Putin: Glas Trampovih birača i onih koji su glasali za Bregzit se ne poštuje

Vladimir Putin održao ovogodišnju završnu konferenciju za novinare.

 

 

 

 

 

Vladimir Putin
EPA
Putin iskritikovao političare u SAD i Britaniji

 

 

 

 

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin je optužio je britanske i američke političke klase za „nepoštovanje" javnosti dovođenjem u pitanje rezultata referenduma o Bregzitu i izbora Donalda Trampa.

„Oni ne žele da priznaju Trampovu pobedu. To je omalovažavanj glasača", kazao je Putin.

„Isti je slučaj i sa Britanijom: Bregzit se dogodio, ali niko ne želi da ga primeni."

Putin je svoje viđenje događaja izneo na ovogodišnjoj završnoj konferenciji za novinare u Moskvi.

Lider Rusije je dodao i da britanska premijerka Tereza Mej nema izbora osim da se drži Bregzita, a ako to ne bi učinila, time bi potkopala britansku demokratiju.

„Ona mora da postupi po volji naroda izraženoj tokom referenduma", rekao je. „Ili inače to uopšte nije referendum: ponavljanje iznova i iznova ako se nekom ne dopadaju rezultati. Da li je to demokratija?"

Putin je za odnose sa Britanijom rekao da su „u zastoju", rekavši da je u interesu obe zemlje da se poprave.

„Da li smo zainteresovani da povratimo potpune odnose sa Britanijom? Da, zainteresovani smo", rekao je. „I znamo da britanske kompanije ovde vrlo aktivno rade."


Putin smiruje strasti

Stiven Rozenberg, VVC Njuz Moskva

Ovo su čuna vremena. Danas sam gledao lidera sve autoritarnije Rusije da Zapadu drži lekciju pravog značenja demokratije.

Putinova poruka u osnovi je ova: Ne sviđa vam se Tram? Ne pije vodu. Američki glasači su ga izabrali.

Ne sviđa vam se Bregzit? Ni to ne pije vodu. Britanci su glasali za to.

Ovo su reči političkog lidera koji je famozno stvorio sistem „usmerene demokratije" u Rusiji (u kojem Kremlj upravlja svime).

U nekim trenucima je konferencija za novinare izgledala i zvučala više kao cirkus - novinari su vikali na sav glas kako bi privukli pažnju „ringmastera" Kremlja, da bi mogli da postave pitanje. U jednom trenutku Putin je morao da zatraži od svih da se primire.

Na kraju „predstave" me je bolela ruka. Držao sam znak BBC-ja skoro četiri sata. Nažalost, nisam postavio pitanje predsedniku.

Planirao sam da pitam o trovanju Skripalja. Možda sledeći put...


Velika Britanija je jedna od brojnih zapadnih zemalja koja je Rusiji uvela ekonomske sankcije zbog aneksije Krima i napada na bivšeg ruskog špijuna Sergeja Skripalja na jugu Engleske.

Putin je takođe ukazao i na napete veze sa SAD-om, rekavši da ne zna da li će se uskoro sresti sa Donaldom Trampom.

„Moramo da normalizujemo naše bilateralne odnose; čim druga strana bude spremna za to. Mi smo spremni", rekao je.

Vašington je pozvao lidera Rusije u posetu tokom 2019. godine, ali takva poseta mogla bi da izazove kontroverze pošto su američke obaveštajne agencije zaključile da se Moskva mešala u izbore u toj zemlji 2016. godine favorizujući Trampa.

Na samitu koji je u junu ove godine održan u Finskoj, Tramp je kritikovan zbog toga što je stao uz Putinovo odbacivanje tvrdnji o umešanosti u izore, uprkos proceni njegove obaveštajne agencije. Tramp je kasnije rekao da je „pogrešio".

Putinova konferencija održala se dolaze dan nakon što je američki Trezor saopštio da će ukinuti sankcije na poslovanje aluminijumom ruskom oligarhu Olegu Deripasku, jednom od 24 ruska biznismena na koje su američke vlasti uperile prst, nakon što je smanjio uloge u firmama. Deripaska, politički saveznik Putina, ostaje pod sankcijama.

Nuklearna pretnja

Putin je saopštio da postoji rastuća težnja potcenjivanja pretnja nuklearnog rata i iskritiovao Trampov plan za povlačenje iz ključnog nuklearnog ugovora sa Rusijom.

„U suštini smo svedoci raspada međunarodne kontrole oružja i (početka) trke u naoružanju", rakao je.

Tramp je izjavio je da će se SAD povući iz Sporazuma o nuklearnim snagama srednjeg intervala iz 1987. godine, jer ga je Rusija „kršila".

Sporazumom se zabranjuju projektili srednjeg dometa, sa opsegom 500-5.500 kilometara.

https://twitter.com/BBCSteveR/status/1075724748901007361

Ruski predsednik je optužio SAD da žele da dominiraju svetom.

Tramp je u sredu najavio da će se američke trupe povući iz Sirije, rekavši da su snage Islamske države poražene.

Putin je pažljivo pozdravio taj potez, ali je i pitanje doveo da će se to i dogoditi.

„Ne vidimo znake povlačenja", rekao je dodajući da su Sjedinjene Države „u Avganistanu 17 godina i uvek najavljuju da će se povući."

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC