Otrovne supstance otkrivene na dečjim čašama

Na čašama koje su se prodavale preko interneta otkriven je kadmijum, metal koji dovode u vezu sa oštećenjima bubrega i kostiju.
Čaše
BBC
Otrovna supstanca otkrivena je u boji kojom su oslikane čaše

Amazon je iz ponude povukao komplet oslikanih čaša za decu jer je u bojama otkriven kadmijum.

Otrovni metal je povezan sa rizikom od oštećenja bubrega i prema Nacionalnoj zdravstvenoj službi može dovesti do raka.

Upotreba boje koja sadrži ovaj metal je dopuštena na staklenim posudama pod uslovom da su zadovoljeni bezbednosni standardi.

Međutim, u čašama koje su se prodavale na Amazonu, nivo kadmijuma bio je povišen.

Doktor Andru Tarner, sa univerziteta u Plimutu, analizirao je dekorativne dečje čaše i rekao da ih lično ne bi koristio duži vremenski period.

Amazon je naveo da „svi prodavci moraju da poštuju određena pravila prodaje i kvaliteta proizvoda, a oni koji to ne čine biće ili privremeno ili trajno uklonjeni sa čuvene platforme namenjene internet prodaji."

Ove čaše su proizvedene pod licencom kompanije Dizni, a kao ime proizvođača navodi se fabrika Half Mun Bej, u kojoj su izjavili da je „detaljnije ispitivanje ovog proizvoda počelo nakon nalaza koje je prijavio univerzitet iz Plimuta".

Čaše
BBC
Čaše iz prodajnih lanaca Rejndž i Tesko su takođe zagađene otrovnim metalom i uklonjene iz prodaje

Čaše koje su prodavane u trgovinskim lancima Tesko i plimutskom Rejndžu sadrže olovo i kadmijum, iako je boja bila dalje od ruba čaše, što se smatra bezbednijim.

Doktor Tarner je testirao veliki broj oslikanih čaša:

„Ove dve hemikalije nalaze se u velikom broju staklenih čaša na kojima smo radili testiranja."

Iz kompanije Tesko navode da su sve čaše ispunile standarde Evropske unije i Ujedinjenog kraljevstva a da su ove koje je testirao doktor Tarner ispitivane i nezavisno kako bi se pokazala usklađenost sa standardima upotrebe metala.

Nijedna od ovih supstanci nije zabranjena za upotrebu u industriji stakla.

Preuzimanje nepotrebnog rizika

Rejver, koji snabdeva trgovinski lanac Rejndž čašama, ističe da su ove u skladu sa evropskim standardima i onima koje zahteva Ujedinjeno kraljevstvo.

Iz Rejndža napominju da su iz predostrožnosti uklonili proizvode, kao i da će se ponašati u skladu sa rezultatima istrage koja je u toku.

Doktorka Kerolajn Tejlor sa univerziteta u Bristolu kaže da unošenje olova u organizam može da utiče na promene u ponašanju i inteligenciju.

„Ne postoji dobar razlog zašto bi se ovakva boja koristila za oslikavanje čaša, stoga nema potrebe rizikovati", rekla je ona.

Udruženje antikvara saopštilo je da ako neko sumnja da postoji problem sa čašama bilo gde, može da ga prijavi i udruženju koje se bavi standardima trgovanja.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC