima su pauk iz Kalifornije (Aptostičus barakobami) i mala koralna riba sa Havaja (Tosanoidas obama). Riba ima malu tačku na peraju koja je istraživače podsetila na logo iz Obamine kampanje.

Džordž Buš i njegov podpredsednik Dik Čejni počastvovani su imenima buba (Agatidium buši i Agatidium čejni). Istraživači Keli Miler i Kventin Viler brzo su, međutim, objasnili da nazivi životinja nemaju nikakve veze sa njihovim mišljenjem o dvojici političara.


Vodeći svetski naučnici se slažu da su klimatske promene primarno izazvali ljudi.

Ali Tramp, čija se administracija zalaže za korišćenje fosilnih goriva, optužuje naučnike da imaju „političku agendu" i da nemaju dokaze da su ljudi odgovorni za porast temperature na Zemlji.

„Ne znam da li je to ljudsko delo", rekao je on u intervjuu za CVS u oktobru.

„Ne odbacujem klimatske promene, ali temperature mogu vrlo da se smanje", dodao je bez dokaza.

Prošlog meseca, Tramp je doveo u pitanje izveštaj sopstvene vlade koja je utvrdila da će klimatske promene koštati SAD stotine milijardi dolara godišnje i da će naneti štetu zdravlju.

„Ne verujem u to", reko je reporterima.

Nakon stupanja na vlast on je obećao da će Sjedinjene Države istupiti iz Pariskog klimatskog sporazuma, koji obavezuje zemlje da zadrže granicu rasta globalne temperature.

Ovu odluku je opravdao tvrdnjom da je izabran da služi stanovništvu Pitsburga, a ne Pariza, te da sporazum dovodi u nepovoljan položaj američku privredu i radnike.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?