Adresni registar: Svi građani bi do sredine 2019. trebalo da dobiju adresu

Iako se očekivalo da svi građani do kraja 2018. dobiju naziv ulice i kućni broj, i dalje oko 2,6 miliona stanovnika Srbije živi na adresi „Nema ulice, bb“.
beograd
BBC
Na Vračaru i Starom gradu bez neimenovanih ulica

Hodajući Beogradom nije nimalo čudno da naiđete na tablu sa imenom ulice na kojoj je ispisano i više od pet naziva.

Nekima verovatno nije čudno ni to što ne znaju u kojoj tačno ulici žive - pošto je toliko puta menjala ime, da ni sami ne znaju kako se trenutno zove. Oni su promenili više adresa, živeći na istom mestu.

Sa druge strane, ima i onih koji i dalje žive na adresi - „Nema ulice, bb" - i to u većini gradskih opština na teritoriji Beograda.

Istovremeno, u čitavoj zemlji, prema podacima Ministarstva unutrašnjih poslova, više od tri miliona građana ima prijavljeno prebivalište u ulicama bez određenog kućnog broja, od čega više od 2,6 miliona ljudi živi na adresi - „Nema ulice, bb".

Kako za BBC na srpskom kažu u Vladi Srbije, smatrase da tih 2,6 miliona stanovnika Srbije da i dalje nema utvrđenu adresu.

Tamo gde ja živim nema brojeva, nema ulica

Kako bi svaki građanin dobio tačnu adresu - sa nazivom ulice i brojem - Vlada Srbije je pre godinu dana pokrenula projekat za dopunu Adresnog registra Srbije.

Pre početak ovog projekta u februaru 2018. godine - u Srbiji je bilo više ulica bez imena od onih koje imaju naziv.

Tako je, prema podacima Vlade Srbije, broj ulica sa imenom u bazi tada iznosio 53.941, dok su u međuvremenu lokalne samouprave dostavile predloge za imenovanje preostalih ulica i zaselaka - i to za čak 66.488 u 4.721 naseljenom mestu.

Od tada do danas nazive je dobilo nešto više od devet i po hiljada ulica širom Srbije - navodi se u odgovoru koji je BBC na srpskom dobio od Vlade Srbije.

Sva imena samo na Vračaru i Starom gradu

Pre početka projekta, na teritoriji Beograda bez naziva je bilo 5.247 ulica.

očitana lična karta
BBC
„Nema ulice, bb“ ide u istoriju

Ako bismo sveli na jednostavnu matematiku, među 12 ulica bez naziva u Srbiji, jedna se nalazila u beogradskim opštinama.

Na sednici Skupštini grada, održanoj krajem decembra prošle godine, doneta je odluka o imenovanju novih 1.369 ulica..

Preostalih gotovo 3.900 bezimenih ulica trebalo bi da dobije nazive na narednoj sednici Skupštine grada Beograda, koja ima i posebnu Komisiju za spomenike, nazive trgova i ulica.

Kako za BBC na srpskom kaže predsednica te komisije Andrea Radulović, na osnovu elaborata koje je izradio Republički geodetski zavod, potreba za imenovanjem ulica javila se u 15 od ukupno 17 beogradskih opština. U svim opštinama osim na Vračaru i Starom gradu.

„Usvajanjem predloga odluka o imenovanju ulica na opštinama Savski venac, Voždovac, Rakovica, Zvezdara i Grocka, na sednici Skupštine grada Beograda, preostalo je deset opština sa neimenovanim ulicama", kaže Radulović.


Koliko ulica na teritoriji Beograda je i dalje bez imena:

  • Obrenovac - 763
  • Barajevo - 702
  • Lazarevac - 578
  • Mladenovac - 457
  • Palilula - 402
  • Sopot - 278
  • Čukarica - 272
  • Zemun - 230
  • Surčin - 121
  • Novi Beograd - 75

Izvor: Grad Beograd


Šta je Adresni registar?

Adresni registar je osnovni i javni registar o kućnim brojevima i nazivima ulica i trgova u naseljenom mestu.

U njemu se, između ostalog, nalaze podaci o nazivima opština, naseljenih mesta, katastarskih opština, ulica, trgova, brojevi kuća, ali i sve izmene u nazivima i brojevima.

Adresni registar obuhvata i utvrđivanje kućnih brojeva za stambene i poslovne zgrade, kao i za katastarske parcele koje su urbanističkim planom predviđene za izgradnju.

Kako navode iz Vlade Srbije za BBC na srpskom, lokalne samuprave treba da usvoje predložene nazive.

Tabla naziva ulica
BBC
Ulice u Beogradu na tablama imaju i po nekoliko naziva

„Najveći broj opština i gradova je do sada ovaj postupak sprovodio neredovno, kako zbog različitog tumačenja propisa, tako i zbog neažurnosti u radu.

Zato adresni registar koji vodi Republički geodetski zavod nije mogao biti kompletan i nije mogao da odrazi realno stanje na terenu, tj. adrese svih objekata u kojima se živi ili radi", navodi se u odgovoru Vlade Srbije.

Kako dodaju, punu funkcionalnost adresni registar će dobiti kada bude odražavao realno stanje na terenu - što se očekuje najkasnije do sredine 2019.

Prvobitni plan Vlade je bio da se to dogodi do kraja 2018.

Kada sve bude gotovo, niko u Srbiji u dokumentima više neće imati podatak - „Nema ulice, bb".

Građanima ova promena neće doneti dodatne rashode, jer će, kažu u Vladi Srbije, sve troškove zamene važećih ličnih dokumenata, koje su neophodne zbog ažuriranja adresnog registra - snositi država.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • Marko

    11.02.2019 10:01
    predlog
    Da sve imaju naziv Gospodara Vučića reg.br. 1,2,3, itd. (sarkazam)
  • /

    11.02.2019 09:47
    /
    da i onda opet delite area kodove ruskih oblasti.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC