Blokada američke vlade: Trampov zid i dalje stopira vladu

Oba doma u Kongresu se slažu da će se blokada produžiti i u 2019. godini

 

Znak ZATVORENO na zgradi Državnog arhiva
AFP
Zgrada Državnog arhiva je zatvorena zbog blokade

 

Delimična blokada vlade SAD, nastala zbog problema oko finasiranja Trampovog predloga za podizanje zida na granici sa Meksikom, najverovatnije će potrajati do sledeće nedelje.

Oba doma u Kongresu su zasedala samo nekoliko minuta u četvrtak, ali nikakvi koraci za uklanjanje blokade nisu preduzeti. Novo zasedanje se očekuje u ponedeljak.

Da li će se izdvojiti novac za zid je problem koji stopira usvajanje državnog budžeta.

Obe strane se slažu da će se blokada produžiti i u 2019. godini.

Zbog problema sa budžetom, stotine hiljada zaposlenih u državnom sektoru je poslato na neplaćeni odmor ili ne zna kada će primiti platu.

O čemu se radi?

Tramp kaže da neće praviti nikakve kompromise kada je reč o izgradnji zida između SAD i Meksika, kojim bi se sprečio ilegalni ulazak migranata.

Odbija da potpiše paket za široku potrošnju, što dovodi do zatvaranja pojedinih vladinih tela.

Ali opozicione demokrate - koje imaju većinu u predstavničkom domu - i neki republikanci odbijaju da predsedniku Trampu daju pet milijardi dolara koliko je tražio za izgradnju zida.

https://twitter.com/realDonaldTrump/status/1078260814157701121


Trampovi politički protivnici ga optužuju da koristi problem imigracije za sakupljanje političkih poena i smatraju da postoje bolji načini za povećanje granične sigurnosti od pravljenja zida.

https://twitter.com/SenatorDurbin/status/1078348757182398464


Ovakvi potezi su doveli do zabrinutosti za američku privredu u narednoj godini, dok rad berze podseća na vožnju toboganom.

Zašto Tramp ne može da dobije podršku za budžet?

Republikanska stranka kontroliše oba doma u aktuelnom Kongresu i budžet je zapravo izglasan u utorak sa 217 glasova za i 185 protiv.

Ipak, Tramp mora da dobije 60 glasova u Senatu koji broji sto članova, u kom republikanci trenutno imaju 51 predstavnika, stoga mora da obezbedi i podršku demokrata.

Kako se blokada odvija?

Devet od 15 federalnih sekretarijata, uključujući transport, poljoprivredu, pravdu i bezbednost, počelo je delimično da obustavlja aktivnosti nakon što je finansiranje prekinuto u ponoć.

Stotine hiljada zaposlenih u državnoj službi će raditi bez plate ili će biti na privremenom odsustvu.

U praksi, ovo znači da:

  • Carina i granična kontrola će nastaviti sa radom, iako će im plate kasniti. Aerodromi će raditi.
  • Oko 80 odsto zaposlenih u nacionalnim parkovima će privremeno napustiti poslove i parkovi će biti zatvoreni - neki će možda ostati otvoreni sa ograničenim brojem osoblja i delova otvorenih za posetu.
  • Oko 90 odsto radnika stambenog sektora će uzeti neplaćeno odsustvo, što bi moglo da odloži obradu i odobravanje kredita.
  • Većina zaposlenih u poreskoj upravi će otići na neplaćeni odmor, uključujući i one koji pomažu poreskim obveznicima sa poteškoćama.
  • Agencija za Kontrolu hrane i lekova će obustaviti testiranje, ali će nastaviti sa „osnovnim aktivnostima".

Ostalih 75 procenata federalne vlade ima siguran budžet za finansiranje do septembra 2019. tako da odbrana, veterani, radnici i zaposleni u prosveti neće biti oštećeni.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC