Ekonomija u 2018: Od K-popa i soje do "žutih prsluka"

Kako su K-pop, soja i „žuti prsluci" oblikovali svetsku ekonomiju u 2018. godini.

 

BTS
Getty Images
Svetski uspeh K-popa i benda BTS jedan od najvećih iznenađenja 2018. godine

 

Jedan od glavnih ciljeva predsednika SAD Donalda Trampa u 2018. bio je „izjednačiti nivo svetske trgovine". Ipak, najveći uspeh do sada mu je to što je američka polja ostavio puna velikim količinama neprodane soje.

Tu soju su ranije kupovali kineski biznismeni, uglavnom kako bi njome hranili svinje. Međutim, ta izvozna ruta zaustavljena je 2018. godine zbog trgovinskog rata u koji je do sada umešana roba vredna 350 milijardi dolara.

Kina je u aprilu zabranila uvoz soje iz SAD, kao odgovor na Trampovu odluku da za 25 odsto poveća cenu uvoza čelika, kao i 10 odsto na uvoz aluminijuma.

Tramp je tako u junu posetio čeličanu u Ilinoisu, koja je ponovo otvorena nakon novih tarifa na čelik.

Civilizacija stara 5.000 godina

Tramp je kritikovao prethodne američke vlade zato što su dozvolili da posao kojim su mogli da se bave Amerikanci bude izvezen u inostranstvo.

„To nije slobodna trgovina, to je glupost, to je glup posao i mi više ne trgujemo tako", rekao je Tramp radnicima.

 

Soja
Reuters
Soja je postala centar trgovinskog rata Kine i SAD

 

Odgovor Kine na Trampove sankcije bio je - još sankcija.

Kineski predsednik Si Đinping je potom u decembru izjavio: „U velikoj zemlji kao što je Kina, koja ima civilizaciju staru 5.000 godina, niko ne može da kineskom narodu govori šta treba ili šta ne treba da radi".

Rodžer Džonson, predsednik Nacionalnog udruženja farmera SAD, izjavio je veoma zabrinuto 200.000 farmerskih porodica, koje on zastupa.

„Ostale su velike gomile soje, ne samo u prodavnicama, već zaista gomile na zemlji. Ne postoji tržište za to", rekao je.

Špijuniranje

Ukoliko se drži na adekvatnom mestu, soja može da stoji oko godinu dana.

Ipak, Džonson je zabrinut da će trgovinski rat imati dugotrajan uticaj na reputaciju SAD kao pouzdanog snabdevača, dok bi proizvodnja mogla da bude prebačena u Brazil, Argentinu i istočnu Evropu.

Debra Elms, izvršna direktorka Azijskog trgovinskog centra u Singapuru, smatra da Tramp optužuje Kinu po četiri pitanja.

To su da Kina krade američka intelektualna dobra, nasilno preuzima oblast tehnologije od kada su američke firme gradile fabrike u Kini, sajberšpijuniranje u SAD, kao i veliki trgovinski deficit sa Kinom.

 

Tramp i SI
Getty Images
Donald Tramp i Si Đinping su svetska tržišta drže u neizvesnosti šta će se dalje dešavati

 

Elms pritom sumnja da se složeni lanci proizvodnje mnogih proizvoda mogu prebaciti iz Kine u SAD.

Kako navodi, ekonomska šteta zbog visokih cena čelika u SAD će prevazići svaku dobit.

„Jedna američka kompanija koja se bavi aluminijumom je veoma srećna, dok je nekoliko čeličana zaposlilo više radnika.

„Ali ukupni rezultat do sada za američku ekonomiju i stopu nezaposlenosti, kao rezultat trgovinskog rata, negativan je i po radnike u SAD i po poslove".

Luksuz

Prošlo je deset godina od vrhunca finansijske krize kada je reputacija investicionih bankara dotakla dno.

Banke na Volstritu su od tada naporno radile kako bi pokazale da su etične i odgovorne.

Ipak, u 2018. godini težak udar doživela je banka Goldman Saks zbog novog finansijskog skandala. Reč je o fondu u Maleziji nazvanom 1MDB, čiji je cilj navodno bio da finansira infrastrukturne projekte, ali je oko četiri milijarde dolara rasuto na raskošan život pojedinih.

Najveć udarac za Goldman Saks bilo je priznanje bivšeg prvog čoveka banke za jugoistočnu Aziju Tima Lejsnera da je primao mito.

Protiv Goldman Saksa je takođe podignuta optužnica u Maleziji, na šta su iz banke rekli da su imali nekoliko problematičnih radnika, ali da su optužbe protiv njih pogrešne i da će se braniti svim silama.

Malezijski finansijer poznat kao Ho Lau, za kojeg se sada veruje da je u Kini, najviše je profitirao - među njegovim troškovima su račun na dva miliona dolara u jednom noćnom klubu, finansiranje filmova i druženje sa poznatim ličnostima poput Paris Hilton i Leonardom di Kaprijom.

Skandal je doveo do toga da se malezijski građani okrenu protiv premijera Nadžiba Razaka, koji je osnovao fond, a nakon što se u njegovom računu u banci pojavilo 700 miliona dolara.

Razak je smenjen, a na njegovo mesto je doveden bivši premijer 93-godišnji Mahathir Mohamed.

Protiv Razaka je podignuta optužnica, ali on negira krivicu.

Bend

Bredli Houp, koautor knjige o tom skandalu Billion Dollar Whale kaže: „Ono što je zapravo pogubno ovde jeste da je ukradeni novac samo pozajmljen Maleziji".

Kako kaže, zbog toga će 6,5 milijardi dolara duga u fondu malezijska vlada morati da otplaćuje.

Pored toga, ovo je bila još jedna slaba godina kada je reč o borbi protiv klimatskih promena, jer ambiciozni ciljevi nisu doveli do nekih naročitih promena.

 

drought
Getty Images
Klimatske promene su i dalje tema, ali ne dovoljno velika

 

Pokušaji francuskog predsednika Emanuela Makrona da povećanjem poreza smanji korišćenje goriva izazvalo je nasilne proteste, zbog čega je on tu odluku povukao.

Takođe, godinu je obeležio i pad kulturnih barijera kada je reč o industriji zabave.

Netfliks nastavlja da osvaja svet, privlačeći gledaoce uglednih televizijskih kanala, dok je u muzičkom svetu veliki proboj napravio K-pop.

 

Protest
AFP
Na ulicama širom Francuske bilo je žestokih sukoba između „Žutih prsluka" i policije

 

Taj proboj je toliki da je korejski bend BTS bio među najslušanijima u SAD.

U čemu je njihova tajna? Dobro produciranim spotovima, dobrim koreografijama i tekstu koji se obraća njihovoj generaciji.

Muzička novinarka Tejlor Glesbi kaže da su i Jutjub i Spotifaj pomogli da se K-pop promoviše širom sveta.

Tehnologija je ključ, kaže, jer se čak i tekst može odmah prevesti i staviti na sajtove.

„Kada sve to zajedno uzmemo u obzir dobijete ovu nezaustavljivu žestinu pop magije", kaže ona.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC