Revolucija za navijače: Povređen vam je omiljeni igrač - ne brinite, dobićete novac nazad

Ako vam je omiljeni igrač povređen ili čak ako vaša ekipa ubedljivo izgubi, imaćete makar jednu malu stvar koja će ublažiti bol
Kevin Durent
Getty Images
Ako ne igra zvezda kao što je Kevin Durent, Fansure će vam refundirati novac za kartu

Kako bi ste se osećali kada bi mogli da platite pet do 15 posto skuplju kartu, ali da na taj način osigurate da vam se refundira novac ako vaš omiljeni igrač ne izlazi na teren?

Na žalost ovdašnjih ljubitelja sporta, ta opcija u ovom trenutku nije moguća u Srbiji, ali zato će moći da uživaju u slučaju da žive u SAD.

Tara Fen, marketing menadžer kalifornijske kompanije Fansure, koja omogućava ovakvu opciju objasnila je kako će to da funkcioniše kroz primer košarkaške utakmice.

„Recimo da karta košta između 300 i 400 dolara. Otprilike toliko plaćate da bi videli Lebrona Džejmsa ili Kevina Durenta".

Sistem funkcioniše tako što navijač normalno kupi kartu, a najmanje 48 sati pre početak utakmice ode na sajt i uplati dodatnu količinu novca.

Upravo ta količina pokazuje šta Fansure misli o tome kolika je verovatnoća da neki od vaših omiljenih sportista zaigra.

Konkretno, ako volite Durenta, koji retko propušta utakmice Golden Stejt Voriorsa, vaš dodatni iznos biće relativno mali.

„To bi bilo oko osam posto ukupne cene karte. Odnosno, oko 30 dolara na sumu od 400", objašnjava Fen.

Ako Durent igra, „ubacili" ste 30 dolara u džep kompanije Fansure. Ali, ako on ne nastupi, i dalje možete da odete na utakmicu a kompanija će vam refundirati cenu karte, ali će zadržati onaj dodatni iznos od 30 dolara.

Opsednutost statistikom

Naravno, ako je potpuno jasno da neko neće igrati, kompanija vam neće ni ponuditi opciju dodatnog plaćanja. Sve ostale varijante predstavljaju delikatan proces u kojoj Fansure nema pravo da greši baš često.

Do sada je na ovaj način prodato manje od 50 karata, ali navodno postoje pozitivni signali - još nijednom nisu morali navijačima da isplate novac. Za sada se ovaj ceo proces obavlja ručno, jer ljudi računaju kvote i šanse na osnovu zvanične statistike NBA lige.

Očekuje se da u sledećih „mesec dana ili nešto više" kompanija uvede automatizovan sistem sa algoritmom koji bi trebalo da ubrza ceo proces. Sistem bi uskoro trebalo da obuhvati i druge sportove poput fudbala, bejzbola i američkog fudbala.

Lebron Džejms
Getty Images
Lejkersi ove sezone prodaju mnogo karata zbog Lebrona Džejmsa

Za ovolike i ovakve potrebe biće potrebno da algoritmi izračunaju neke mnogo kompleksnije stvari. Mada, nemam dilemu da će, Amerikanci koji su opsednuti statistikom, uspeti i to da urade.

Naravno, mnogo toga zavisi od novca i jasno je da je za sada cela priča još u povoju.

Dugoročno gledano, ovaj koncept predstavlja dobru priliku i za drugu svrhe, a posebno je dobro što se zasniva na tome koliko je neka utakmica važna za navijača. Istovremeno, na osnovu ovoga bi bilo i medijima lakše da odluče koje utakmice da prenose.

Recimo, Tara Fen mi je rekla i da kompanija planira da proširi koncept muzičke festivale i predstave na Brodveju.

Kako izbeći suze

Da se vratimo na košarku. Pitao sam se šta bi se desilo ako u prvom minutu utakmice Kevin Durent povredi koleno i izađe sa terena.

„U ovom trenutku to bi se računalo da kao da je igrao na meču", kaže Fen.

Ali, kako mi je rekla, u ovakvim situacijama navijači bi možda mogli da dobiju delimičnu refundaciju. Pored toga, razmišlja se i o opciji da „osiguranja za slučaj razočarenja", odnosno ako ekipa za koju navijate doživi baš ubedljiv poraz.

Cela ideja me podsetila na prijatelja koji se uglavnom kladio protiv tima za koji navijamo, Kembridž junajted, tako da bi, čak i u slučaju poraza imao neki razlog da bude srećan.

I naravno da ga zbog toga smatram odgovornim što je 2005. godine Kembridž ispao iz lige.

Ali, zamislite sada sledeću situaciju. Roditelji koji štede stotine dolara kako bi odveli decu da vide idola poput Lebrona Džejmsa, a onda saznaju da se on povredio.

Sa ovim novim sistemom, roditelj će možda moći da izbegne dečije suze zbog razočarenja, a pritom da ga odvede nekoliko dana kasnije na novu utakmicu.

Istovremeno, moram da priznam da deo mene ne može da prihvati ideje koje guraju sport u ovom smeru. Jedna činjenica je neoboriva - jednostavno, neke utakmice će biti dosadne, u nekima će vaša ekipa biti razbijena u paramparčad, a ponekad će najbolji igrači odsustvovati zbog povrede.

Razočarenje je deo sporta podjednako kao uživanje. Uostalom, zar nije suština podržavati ekipu, a ne pojedinca. A opet, možda je to samo moj stav.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC