Bira se najbolji stranac u istoriji Premijer lige - tu je i Vidić

Na užem spisku se nalazi 13 igrača, a navijači mogu da glasaju do subote kada će biti saopšteno ime pobednika.
Na užem spisku za najboljeg stranca u istoriji Premijer lige našlo se 13 fudbalera
Getty Images
Na užem spisku za najboljeg stranca u istoriji Premijer lige našlo se 13 fudbalera

Kada je osnovana Premijer liga 1992. godine, samo 13 stranih fudbalera je dobilo priliku da igra, a ove sezone ih u elitnim engleskim klubovima ima preko 300.

Od tada do danas kroz premijerligaške klubove je prošlo 2016 fudbalera koji nisu iz Velike Britanije ili Republike Irske.

Među njima je bilo i srpskih fudbalera, a na užem spisku kandidata za priznanje, gde su se našli strani fudbaleri koji su bili birani u idealne timove sezone Premijer lige, našao se i nekadašnji kapiten Mančester Junajteda Nemanja Vidić.

O ovoj temi raspravljalo je „stručno veće" - Alan Širer, najbolji strelac u istoriji Premijer lige i stručni konsultant BBC Sporta, Rud Gulit nekadašnji as Čelsija i Milana, Kris Saton, bivši fudbaler Seltika, Čelsija i Blekburna i novinar Njujork Tajmsa Rori Smit.

U izboru učestvuju i navijači koji mogu da glasaju na sajtu BBC Sport. Rezultati glasanja biće objavljeni u subotu.

Na spisku kandidata su po tri golmana, odbrambena i vezna fudbalera, odnosno četiri napadača.

Nemanja Vidić se našao na listi u konkurenciji odbrambenih igrača. Pored njega, tu su Jap Stam, Holanđanin koji je takođe igrao za Mančester Junajted, odnosno Belgijanac Vensan Kompani koji je još aktivan i kapiten je Mančester Sitija.

Govoreći o Vidiću, Saton je rekao da je srpski fudbaler sa Riom Ferdinandom činio jedan od najboljih tandema u istoriji Premijer lige.

„Baš protiv Vidića sam odigrao poslednji meč u karijeri. U tom tandemu Rio je bio lepotica, a Vidić zver. Srbin je bio štoper starog kova, snažan i beskompromisan borac. Kada je teško, baš takvog čoveka hoćete pored sebe", naveo je Saton.

Širer je rekao da je Vidić bio poput ratnika i to veoma dobrog.

Gulit je kazao da je dovoljno da se pogleda koliko je trofeja Vidić osvojio u dresu Junajteda.

„Bio je veoma pouzdan i u odbrani, ali i kada krene napred".

Rori Smit je izjavio da su odbrambeni fudbaleri u ovakvim izborima uglavnom „preskaču", a da je Vidić jedno od najboljih pojačanja nekog kluba u istoriji Premijer lige.

„Delovao je kao pravi komandant, neprelazan u odbrani. Dugo je trajao, vredeo je 12,5 miliona funti".

Vidić je za Junajted odigrao 211 utakmica u Premijer ligi i dao 11 golova, a pet puta je bio šampion Engleske.

Red je da pogledamo i ostale kandidate u drugim linijama tima.

U konkurenciji golmana su dvojica aktivnih i jedan „penzioner".

I opet dominira Mančester Junajted.

Tu su Španac David de Hea koji od 2011. brani za Crvene đavole, kao i Danac Peter Šmajhel bivši član trofejnog kluba sa Old Traforda, a kasnije je branio i za Aston Vilu i Koventri.

Treći golman na listi je češki veteran Petr Čeh, fudbaler Arsenala, koji je najveće uspehe postigao u Čelsiju.

Idemo na sredinu terena.

Stručni žiri je odabrao trojicu kandidata:

Patrik Vijera, Francuz koji je bio deo Arsenalovog šampionskog tima, a zatim je igrao iz Mančester Siti, Kristijano Ronaldo, trostruki šampion Engleske i osvajač Lige šampiona sa Junajtedom i David Silva, Španac koji i danas nosi dres Građana.

Na kraju stižemo do napada, jedine linije tima u kojem su četvorica kandidata:

Tijeri Anri, simbol Arsenalove generacije Nepobedivih, Didije Drogba (četiri titule i Liga šampiona sa Čelsijem), Francuz Erik Kantona (Mančester Junajted) i, jedini aktivni fudbaler u ovoj kategoriji - Španac David Silva iz Mančester Sitija.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC