Pucnjava u Brazilu: Najmanje osmoro mrtvih u napadu u blizini Sao Paola

Dvojica naoružanih muškaraca, za koje se sumnja da su izveli napad, izvršili su samoubistva.
Rođaci okupljeni ispred škole posle pucnjave
Reuters
Rođaci okupljeni ispred škole posle pucnjave

Dva naoružana napadača otvorila su vatru u školi u jugoistočnom Brazilu, usmrtivši šestoro dece i dvoje zaposlenih, saopštili su zvaničnici.

Pucnjava se dogodila u 9:30 po lokalnom vremenu kada su učenici bili na odmoru u gradu Suzanu, u blizini Sao Paola.

Napadači, koji su bili maskirani, su izvršili samoubistvo, saopštili su iz policije.

Iako je kriminal česta pojava u Brazilu, ovakve pucnjave nisu.

Desno orjentisani predsednik Brazila Žair Bolsonaro, koji je stupio na dužnost u januaru, potpisao je ukaz kojim se olakšava procedura građanima da poseduju oružje, uprkos ograničenjima koja su i dalje na snazi - to mu je bilo ključno obećanje u kampanji.

Imena žrtava i napadača, za koje kažu da su navodno bivši učenici te škole i imaju između 20 i 25 godina, nisu saopštena.

Motiv napad nije poznat, rekli su iz policije.

U ovu školu ide oko 1000 učenika, uzrasta između šest i 18 godina, a u njoj je smešten i centar za jezike. Nalazi se u mestu Suzano, koje je 50 kilometara udaljeno od Sao Poala.

„Ovo je vrlo tužno. Najtužnija stvar koju sam u životu video - tinejdžeri koji su brutalno ubijeni", rekao je gradonačelnik Sao Paola Žoao Dorija, posle obilaska škole.

Policajci obezbeđuju područje oko škole u Suzanu
Reuters
Policajci obezbeđuju područje oko škole u Suzanu

Za vreme incidenta u školi su bili samo učenici viših razreda. Policija je saopštila da su u blizini pronađeni i luk i strela, kao i neke eksplozivne naprave.

„Bila sam u učionici tokom pauze. Mislila sam prvo da čujem bombe. Kada sam shvatila da je pucnjava, ostala sam unutra. Izašla sam tek kad je stigla policija", rekla je nastavnica Sandra Perez lokalnim novinama O Estado.

Škola gde se dogodio napad
Reuters

Prethodno je jedan čovek povređen u pucnjavi u blizini ove škole, ali policija i dalje istražuje da li su ta dva događaja povezana.

Poslednja velika pucnjava u Brazilu dogodila se 2011. godine, kada je 12 učenika ubijeno u Rio de Žaneiru.

  • zgtul

    13.03.2019 19:39
    Brazil je uz Kolumbiju i Meksiko jedna od najopasnijih drzava na svetu :
    https://www.bestgore.com/tag/brazilian/

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?