Bregzit: Poslanici glasaju o odlaganju izlaska iz EU

Tereza Mej će dobiti i treću priliku za usvajanje plana za Bregzit.
Tereza Mej
PA
Njen plan za izlazak iz EU već dva puta nije prošao

Poslanici britanskog parlamenta glasaće danas o potencijalnog odlaganju Bregzita.

Ako ovaj predlog bude usvojen, oni će od Evropske unije tražiti dozvolu da odlože Bregzit za period posle 29. marta.

Ovo je sledeći korak koji dolazi nakon što su poslanici u sredu uveče glasali protiv strategije da iz EU izađu bez plana za Bregzit.

Premijerka Tereza Mej će po treći put pokušati da dobije podršku za svoj plan sa EU sledeće nedelje, ali datum još nije utvrđen.

EU je saopštila da postoje dva načina na koje Velika Britanija može da napusti Uniju - sa ili bez dogovora, dodajući da su spremni na oba ishoda.

Britanska vlada je saopštila da bi moglo da dođe do odlaganja Bregzita na kraći ili duži period, u zavisnosti od toga da li će poslanici podržali postojeći sporazum o povlačenju do 20. marta - dan pre sledećeg samita EU.

Ako poslanici odobre plan Tereze Mej pre samita u Briselu, onda će produženje trajati do 30. juna.

Međutim, premijerka je upozorila da će, ako sporazum - koji je dva puta odbačen ubedljivom većinom - ne bude usvojen, biti potrebno odlaganje na duži period.

„Ne mislim da bi to bio dobar ishod", rekla je Mej. „Međutim, parlament mora da se suoči sa posledicama odluka koje je doneo."

Tokom neizvesne noći u sredu, poslanici su prvo glasali o amandmanu kojim bi Velika Britanija izašla iz EU bez dogovora.

Time je prvobitni predlog vlade - koji je predviđao da Velika Britanija ne bi trebalo da napusti EU bez sporazuma 29. marta - promenjen u poslednjem trenutku.

Vlada je želela da zadrži kontrolu. Ta taktika nije uspela. Ministri su glasali protiv ovog predloga pa mnogi tvrde da je Mej izgubila kontrolu nad strankom.


Analiza: Laura Kunsberg, politička urednica

Kriza može da bude i prilika.

Ovo što se sada dešava je kriza - tradicionalna pravila koja postoje u parlamentu i koja doprinose opstanku vlade sada su pod znakom pitanja.

Premijerka je ponovo poražena. Njen autoritet - ako ne i sve ostalo - je u komadićima.

Ali, tu leži i prilika, jer će poslanici dobiti i mogućnost za novi izbor - da li da podrže premijerkin plan, koji su već dva puta odbacili, ili da prihvate odlaganje Bregzita.

To nije izbor za vladu koja ima kontrolu. Ali je to najbolja taktika za izvlačenje iz haosa.

  • ilija

    14.03.2019 11:45
    Po mom skromnom mišljenju, oni su budale što napuštaju EU.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Da li se ukrajinski operativci bore protiv ruskog Vagnera u sudanskom ratu

Na internetu su se pojavili snimci na kojima se navodno vidi kako ukrajinski operativci saslušavaju ruske plaćenike u Sudanu, dok neki medijski izveštaji sugerišu da bi Ukrajina mogla da učestvuje u sudanskom građanskom ratu. Da li se Ukrajina bori protiv ruske grupe Vagner u Africi uprkos tekućem ratu na vlastitoj teritoriji?