Francuska: Tinejdžeri poginuli tokom policijske potere, neredi u Grenoblu

Mladić si poginuli tokom policijske potere, zbog čega je u protekle dve noći u Grenoblu bilo žestokih sukoba sa policijom.
Firefighters extinguish a car set on fire in the street where riots sparked on March 3, 2019 following the death of 2 young people on a scooter as they were chased by the police last night, in Grenoble central-eastern France.
AFP
Vozila su u Grenoblu gorela tokom dve noći demonstracija

Dvojica tinejdžera poginula su u udesu tokom policijske potere u francuskom gradu Grenoblu, zbog čega su u gradu izbili žestoki nemiri.

Nesreća se dogodila u subotu, kada su tinejdžeri stari 17 i 19 godina, koji su bili skuteru, tokom policijske potere udarili u automobil i poginuli.

Nijedan nije nosio kacigu, prenose mediji.

U nedelju su zbog nesreće izbili žestoki neredi, a demonstranti, među kojima su uglavnom bili mladi, podigli su barikade i bacali molotovljeve koktele na policiju. Zapaljeno je i nekoliko automobila u centru grada.

Tenzija je naročito bilo u Mistral gradskoj oblasti, u kojem su tinejdžeri živeli.

Lokalci za njihovu smrt krive policiju, a jedan od rođaka poginulih mladića je novinaru AFP-a rekao „možete da napišete da je policija odgovorna za njihovu smrt".

Kako se nesreća dogodila?

Dvojica tinejdžera bila su poznata policiji po sitnom kriminalu, navode tužioci.

Policija veruje da je isti skuter učestvovao u nekoliko incidenata u subotu veče, među kojima su lomljenje retrovizora, vožnja bez svetla i vožnja po trotoaru.

Mladići se nisu zaustavili na zahtev policije, već su krenuli da beže ka obližnjem mostu, nakon čega je krenula potera.

Na mostu je u tom trenutku bio automobil, čiji je vozač u retrovizoru video da mu se skuter približava i skrenuo je udesno, u pokušaju da se skloni, ali su isto učinili i mladići, u pokušaju da ga obiđu. Skuter nije imao gde od automobila i desnog zida mosta, pa je došlo do žestokog udesa u kojem su mladići poginuli.

Police stand in the street in Grenoble
AFP
Bilo je žestokih sukoba policije i demonstranata

Tužioci su pokrenuli istragu, ali navode da je vozač automobila bio negativan na alkohol.

Gradonačelnik Grenobla Erik Piol apelovao je na građane da poštuju „tugu porodica tinejdžera".

Već nekoliko sati nakon incidenta nekoliko desetina ljudi je u subotu uveče pokušalo da uleti u sedište policije u Mistral oblasti, ali je policija uspela suzavcem da ih rastera.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC