Istraživanje: Kako snimiti srce bebe u maminom stomaku

Nova tehnologija mogla bi da znatno poboljša lečenje beba sa urođenim srčanim problemima.

Naučnici su uspeli da naprave trodimenzionalni prikaz srca bebe u maminom stomaku.

Precizne mape srca nerođenih beba prave se od snimaka magnetne rezonance na osnovu kojih zatim softver izrađuje 3D model srca.

Ova metoda služi za ranu dijagnostiku i mogla bi značajno da poboljša lečenje beba sa urođenim srčanim problemima, kažu istraživači Kraljevskog koledža u Londonu i fondacije Gaj i Sent Tomas.

Kako navode, bolnice bi ovakve preglede mogle lako da uvedu u svakodnevnu praksu.

Vajolet-Vijena

Doktori su primetili da se krvni sudovi devojčici Vajolet-Vijeni ne razvijaju pravilno još dok je bila u maminom stomaku.

Njena majka Kirbi-Li Petit u 20. nedelji trudnoće imala je prvi ultrazvuk na kom su primećeni problemi koji su potencijalno mogli da ugroze bebin život.

Doktori su, na osnovu 3D fotografija, videli da beba ima dve rupe u srcu i suženu aortu - glavnu arteriju koja ide iz srca, pa da postoji opasnost da se nakon rođena krvi sud blokira.

„Bilo je strašno, bila sam potpuno šokirana", kaže Kirbi-Li za BBC.

„Kad se rodila nisu mi dozvolili da je držim, morali su odmah da je odvedu i daju joj lekove kako bi joj aorta ostala otvorena".

Nedelju dana nakon rođenja beba je imala operaciju srca i sada je zdrava 11-mesečna devojčica.

„Svi je obožavaju i stalno napreduje, a sve to zbog ovih stručnjaka i ove tehnologije... Neverovatno je šta rade, spasavaju živote".

Kako tehnologija funkcioniše?

A tiny baby's heart
BBC
Novinar BBC-ja Džejms Galager drži model bebinog srca na dlanu

Bebino srce prvo se snima magnetnom rezonancom se iz nekoliko uglova kako bi se dobio niz dvodimenzionalnih fotografija.

Pošto je srce bebe u tom stadijumu veoma malo i kuca neverovatno brzo, a beba se u stomaku pomera - fotografije su mutne.

Zato sofisticirani kompjuterski softver fotografije prilagođava brzini kucanja bebinog srca, zatim spaja dvodimenzionalne slike i pravi 3D prikaz srca.

„Bolje za bebe"

Bebe se rađaju sa urođenim srčanim problemima iz različitih razloga - neki problemi su nasleđeni, a neki posledica infekcija ili lekova.

Pedijatrijski kardiolog, profesor Reza Razavi, kaže da je njegova ćerka imala urođeni srčani problem i da ga je upravo to motivisalo da pronađe bolji način da ove probleme lekari dijagnostikuju.

„Mislili smo da ćemo je izgubiti, a to je jak motiv", kaže on.

„Zbog toga sam pomislio da bi tim problemom trebalo da se bavimo dok je beba još u stomaku".

Prof Reza Razavi
BBC
Ćerka profesora Reze Razavija rođena je sa srčanim problemima

Trodimenzionalne fotografije srca beba ovaj doktor opisuje kao „lepe".

On kaže da uz pomoć 3D fotografija srca lekari mogu jasno da vide u čemu je problem još dok je beba u stomaku, što im daje vremena da isplaniraju lečenje i potencijalnu operaciju.

„To pomaže i roditeljima, jer znaju šta se dešava, ali i bebama koje u pravom trenutku dobiju operaciju koja im je potrebna i sve se završi sa najboljim ishodom".

Da li će se masovno koristiti?

Istraživanje je objavljeno u naučnom magazinu Lancet.

Trodimenzionalne fotografije uspešno su napravljene kod 85 odsto trudnica, a do sada je metoda testirana na više od 200 žena.

Doktor Dejvid Lojd sa Kraljvskog koledža u Londonu kaže da će taj pristup postati deo uobičajene prakse u bolnicama.

Lojd kaže da ovu tehnologiju mogu lako da koriste i drugi, ako bolnica ima magnetnu rezonancu. Jedina nova oprema koja je potrebna je kompjuter sa pristojnom grafičkom kartom.

Budućnost skeniranja beba?

Ultrasound pregnancy scan
Getty Images
Istraživači navode da bi bolnice bez problema mogle da uvedu njihovu metodu u svakodnevnu praksu

Istraživanje je deo AjFajnd (iFind) projekta, čiji je cilj da poveća broj otkrivenih zdravstvenih problema u standardnim ispitivanjima tokom trudnoće.

Ukoliko lekari te probleme pronađu nakon rođenja beba, onda se na postavljanje dijagnoze izgubi dragoceno vreme za lečenje.

Drugi pristup može da bude upotreba četiri ultrazvučne sonde u isto vreme kako bi se dobio detaljniji prikaz problema. Skeneri koji su trenutno u potrebi koriste jednu.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije BBC - BBC

Zlatne vize: Šta predstavljaju i zašto su kontroverzne

Više od 60 zemalja nudi programe „zlatne vize” koji stranim ulagačima omogućavaju dobijanje prebivališta ili čak državljanstva po ubrzanom postupku. Za mnoge koji podnose zahtev to je prilika za početak novog života, ali problem ovakvih programa su korupcija i cene nekretnina.