Jokić, Ol Star, Žućkova levica i derbi - dva lica srpske košarke

Sjaj reflektora u Spektrum centru u Šarlotu sa jedne strane i incident u niškoj hali Čair u Nišu - a između njih srpska košarka.
Košarka
Fonet
Crno-beli su u Nišu osvojili 15. nacionalni kup

U razmaku od samo 12 sati desile su se dve veoma važne stvari za srpsku košarku.

Međutim, jedna je ostala u granicima terena, a druga je, kako je to i ranije često bio slučaj, nastavljena van aut-linija.

Centar Denver Nagetsa Nikola Jokić je u Šarlotu postao prvi srpski košarkaš koji je posle 2004. godine i Predraga Stojakovića učestvovao na glavnom meču na Ol Staru NBA lige.

Nekoliko sati pre toga i 8.310 kilometara dalje, posle utakmice finala Kupa Radivoja Koraća u kojem je Partizan pobedio Crvenu zvezdu, odlukom rukovodstva crveno-belih, igrači i trener nisu prisustvovali dodeli medalja, kao ni konferenciji za medije.

Tu negde između nalazi se srpska košarka.

„Jednom davno sam bio u situaciji da vidim ekipu koja je napustila postolje - to nije dobro", kaže u razgovoru za BBC na srpskom čuveni Žarko Paspalj.

Kosa

Te 1995. godine Jugoslavija je u finalu Evropskog prvenstva pobedila Litvaniju, kada je Aleksandar Đorđević priredio čas košarke, postigavši 41 poen.

Sa tog prvenstva se pamti i kako hrvatska reprezentacija nije sačekala intoniranje himni, već su njihovi igrači odmah po dobijanju bronzanih medalja otišli u svlačionicu.

Decenijama kasnije se priča da je to bila odluka „državnog vrha".

Ni crveno-beli nisu prisustvovali dodeli medalja u niškoj hali Čair - iako su igrači posle meča čestitali protivniku - što je bila odluka rukovodstva kluba.

Kažu, ekipa sa Malog Kalemegdana je pokradena u finalu protiv najvećeg rivala.

Košarka
Fonet
Partizan su sa 18 poena predvodili Lendejl i Aleks Renfro, dok su u Zvezdi najefikasniji bili Beron sa 18 poena, Davidovac i Reglend sa po 17

Paspalj koji je prisustvao utakmici u Nišu, kaže da je tek po završetku čuo šta se desilo.

„Inače, utakmica je bila kakva je bila - ne preterano kvalitetna, a mogla je i Zvezda da dobije".

Kako navodi, u srpskom sportu se dešavaju „neke čudne stvari".

„Mislim da je trebalo da izađu i prime medalje. Ljutnja će uvek da postoji posle meča, svi žele pobedu, ali malo su preterali sa reakcijom".

„Moramo da vratimo nešto košarci jer nas je ona napravila ovakvima kakvi jesmo. Zašto se ljudima diže kosa na glavi od poraza? Stvarno ne razumem", pita se Paspalj.

Šta se dogodilo?

Nekoliko sekundi pred kraj, Partizan je imao dva poena prednosti, ali je dozvolio da Zvezda izjednači posle dva ofanzivna skoka.

U poslednjem napadu, crno-beli su preko Australijanca Džoka Lendejla, koji je fauliran 0,2 sekunde pred kraj, rešili meč i tako u svoje vitrine doneli još jednu „Žućkovu levicu".

Međutim, crveno-beli ističu da su sudije prethodno propustile da košarkašu Partizana Aleksu Renfrou dosude faul u napadu.

Meč je završen, a iz KK Crvena Zvezda su novinare obavestili da neće čuti trenera Tomića, već da će se predsednik kluba Nebojša Čović obratiti novinarima u hotelu u kojem je ekipa odsela.

„Naravno, nikada nisam mogao da čestitam nekome kada je nešto ukrao, pa ni večeras to neću uraditi", izjavio je Čović, prenosi Beta.

Kako kaže, sudija Belošević je „tendenciozno i vrlo lukavo potkradao Zvezdu" i reč je o „sistemskoj krađi".

Novinarima nije dozvoljeno da postavljaju pitanja.

Iz tabora crno-belih su, naravno, bili dosta raspoloženiji, a novinarima se obratio trener Andrea Trinkijeri, rekavši da je finale bilo teško.

„Mene su naučili da poštujem protivnika. Ovo je sport i želim da im (Zvezdi) čestitam kako su odigrali i kako su se borili. Na jednu loptu smo dobili utakmicu", rekao je Trinkijeri.

Jokić
Getty Images
Samo Vilt Čemberlejn od centara ima više tripl-dabl utakmica od Jokića, u čitavoj istoriji NBA

Ponos

Nekadašnji košarkaš San Antonio Sparsa i kapiten reprezentacije Jugoslavije ističe da srpska košarka treba da se ugleda na NBA ligu.

Kako navodi, treba težiti tome da se igrači osećaju komotnije.

„U moje vreme smo bili slobodniji, a poslednjih 20 i nešto godina stvari su se promenile", kaže Paspalj.

A veoma komotno i slobodno je bilo u noći između nedelje i ponedeljka u Šarlotu, kada se Tim sveta borio protiv Tima SAD u Ol star utakmici.

O tome koliko se igrala odbrana dovoljno govori broj postignutih poena - na kraju je bilo 178:164 za Amerikance.

Visoki Somborac je postigao šest poena i uhvatio devet lopti za 13 minuta na parketu, a Paspalj ističe da je Jokić „prevazišao sva očekivanja, s obzirom na to koliko ima godina".

„Poseduje i talenat i maštovitost, kao da je u NBA već proveo mnogo godina, ni američki košarkaši se često ne priviknu tako brzo kao on.

„Igra se neverovatnom lakoćom, a još prošle sezone je pokazao svoj raskošan talenat".

Kako navodi, Srbija treba da bude ponosna na srpske košarkaše u NBA.

„Istovremeno, 15 godina nismo imali predstavnika na toj utakmici i zato je Jokićev nastup veoma značajan".

Štos

Jokić je u Šarlotu drugi put bio na Ol-star vikendu, ali je prvi put učestvovao u meču najvećih zvezda.

Kaže, bilo je zabavno, a jednom je čak uspeo da proda štos velikom Lebronu Džejmsu.

https://twitter.com/_NuggetsNation/status/1097334892734476289

„Video sam sve legende, poput Bila Rasela. Nadam se da ću opet učestvovati. Kao dečak nikada nisam razmišljao ni o NBA ligi, a kamoli o Ol staru.

„Ceo turnir je bio zanimljiv, bilo mi je sjajno i u takmičenju veštinama", navodi Jokić

Srpski centar je u takmičenju u veštinama - koje uključuje preciznost u dodavanju, šutiranje i vođenje lopte oko čunjeva - pobedio Crnogorca Nikolu Vučevića, ali ga je potom izbacio Džejson Tejtum.

„Nisam ljut, bar sam pobedio u prvoj rundi. Ne kao Vučević... Posle sam izgubio od šampiona, tako da može da se kaže i da sam drugi", rekao je Somborac uz osmeh.

Dvojica Nikola su potom učila američke novinare kako se izgovara njihovo ime.

https://twitter.com/nuggets/status/1096992675646005248

Jokić ove sezone beleži u proseku 20,4 poena, 10,6 skokova i 7,7 asistencija, dok su njegovi Denver Nagetsi druga ekipa Zapada.

Nagetsi igraju tako dobro da za njih navija i legendarni Čarls Barkli.

„Rekao sam vam pre mesec dana da sam skroz uz Denver Nagetse", izjavio je Barkli krajem januara, istakavši da bi Jokić trebalo da bude glavni kandidat za najkorisnijeg igrača lige.

Paspalj kaže da u NBA sve detaljno prate i poštuju kvalitet igrača.

„Tako da nije daleko od istine ta Barklijeva izjava - pokazalo se da je odluka kluba da Jokiću ponudi veliki ugovor bila na mestu.... Procenili su da će im on biti oslonac tima".

„Pitanje je samo koliko mogu u plej-ofu koji je drugačiji od regularnog dela sezone", zaključuje Paspalj.


Pratite nas na Fejsbuku i Tviteru. Ako imate predlog teme za nas, javite se na bbcnasrpskom@bbc.co.uk

  • grbavi

    19.02.2019 01:32
    hahaha pa ovi zvezdashi pod rukovodstvom chovica i ava se ponashaju ko hrvati sada ce josh i shuku da navuku posle ovoga
  • Lala

    18.02.2019 16:29
    Zvezda
    Ajde sad najoštrije ih kaznite (za primer) ako smete, za ovo što su oskrnavili takvu svetkovinu i takvu košarkašku veličinu (Koraća)takvim svojim glupim potezom. Posebno "prepoštenog" Čovića.,koji i dalje pljuje po svima a nevidi sebe

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?