Kraljica Elizabeta objavila prvi post na Instagramu

Kraljica je prvu fotografiju na popularnoj društvenoj mreži objavila tokom obilaska Muzeja nauke u Londonu.
The Queen pressed the button to publish the Instagram post
BBC
Kraljica Elizabeta je na tronu od 1953. godine i prva je čije su krunisanje snimale televizijske kamere

Britanska kraljica Elizabeta prvi put je „okačila" fotografiju na zvanični Instagram nalog kraljevske porodice.

Kraljica je dobila aplauz nakon što je objavila fotografiju pisma, koje je u 19. veku matematičar Čarls Bebidž poslao princu Albertu.

Fotografija je na Instagram otišla preko Ajpeda, dok je kraljica razgledala letnju postavku Muzeja nauke u Londonu.

„Bebidž je u tom pismu kraljicu Viktoriju i princa Alberta obavestio o izumu, analitičkoj mašini na kojoj je Ejda Lavlejs, ćerka lorda Bajrona napravila prvi kompjuterski program", navodi se u postu.

„Imala sam zadovoljstvo da naučim nešto novo o inicijativama dece oko kompjuterskog kodiranja i čini mi se da je prikladno što sam Instagram post objavila u Muzeju nauke, koji je dugo promovisao tehnologiju i inspirisao nove generacije naučnika", dodala je kraljica.

https://www.instagram.com/p/ButJtIMnBrV/

Kraljica Elizabeta je britanski monarh sa najdužim stažom na tronu, tokom kojeg je bila svedok mnogih tehnoloških promena u svetu.

Ona je prva čije su krunisanje, 1953. godine, snimale televizijske kamere. Inače, više od pola miliona televizora prodato je u Britaniji uoči tog događaja.

Doživela je i uspon televizije u boji, mobilnih telefona i interneta.

Kraljica Elizabeta je poslala mejl davne 1976. godine, kada svet uglavnom nije znao šta je to.

The Queen looking at Enigma machine
Reuters
Kraljici su pokazali i mašinu Enigma koju su Britanci tokom Drugog svetskog rata koristili za dešifrovanje poruka nacista

Njene unuke, princeze Beatris i Evgenija, 2007. godine objasnile su joj šta je Jutjub, nakon čega je kraljica na njemu pokrenula kanal.

Godinu dana kasnije, tokom posete prostorijama Gugla u Londonu, lično je postavila video na Jutjub, dok je 2015. postavila i prvi tvit, tokom posete Muzeju nauke.

„Zadovoljstvo je bilo otvoriti izložbu o informacionom dobu danas u @Muzejnauke i nadam se da će građani uživeti. Elizabet R", pisalo je u tvitu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC