Mafijaški bos Karmajn Persiko preminuo u zatvoru dok je služio kaznu od 139 godina

Karmajn Persiko, zvani „Zmija", navodno je vodio kriminalnu organizaciju i dok je bio iza rešetaka.
Carmine Persico, smiling and smoking
Getty Images
Persiko se sam branio u na sudu

Bivši bos velike mafijaške organizacije u Njujorku preminuo je u zatvoru tokom služenja kazne od 139 godina.

Njegov advokat kaže da je Karmajn preminuo usled komplikacija nastalih zbog dijabetesa koji imao godinama. Iza sebe je ostavio suprugu, dvoje dece i 15 unučića.

Karmajn poznatiji pod nadimkom Zmija - nije voleo tako da ga zovu - umro je u 85. godini.

On je navodno godinama vodio svoju mafijašku organizaciju dok je bio u zatvoru. Time se upisao u istoriju kao jedan od bosova koji je bio najduže na čelu neke mafije.

Persiko je rođen u Bruklinu 1933. godine. Zbog prvog ubistva, uhapšen je pre nego što je postao punoletan.

Napustio je srednju školu i postao jedan od vođa ulične bande. Uhapšen je sa 17 godina zbog brutalnog prebijanja mladića, ali za ovo delo nije odgovarao, jer optužnica povučena.

Brzo je napredovao u Kolombo organizaciji, u jednoj od pet kriminalnih porodica koje su u tom periodu vladale Njujorkom.

Na čelo mafije je stao 1970. godine, nakon krvave borbe sa drugim mafijaškim vođama.

Persiko je konačno završio iza rešetaka zbog slučaja iz 1986. godine. U zatvor ga je, zajedno sa još sedam mafijaša, smestio ga Rudi Đulijani, koji je tada radio kao tužilac.

Đulijani je kasnije postao gradonačelnik Njujorka, a sada radi kao advokat predsednika Donalda Trampa.

Karmajn Persiko nije želeo da angažuje advokata, već se sam branio. Tada ga je sud proglasio krivim, jer je bio na čelu Kolombo porodice. Suđeno mu je i zbog iznude miliona dolara od građevinskih firmi.

„On je bio najfascinantnija osoba koju sam sreo u svetu organizovanog kriminala. Bio ga je glas da je pametan i jak. Postao je legenda sa 17 godina. Bio je mafijaški bos koji je u nekim delovima Bruklina smatran za narodnog heroja", rekao je tada Edvard Mekdonald, bivši savezni tužilac za Njujork Tajms.

Persiko je navodno bio umešan u više od 20 ubistava. Neka je sama izveo, a druga je naredio.

Jednom prilikom, policijski narednik ga je zatekao kako u baru davi nekog čoveka konopcem. Optužbe za napad su odbačene, jer niko nije želeo da svedoči protiv njega. To je i bio njegov glavni adut na suđenjima.

Njegov advokat Benson Vejntraub je izjavio da Persiku nije pružena odgovarajuća briga u zatvoru, tvrdeći da je upravo to dovelo do smrti.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC