"Najmanji ikada rođeni dečak" otpušten iz bolnice u Tokiju

Doktori kažu da je dečak, rođen sa 268 grama, najmanje ikada novorođenče pušteno kući.

 

beba
Keio University Hospital
Ovako je izgledao sa pet dana

 

Dečak koji je rođen sa samo 268 grama, otpušten je iz bolnice u Japanu, a veruje se da je on najmanji ikada rođeni dečak koji odlazi zdrav kući.

Rođen je u avgustu 2018. i bio je toliko mali da je mogao da stane u dve sastavljene šake.

Bio je na intenzivnoj nezi sve dok nije otpušten prošle nedelje, dva meseca nakon termina u kom je trebalo da bude rođen.

Dostigao je težinu od 3,2 kilograma i sada normalno jede.

Rođen je u 24. nedelji trudnoće i u bolnici je proveo pet meseci.

„Mogu samo da kažem da sam srećna što je dostigao ovu veličinu, jer iskreno nisam bila sigurna da će preživeti", rekla je dečakova majka, a prenosi tokijska bolnica.

Doktor Takeši Arimicu, koji se brinuo o ovoj bebi, rekao je za BBC da je on najmanja ikad rođena beba koja je otpuštena iz bolnice, prema evidenciji o najmanjim bebama koju vodi Univerzitet u Ajovi.

On je rekao da je želeo da pokaže „da postoji mogućnost da bebe napuste bolnicu zdrave, čak iako su rođene male".

 

beba
Keio University Hospital
Sada ima 3,2 kilograma - dvanaest puta više nego na rođenju

 

Pre ovog slučaja, najmanji dečak imao je 274 grama i rođen je u Nemačkoj. Najmanja ikad rođena devojčica je takođe rođena u Nemačkoj 2015. godine sa 252 grama.

Univerzitetska bolnica u Tokiju je saopštila da 90 odsto beba koje se u Japanu rode sa manje od kilogram - preživi. Ali, kada je reč o onima koje se rode sa manje od 300 grama, preživi ih oko polovina.

Među vrlo malim bebama veći je procenat preživelih dečaka nego devojčica. Naučnici nisu sigurni zašto je to tako, iako neki veruju da bi to moglo da bude povezano sa sporijim razvojem pluća kod muških beba.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC